Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Hoekema stapt na commotie op als burgemeester

Jan Hoekema neemt ontslag als waarnemend burgemeester van Langedijk. De commotie die is ontstaan over de Wassenaarse burgemeesterswoning breekt na oud-PvdA-Eerste Kamerlid Marleen Barth nu ook haar man, D66’er Jan Hoekema, op.

Volgens Hoekema is de discussie die in de media is ontstaan rond een overeenkomst die hij destijds sloot met de gemeente Wassenaar de reden van zijn vertrek. Barth en haar man bedongen dat ze na Hoekema’s afscheid als burgemeester tegen een lagere huur in de ambtswoning mochten blijven wonen.

Pijn in mijn hart

Hoekema heeft zijn ontslagbrief ingediend bij Commissaris van de Koning Johan Remkes. Hij wil naar eigen zeggen niet dat de gemeente Langedijk nog langer wordt belast met de media-aandacht voor zijn persoon. „Ik vertrek met pijn in mijn hart, want de mooie gemeente Langedijk heeft mijn hart gestolen”, zegt hij. De fractievoorzitters in de raad heeft hij donderdagavond op de hoogte gebracht. Die respecteren zijn besluit, meldt de gemeente Langedijk in een persbericht.

Vorige week stapte Marleen Barth op als fractieleider van de PvdA in de Eerste Kamer. Haar werd het gedoe rond de burgemeesterswoning zwaar aangerekend in de media en politiek Den Haag. Barth lag bovendien onder vuur omdat ze verstek liet gaan bij het donordebat in de senaat en de voorkeur gaf aan een vakantie op de Malediven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.