Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Een lesje gebarentaal in het OV

Ooit bedacht dat treinreizen opeens een stuk moeilijker wordt als je niet kan horen dat er vertraging is of een spoorwijziging? Dankzij een samenwerking tussen de NS en het Nederlands Gebarencentrum komt daar nu verandering in. De gebarentaal-app van het centrum is uitgebreid met een speciaal thema gefocust op het OV. Dus als je nu toch in de trein zit, is het tijd voor een lesje OV-gebarentaal.

Dinsdag werd al bekend gemaakt dat conducteur Els Quax hiermee is begonnen. Maar niet alleen conducteurs kunnen hieraan meewerken, ook jij als passagier kan dit.

Ongeluk

We beginnen lekker simpel. Het gebeurt natuurlijk weleens dat er een aanrijding plaatsvindt met een ander voertuig waardoor er vertraging ontstaat. Maar hoe leg je nou uit dat er een botsing heeft plaatsgevonden? Dat doe je zo:

Uitstappen

En als het dan de bedoeling is dat je van trein wisselt, is het ook wel handig om duidelijk te kunnen maken dat je moet uitstappen:

Eindstation

Voor het geval iemand in slaap is gevallen tijdens de late of vroege uurtjes is het misschien fijn als je duidelijk kan maken dat jullie op het eindstation gearriveerd zijn:

Centraal station

Om duidelijk te maken dat je op het centraal station bent aangekomen gaat zo:

Stationshal

Of als iemand de stationshal niet kan vinden geef je dat zo aan:

Als je nu getriggerd bent om gebarentaal te leren kan dat altijd via de gratis app iSignNGT of cursussen (informatie op www.gebarencentrum.nl)”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.