In het nieuws

Jongen met collectebus | 2 in beweging

Collectebus 2.0 werpt z'n vruchten af

Collectebus 2.0 werpt z'n vruchten af

Foto van 'Pien van Breda'

26 FEB 2018

Sinds september kan je ook met je pinkaart doneren bij de collectebussen en dit werkt! De tussentijdse resultaten uit een proef van de stichting Collecteplan laten dit zien. Mensen met een pinpas zijn guller dan wanneer het om contant geld gaat.

Nieuwe collectebussen |ANP

Collectebus 2.0 werpt z'n vruchten af

Van €1,50 naar €3,75

500 pincollectebussen werden gebruikt bij het experiment dat plaats vond in vijftig gemeenten. De laatste drie maanden steeg de opbrengst bij de goede doelen en werd er gemiddeld 3,75 euro gegeven, voorheen was dit een 1,50 euro.

Goede zaak voor goede doelen

Niet alleen met je betaalpas maar ook met je mobiel en contactloos kan je nu geld geven als de collectanten langskomen. Alles bij elkaar levert collectebus 2.0 nu 141,50 euro op. Voorheen was dit 65 euro. Het blijkt dat mensen ook meer contant geld geven bij een pinbus. Zodra er wordt aangegeven dat er ook gebruik mag worden gemaakt van de pin blijken we vervolgens toch wel contant geld in huis te hebben.

We moeten nog even wennen

De collectebus 2.0 bewijst dus een succesvolle innovatie te zijn. En dit succes wordt zeer waarschijnlijk nog groter als iedereen gewend is aan de nieuwe pinbus.

Gulle gemeenten

De gulste gevers vind je overigens in Den Haag, hier doneren ze gemiddeld 7 euro. Op nummer twee staat Bussum en Aalsmeer heeft een mooie derde plek.

BEKIJK OOK


  Bestuurder rijdt door na aanrijding met voetganger

  Bestuurder rijdt door na aanrijding met voetganger

  Een 27-jarige man raakte gewond na een aanrijding met een auto. De bestuurder reed door. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  In Waalwijk in Noord-Brabant is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 27-jarige man gewond geraakt toen hij werd geschept door een auto. De bestuurder van de auto is na het ongeluk doorgereden.

  Het incident gebeurde op de Mozartlaan in Waalwijk. De 27-jarige man die gewond raakte, is ter observatie opgenomen in het ziekenhuis.

  Oversteken


  Files richting stranden vanwege warme weer

  Files richting stranden vanwege warme weer

  Voor vandaag worden er temperaturen tussen de 27 en de 30 graden verwacht. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  Het warme weer zorgt voor files richting de stranden. Volgens de ANWB is het vooral op de A58 druk op weg naar de kust in Zeeland. Voor vandaag worden er temperaturen tussen de 27 en de 30 graden verwacht in heel Nederland.

  Tussen Bergen op Zoom en Vlissingen moeten automobilisten mede door een auto met pech rekening houden met een vertraging van een half uur. Ook bij Zierikzee en richting het strand in Zandvoort staan files.

  Hitteplan


  Migranten Ocean Viking aangekomen op Malta

  Migranten Ocean Viking aangekomen op Malta

  Blijdschap aan boord nadat de Ocean Viking toestemming kreeg om op Malta aan land te komen. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  De 356 migranten van het reddingsschip Ocean Viking zijn op Malta aangekomen. Met een patrouilleschip van het Maltese leger zijn ze vrijdagavond laat aan land gezet. Daar zijn ze ontvangen door de Maltese immigratiedienst.

  Nergens aanleggen

  De vluchtelingen werden twee weken geleden door de Ocean Viking voor de kust van Libië uit de Middellandse Zee opgepikt. Het schip van SOS Méditerranée en Artsen zonder Grenzen kreeg vervolgens geen toestemming om ergens aan te leggen.


  Belastingdienst gaat gescheiden stellen voorlichten

  Belastingdienst gaat gescheiden stellen voorlichten

  Gescheiden stellen maken veel fouten bij het doen van aangifte en aanvragen van toeslagen. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  3 UUR

  De Belastingdienst begint maandag een voorlichtingscampagne voor gescheiden koppels. Uit onderzoek blijkt dat deze stellen veel fouten maken bij het doen van aangifte en het aanvragen van toeslagen.

  Forse naheffingen

  En dat kan leiden tot forse naheffingen. „Of iemand moet ineens honderden tot duizenden euro’s aan toeslagen terugbetalen of loopt juist toeslagen mis. Dat kan forse consequenties hebben. Sommige mensen belanden zelfs in de schuldsanering. We willen dat helpen voorkomen”, zegt John van Vliet, hoofd van de projectgroep Scheiden bij de Belastingdienst in het AD.


  Bolsonaro stuurt leger naar bosbranden in Amazone

  Bolsonaro stuurt leger naar bosbranden in Amazone

  Het Braziliaanse oerwoud is dit jaar getroffen door een recordaantal branden; namelijk 40.000. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 08:47

  Brazilië gaat het leger inzetten om de branden te bestrijden die momenteel woeden in het Amazonegebied. President Jair Bolsonaro heeft daar vrijdag toe besloten, nu de druk op hem vanuit het binnen- en buitenland fors is toegenomen om wat te doen tegen de bosbranden.

  Bolsonaro zei dat de hoge temperaturen en droge perioden dit jaar voor het grote aantal branden in de Amazone hebben gezorgd. Eerder beschuldigde hij niet-gouvernementele organisaties (ngo's) ervan de bosbranden te hebben gesticht, al kwam hij daar een dag later op terug.

  Illegale kap


  Noors voetballertje (16) verandert naam naar Messi

  Noors voetballertje (16) verandert naam naar Messi

  De Argentijnse Lionel Messi / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Fan zijn we allemaal wel geweest. Of het nou Justin Bieber, Star Wars of paarden was. Toch heb je fans, en je hebt f a n s. De 16-jarige Daniel Are Knutsen uit Noorwegen is zo erg fan van zijn idool Lionel Messi dat hij besloten heeft zijn naam te veranderen naar... precies: Lionel Messi.

  „Ik wilde mijn naam al een tijdje veranderen", vertelt Knutsen/Messi aan het Noorse VG„Messi is mijn grote idool." Eerder deze zomer is de naamwijziging goedgekeurd en nu gaat de jongen officieel als Lionel Messi door het leven. Waarom hij zo ver wilde gaan dat hij zijn naam wilde veranderen? „Ik wilde vooral kijken of het echt mogelijk was."

  Even goed worden


  Wannabe influencer in de schulden na Insta-vakantie

  Wannabe influencer in de schulden na Insta-vakantie

  Illustratie van selfie / Pexels

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Duizenden euro's besteedde de 27-jarige Fiona Melbul aan haar geweldige Instagram-vakantie, om er maar een beetje bij te kunnen horen. Ze wilde haar vrienden jaloers maken met een fantastische vakantie. Alleen had ze daar helemaal geen geld voor. Nu heeft ze zo'n 12.000 euro aan schuld en woont ze weer bij haar ouders.

  Jaloerse reacties

  Melbul geeft Instagram de schuld van haar forse creditcard rekening, vertelt ze aan het Australische A Current Affair. „Je neemt tien of twintig foto's tot je de perfecte hebt, plaatst die op social media en dan wacht je tot je vrienden het zien. Hun jaloerse reacties... Ik voel me er echt goed door", vertelt de 27-jarige.


  Restaurant gesloopt nadat eigenaar toeristen aanviel

  Restaurant gesloopt nadat eigenaar toeristen aanviel

  De auto van de Spaanse toeristen / Screenshot YouTube

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Albanië zit als vakantiebestemming in de lift en het land wil zich dan ook positief profileren naar de buitenwereld. Wie het toerismevriendelijke imago van het land besmeurt, kan keiharde sancties verwachten. Dat ondervond een restauranteigenaar die Spaanse toeristen lastig viel.

  Een paar dagen geleden viel de woedende Albanese eigenaar van een strandrestaurant de huurauto van enkele ontevreden Spaanse toeristen aan. Op de beelden, gefilmd door de reisgids van het gezelschap, is te zien hoe de agressieve man de voorruit van de wagen met de hand verbrijzelt, terwijl de verschrikte toeristen in de auto toekijken.


  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  21 AUG 2019

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  Nederland bezorgd om natuurbranden in de Amazone

  Amazonebranden: 'We moeten hier iets aan doen'

  / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Nederland is bezorgd over de natuurbranden in het Amazonegebied. „Het is echt verschrikkelijk wat daar gebeurt", zegt minister-president Mark Rutte. „Het is niet ongebruikelijk dat er branden zijn maar op deze schaal en zo vroeg in het seizoen, dat is buitengewoon schokkend."

  Recordaantal branden

  Het Braziliaanse oerwoud is dit jaar getroffen door een recordaantal branden; namelijk 40.000. Ten opzichte van vorig jaar is er sprake van een stijging van 83 procent. Volgens critici van de regering zijn de branden het gevolg van het milieubeleid Bolsonaro. De president wordt ervan beschuldigd zijn aanhangers in de houtkap-, mijnbouw- en landbouwsector te bevoordelen. Veel branden zouden ook zijn aangestoken door boeren om het land te gebruiken voor vee- en sojateelt.


  Zorgen van oorartsen om gehoorproblemen door oortjes

  Zorgen van oorartsen om gehoorproblemen door oortjes

  / Pexels

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Het langdurig dragen van een koptelefoon of oortjes kan voor onherstelbare gehoorschade zorgen. Dat schrijft RTL Nieuws. Kno-artsen maken zich grote zorgen, want zij zien de gehoorproblemen met jongeren toenemen.

  Zorgen

  Kno-arts Jan van der Borden van het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam is bang dat er over een jaar of twintig een hele generatie met gehoorschade is. „Mensen lopen de hele dag met oortjes in of een koptelefoon op. Op dit moment krijgen veel mensen een gehoorapparaat bij een jaar of 70, maar over twintig jaar zal die leeftijd verlaagd zijn naar ongeveer 50."


  Ook Rijkswaterstaat start zaterdag hitteprotocol

  Met het hitteprotocol word je in geval van pech direct geholpen door een berger / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Na het RIVM neemt ook Rijkswaterstaat maatregelen vanwege de verwachte hitte. Vanaf zaterdagochtend 10.00 uur geldt het zogenoemde hitteprotocol, tot 20.00 uur 's avonds. Dat protocol houdt in dat automobilisten die met pech langs de weg komen te staan, direct geholpen worden door een berger.

  Goed voorbereiden

  Rijkswaterstaat zet de komende dagen extra materiaal in, zodat gestrande automobilisten snel naar een veilige locatie kunnen worden gebracht (een tankstation of parkeerplaats met voorzieningen bijvoorbeeld). Het hitteprotocol geldt in de provincies waar volgens het KNMI een grote kans is op 30 graden. Naar verwachting blijft het protocol ook na zaterdag van kracht, maar dat hangt verder af van het weer de komende dagen.


  8-jarige Duitse jongen gaat weer joyriden

  8-jarige Duitse jongen gaat weer joyriden

  Voor de tweede keer in twee dagen is een Duits jongetje van 8 jaar oud gaan joyriden. /Pexels

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Voor de tweede keer in twee dagen is een Duits jongetje van 8 jaar oud gaan joyriden. In de nacht van dinsdag op woensdag pikte hij de auto van zijn moeder voor een tocht over de snelweg bij Soest, in Noord-Rijnland-Westfalen. Twee nachten later toerde hij met behoorlijke snelheid door de binnenstad van Dortmund.

  Tegen vrachtwagen gebotst

  Na Dortmund koos het ventje de A1 richting Keulen, waar hij op een parkeerplaats tegen een geparkeerde vrachtwagen botste. Hij bleef ongedeerd, maar de auto raakte zwaar beschadigd. De jongen krijgt psychologische begeleiding, meldt de politie in Dortmund.


  'Dakloze jongere heeft vanaf moment 0 pech'

  'Dakloze jongere heeft vanaf moment 0 pech'

  Het aantal dakloze jongeren is verdriedubbeld in net aan tien jaar tijd. Vaak zitten zij in een vicieuze cirkel. /Unsplash

  Foto van 'Roos Ravensbergen'

  GISTEREN

  In net aan tien jaar tijd is het aantal daklozen in Nederland meer dan verdubbeld. Het aantal jonge daklozen - 18- tot 30-jarigen - is zelfs verdriedubbeld. Ongeveer 12,6 duizend jongeren zwerven rond op straat, zonder veilige thuisbasis om naartoe te gaan. Volgens Marleen van der Kolk van Stichting Zwerfjongeren Nederland is dat een zeer ernstige zaak, maar is er, door middel van een actieplan, ook sprake van een inhaalslag.

  Het Leger des Heils is niet verbaasd over de groei van het aantal daklozen. Zij geven zelfs aan dat ze overvol zitten, en misschien binnenkort 'nee' moeten verkopen aan daklozen die bij hen aankloppen voor onderdak. „Als samenleving hebben we een plicht voor onze medemens te zorgen. Dit kan niet zo langer doorgaan", zegt een woordvoerder.

  Actieplan


  Redding uitstervende witte neushoorn stap dichterbij

  Redding uitstervende witte neushoorn stap dichterbij

  Er zijn nog maar twee witte neushoorns in leven, dat zijn allebei vrouwtjes. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Er zijn nog maar twee witte neushoorns in leven, maar toch lijkt er een kans te zijn dat de diersoort niet uitsterft. Keniaanse dierenartsen en wetenschappers zijn dankzij ingewikkelde voorplantingstechnieken een stap dichterbij de redding van de dieren gekomen.

  Ivf

  Bij de twee vrouwelijke neushoorns zijn donderdag in totaal tien eitjes afgenomen. Die zijn meteen daarop naar Italië overgebracht en via ivf bevrucht met het ingevroren sperma van vier overleden mannetjes. In maart 2018 overleed de laatste mannelijke witte neushoorn.


  'Topsporters poetsen meer, hebben slechtere tanden'

  'Topsporters poetsen meer, hebben slechtere tanden'

  Ondanks dat topsporters hun tanden grondiger reinigen, hebben ze vaker last van tandbederf en ontstoken tandvlees. /Unsplash

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Topsporters hebben een slechter gebit dan gewone mensen, terwijl ze grondiger hun tanden poetsen. De reden: sporters nemen veel meer sportdranken, energierepen en gelletjes. Daar zitten zo veel suikers en zuren in, dat ze tanden beschadigen. Dat komt naar voren uit een onderzoek van de University College in Londen.

  Tandbederf

  De onderzoekers keken naar de monden van 352 topsporters. Het gaat onder meer om voetballers, wielrenners, turners, zwemmers, rugbyers, roeiers, hockeyers, zeilers en atleten. Onder hen zijn mensen die hebben deelgenomen aan Olympische Spelen. Bijna de helft had last van tandbederf. De sporters hadden ook vaak ontstoken tandvlees. Een op de drie gaf aan zo veel mondklachten te hebben, dat hun training eronder leed.


  Noorse politie stopt onderzoek naar vermiste NL'er
  Likeability of5

  Noorwegen stopt onderzoek naar vermiste Nederlander

  De politie vermoedt dat Arjen Kamphuis tijdens een tocht met een kajak in het water is gevallen. Er is geen lichaam gevonden. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Noorse politie heeft het onderzoek naar Arjen Kamphuis afgesloten. De Amsterdammer raakte vorig jaar augustus vermist tijdens een trip in Noorwegen. Er kwam een grote zoekactie op gang, maar tot dusver heeft die niet tot resultaten geleid.

  De cybersecurityspecialist was voor het laatste gezien in het centrum van Rognan. Hij was daar met de trein heen gereisd nadat hij had uitgecheckt in een hotel in Bodo.

  Familie en vrienden van Kamphuis hebben „met groot verdriet de conclusies van de Noorse politie gelezen", meldt woordvoerder Ancilla van de Leest, die bevriend was met Kamphuis. „Wij bedanken de Noorse en Nederlandse politie voor hun grote inzet. Wij leggen ons neer bij hun bevindingen en vragen tijd en privacy om dit te verwerken."


  like
  user_90a376f076465d5da419a2a99c14ccccabf0a714_avatar

  Laatste twee deelnemers Expeditie Robinson bekend

  Laatste twee deelnemers Expeditie Robinson bekend

  De laatste twee deelnemers van Expeditie Robinson 2019 zijn bekend! Nu is de groep compleet. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Vanaf zondag 1 september kun je weer genieten van een nieuw seizoen van Expeditie Robinson, waar zo'n twintig BN'ers met elkaar de strijd aangaan op de Filipijnen. Er waren al heel wat deelnemers bekend gemaakt, maar nu weten we ook eindelijk wie de laatste twee zijn! Binnenkort kun je ook Roy Donders (stylist, mede bekend van zijn trainingspakken) en Berdien Stenberg (fluitiste) volgen op het tropische eiland, waar ze ingewikkelde opdrachten moeten voltooien.

  Laatste twee deelnemers Expeditie Robinson bekend!

  Roy Donders wordt onthuld als deelnemer van Expeditie Robinson. /Amarins de Boer

  Kaj Gorgels en Nicolette Kluijver nemen, voor het eerst samen, de presentatie op zich. Kaj Gorgels volgt Dennis Weening op, die werd ontslagen door RTL.


  wow
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Het wordt heet! Zaterdag hitteplan heel Nederland

  Het wordt heet! Zaterdag hitteplan heel Nederland

  Na een tijd van regenachtig weer, laat de zon zich dit weekend flink zien. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De komende dagen lopen de temperaturen naar verwachting weer flink op. Het RIVM stelt daarom zaterdag weer het nationale hitteplan voor heel Nederland in wegens de warmte.

  „Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen, zoals een zonnesteek", aldus het instituut.

  Het hitteplan geldt in principe tot en met woensdag, maar dat is afhankelijk van het weer. Dit weekend kan de temperatuur volgens de voorspellingen lokaal tot 32 graden oplopen.