Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Schaatsen op natuurijs niet zonder gevaar

Het is een paar dagen koud in het land, de schaatsen mogen uit het vet. Toch is dit niet geheel zonder gevaar. Schaatsliefhebbers stonden maandag en dinsdag op eigen risico voor het eerst dit jaar op natuurijs op de Ryptsjersterpolder in Friesland. Dat meldt de gemeente Tytsjerksteradiel. Op het flinterdunne laagje ijs kon worden geschaatst in de buitenlucht maar het is toch oppassen geblazen.

Schaatsen op natuurijs bij Leeuwarden ©ANP

3 centimeter

Volgens Carl Mureau van schaatsbond KNSB is de situatie allesbehalve veilig. „Als je kijkt hoe kort we nachtvorst hebben gehad, zijn dit erg onveilige situaties." De dikte van het ijs was dinsdag volgens schaatsers zo’n 3 centimeter.

De Ryptsjerksterpolder is traditioneel een van de eerste plekken in Nederland waar geschaatst kan worden. Dit komt omdat de polder ondiep is waardoor het water sneller bevriest. „Maar ook in een ondiepe polder kan je verdrinken”, aldus Mureau.

Vanaf morgen is het afgelopen met het koude weer en zullen de minimumtemperaturen weer boven het vriespunt komen. En daarmee is het ook gedaan met het schaatsen op natuurijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.