Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 5 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Politie filmde stiekem in clubhuis Satudarah

Politie en justitie hebben vorig jaar leden van motorclub Satudarah afgeluisterd en stiekem gefilmd. Dat deden ze in het clubhuis van het chapter Geleen van de motorclub. Dat hebben bronnen van het onderzoek naar Satudarah tegen de Limburger gezegd.

Op de opnames zou te zien zijn hoe leiders van Satudarah mensen ‘ter verantwoording’ roepen en hen slaan en bedreigen.

Criminele activiteiten

Het Openbaar Ministerie bevestigt aan de krant dat zij tussen juni en december vorig jaar „speciale opsporingsmiddelen” heeft ingezet. Zo hoopte zij meer te weten te komen over de criminele activiteiten waarvan de motorclub wordt verdacht.

De apparatuur zou al voor de zomer zijn aangebracht. Dat gebeurde in het diepste geheim. Met de afluister- en filmapparatuur hebben politie en justitie urenlange opnames kunnen maken van vergaderingen en bijeenkomsten van Satudarahleden in hun clubhuis in Geleen.

Arrestatie van bestuur

Het was mede door deze opnames dat de politie begin december de top van het chapter Geleen kon oppakken. Toen werden vier mannen uit Geleen en een inwoner van Kerkrade gearresteerd. Justitie wil de opgenomen gesprekken en beelden als bewijs gebruiken in de strafzaak tegen de vijf leden.

Het Openbaar Ministerie ziet Satudarah als een criminele organisatie. Donderdag werd in de rechtbank in Zwolle besloten dat drie andere bestuursleden van de motorclub voorlopig nog vastzitten. De drie mannen worden, samen met een vierde die voortvluchtig is, gezien als de top van Satudarah. Zij zouden bepalen wat er binnen Satudarah gebeurt, zowel in Nederland als in het buitenland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.