Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Nieuws 17 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Nieuw in Metro: Over de schreef met Madelfried

Madelfried is vanaf donderdag nieuw in Metro. We belden even met zijn Belgische tekenaar Kim Duchateau.

Welkom bij Metro!
Ja, fantastisch. Ik ben hier erg blij mee. Madelfried staat al ruim twintig jaar in de Belgische krant Belang van Limburg. Eerst online, nu alleen in de papieren versie. Ik ben erg benieuwd of jullie lezers Madelfried leuk zullen vinden.

Wie of wat is Madelfried?
Een anti-superheldenkonijn. Madelfried wil graag een superheld zijn, denkt ook dat hij er een is, maar is eigenlijk een loser. Madelfried spiegelt zich aan Superman. Net als zijn grote idool wil Madelfried de grote wereldproblemen oplossen. Hij krijgt daarbij hulp van zijn vriendin Bo. Dat heeft-ie trouwens wel goed voor elkaar, want Bo is een hartstikke mooi meisje. Ja, alles loopt door elkaar in de wereld van Madelfried. Zijn beste vriend is een Aziatisch varken en heet Xao-Ping. Als ze er met hun drietjes niet uitkomen, roepen ze af en toe de hulp in van Toverman. Dat is een cynische tovenaar die nooit praat: hij helpt ze altijd van de regen in de drup. Eigenlijk worden de problemen alleen maar groter en is het Madelfried nog nooit gelukt om iets op te lossen. Maar dat is logisch. Als iets lukt, is het geen humor.

Teken je ook andere strips?
Zeker. In België zijn Aldegonne en Esther Verkest bekender dan Madelfried. Zo verschijnt Esther Verkest in de Eppo en de Nederlandse en Duitse Playboy.

Aldegonne en Madelfried zijn wel aparte namen…
Een vriend van me zei ooit: ‘Hoe kom je erop om de meest oncommerciële namen te verzinnen voor je strips?’ Hij heeft wel gelijk, hahaha.

Nou? Hoe ben je op de naam Madelfried gekomen?
Vroeger had mijn oma een scheurkalender waarop iedere dag ontzettende slechte grappen stonden. Ook had iedere dag een patroonheilige. Een van hen was Madelfried. Ik weet echt niet meer van wat, maar die naam is blijven hangen.

Wat voor soort humor kunnen we verwachten van Madelfried?
Absurdistische humor. In België hebben we over het algemeen brave humor, alleen Kamagurka is daar eigenlijk een uitzondering op. Daarom hou ik ook van jullie humor. Nederlanders gaan vaker over de schreef. Ik kan dubbel liggen om bijvoorbeeld Van Kooten en De Bie, Sjef van Oekel en Hans Teeuwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.