Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 18 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Nabestaanden MH17 bekijken laatste beelden familie

Nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met MH17 mogen vanaf donderdag de laatste camerabeelden bekijken die op Schiphol zijn opgenomen. Het gaat om het videosysteem waarmee gezocht kan worden in de beelden van de beveiligingscamera’s van de luchthaven.

Een van de nabestaanden kreeg die mogelijkheid eerder al. Piet Ploeg vertelt aan RTL Nieuws dat hij beelden heeft gezien van zijn broer, schoonzus, hun zoon en een meereizende vriend. Hij zag deze beelden toen het nieuwe videosysteem werd getest.

Een dubbel gevoel

Ploeg kreeg deze mogelijkheid als bestuurder van Stichting Vliegramp. „Het is heel dubbel: het is fijn én verdrietig” aldus Ploeg. „De beelden die ik heb gezien hadden veel impact. Je moet door alle beelden zoeken en als je je eigen familieleden dan opeens ziet, is het heftig.”

Volgens Ploeg zijn er naast de nabestaanden die de beelden heel graag willen zien, ook nabestaanden die dat niet willen. Van der Ploeg zegt dat te begrijpen. „Het is confronterend om te zien, wetende dat ze er zes uur later niet meer zouden zijn.”

Beelden

Nabestaanden kunnen vanaf donderdag in Zoetermeer zelf zoeken naar beelden van familieleden. Als nabestaanden beelden van familieleden vinden, dan kunnen deze worden opgestuurd, zodat ze thuis terug te zien zijn.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok 17 juli 2014 vanaf Schiphol richting Kuala Lumpur. Het toestel werd boven Oost-Oekraïne geraakt door een luchtdoelraket en stortte neer. Alle 298 inzittenden kwamen om.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.