Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 14 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Minister waarschuwt truckers voor ‘wonen in wagen’

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft op zondag folders uitgedeeld aan vrachtwagenchauffeurs langs de A16. Op die manier wil zij de chauffeurs bewustmaken van het feit dat zij niet langer mogen ‘wonen’ in hun vrachtwagen.

Het Europees Hof van Justitie bepaalde in december dat het langdurig rusten in de truck in heel Europa niet mag. Tot voor kort werd dat verbod echter niet gehandhaafd in Nederland, terwijl in omringende landen al wel boetes werden uitgedeeld aan transportbedrijven. Daarom weken Oost-Europese chauffeurs vaak uit naar Nederland voor hun rust.

Boete

Daar komt nu dus verandering in. De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat controleren of werkgevers de afspraken wel naleven. De truckers hebben een verplichte wekelijkse rust van 45 uur per week en die mogen ze dus niet in hun cabine doorbrengen.

Als de transportbedrijven de afspraken alsnog aan hun laars lappen en laten hun werknemers toch in hun cabines laten ‘wonen’, dan riskeren zij een boete van 1500 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.