Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Minder incidenten en geweld tijdens jaarwisseling

De jaarwisseling is op alle fronten beter verlopen dan vorig jaar. Volgens de politie waren er door de wind en regen minder mensen op straat en mede daardoor waren er minder incidenten, was er minder geweld tegen hulpverleners en vielen er minder gewonden.

In de eerste nacht van 2017 moesten politie, brandweerlieden en ambulancepersoneel het in diverse delen van het land veel vaker ontgelden. Afgelopen nacht ging het nog wel mis in in Amsterdam en Den Haag, waar agenten met vuurwerk werden bekogeld. Maar hulpverleners werden tijdens deze jaarwisseling minder vaak belaagd.

Gewonden door instorten balkon in Arnhem. Foto: ANP

382 mensen aangehouden

In totaal registreerde de politie 5930 voorvallen rond oud en nieuw, minder dan de 7126 van een jaar eerder. Agenten hoefden vooral minder op te treden tegen vuurwerk dat te vroeg werd afgestoken. Vorig jaar was dat goed voor bijna 3000 incidenten, dit keer noteerde de politie 2140 van dit soort voorvallen. Vooralsnog zijn 382 mensen aangehouden, een jaar eerder waren dat er nog 488.

De politie heeft bij het Openbaar Ministerie 254 mensen aangeleverd die zijn aangehouden voor een misdrijf dat verband houdt met de jaarwisseling. Dat zijn er minder dan vorige oud en nieuw, toen 344 verdachten voor zo’n misdrijf werden aangebracht, meldt het OM na een eerste inventarisatie.

oud en nieuw, tips
Foto: ANP

Ook bij brandweer minder meldingen

Ook de brandweer kreeg aanzienlijk minder meldingen binnen. In de meeste regio’s is de jaarwisseling relatief rustig verlopen. De brandweer ontving in de 25 regio’s bijna 3500 meldingen. Dat is een afname van 539 meldingen.

Vuurwerk in Rotterdam. Foto: ANP

Bij de ziekenhuizen was het over het algemeen ook rustiger. Bij de brandwondencentra in Rotterdam en Groningen lieten wel iets meer mensen zich behandelen, maar het ging om minder zware gevallen. Bij het oogziekenhuis in Rotterdam werden acht vuurwerkslachtoffers met in totaal tien beschadigde ogen binnengebracht. Dit aantal is ongeveer gelijk aan vorige jaren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.