Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 27 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Leeuwarden officieel Culturele Hoofdstad van Europa

Na vijf jaar zwoegen was het zaterdagavond eindelijk zover: Leeuwarden is officieel de Culturele Hoofdstad van Europa. Het evenement Leeuwarden-Fryslân 2018 (LF2018) werd zaterdagavond geopend door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Ze deden dat door op het overvolle Wilhelminaplein symbolisch een kerkklok te luiden. Daarna waren de klokken in de hele provincie te horen.

Sport en cultuur

Verder gaf Fries Foppe de Haan een emotionele speech over de Friese open cultuur, spraken Rintje Ritsma en Rutger Hauer het woord over "het warme hart van Friesland" en het belang van sport en cultuur.

Miljoenen

Zeker vijf jaar werkte Leeuwarden toe naar 2018, het jaar dat de Friese hoofdstad de culturele hoofdstad van Europa is. Hoe Leeuwarden dat dit jaar viert? In de provincie zijn dit jaar 250 culturele evenementen van professionele organisaties, en aanvullend haken honderden amateurs aan.

Daarnaast hoopt de provincie met de tijdelijke hoofdstad van Europa op miljoenen: in bezoekers (4 miljoen), hotelovernachtingen (anderhalf miljoen meer dan normaal) en ook in euro’s. De organisatie kijkt ook naar Liverpool, de stad die eerder zeven keer de inleg binnenhaalde. Een Friese woordvoerder meldde: „Het moet lukken, tenzij het driehonderd dagen gaat regenen.”

Iepen mienskip

Het thema van LF2018 is Iepen mienskip. Dit betekent: een saamhorige, open samenleving. Foppe de Haan legt uit hoe dat zit:

Breng jij dit jaar een bezoekje aan de Culturele Hoofdstad van Europa?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.