Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 17 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Koppel verdiende 4 ton met uitbuiting zwakbegaafde’

Een echtpaar uit Tubbergen moet voor de rechter verschijnen omdat het koppel ervan verdacht wordt een zwakbegaafde man jarenlang te hebben uitgebuit. Ze zouden daar zo’n 400.000 euro mee hebben verdiend.

Als een zoon

Verdachte Gretha K. ontkent de aantijgingen echter volledig. „We hadden hem als een zoon opgenomen in ons gezin.” Wel erkent ze dat zij en haar man Adje B. soms een klap uitdeelden. „Als Adje hem sloeg, kreeg hij blauwe plekken. Bij mij gebeurde dat niet.”

K. (47) en B. (60) zouden het nu 32-jarige slachtoffer zeven dagen in de week, 16 uur per dag voor hen hebben laten werken. ‘s Nachts werd hij opgesloten in een kleine caravan zonder sanitaire voorzieningen. B. sloeg hem herhaaldelijk, blijkt uit een verklaring van hun zoon. Het slachtoffer is zwakbegaafd en had een gokverslaving. Ook zouden de twee zijn bankrekening hebben geplunderd.

Profiteur

Volgens de officier van justitie verdiende het stel vier ton met de uitbuiting. Een derde verdachte, de 60-jarige Nico H. uit Hilversum, profiteerde door een onderneming en bankrekening op naam van het slachtoffer te zetten.

B. en K. leerden de man kennen op de kermis waar het echtpaar werkte. Ze namen hem op in het gezin, gaven hem werk, eten en onderdak, zei K. Volgens Adje B. heeft de man altijd geld gehad voor zijn werk. Dat zijn caravan ‘s nachts op slot ging, zou in wederzijds overleg zijn gebeurd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.