Binnenland

Likeability of 5

KLM heeft nu films voor blinden en slechtzienden

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 JAN 2018

KLM heeft op intercontinentale vluchten films voor blinde en slechtziende passagiers beschikbaar gemaakt. Zij kunnen sinds dinsdag op de urenlange vluchten kiezen voor films met zogeheten audiodescriptie.

Op de films Home Again, Kingsman, The Golden Circle en Lego Ninjago Movie beschrijft een stem tussen dialogen door de beelden. Zo worden onder andere personages, gezichtsuitdrukkingen en ontwikkelingen in de verhaallijn omschreven. KLM laat weten in de toekomst meer films met audiodescriptie aan het assortiment toe te voegen.

De luchtvaartmaatschappij biedt deze optie aan als een van de eersten in Europa. De Britse maatschappij Virgin Atlantic bood de service al wat eerder. Benieuwd hoe zo'n film er dan uit ziet? De organisatie 'audiodescription' maakte een voorbeeldvideo met een fragment uit de Titanic:


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

74

Zo voorkom je een legionellabesmetting op vakantie

De douche even laten lopen met heet water kan al een hoop schelen. /Colorbox

Foto van 'Constance van Amstel'

2 UUR

Met de vakanties naar warme oorden in het vooruitzicht, ligt ook een legionellabesmetting weer op de loer. Met deze tips van legionella-kenner Arjen Kempen van waterbehandelaar Kalsbeek maakt de bacterie in jouw lijf geen kans.

Zanger Henk Westbroek meldde deze week een ernstige legionellalongontsteking te hebben opgelopen op vakantie. Kan iedereen het krijgen?

Arjen Kempen: ,,In de basis kan iedereen het krijgen. Ook kinderen kunnen besmet raken. Wel is het zo dat mensen met een verlaagde weerstand er gevoeliger voor zijn. Rokers bijvoorbeeld, omdat hun longen door het roken meer worden belast en legionella altijd via de longen het lichaam binnenkomt. Als die minder goed functioneren is de kans op besmetting groter."

Wanneer loop je risico besmet te raken? Als het warm weer is?

,,Het is niet per se weerafhankelijk. De belangrijkste bron van legionella is drinkwater, daar zit het altijd in. Het is een grondbacterie. In het buitenland doen ze daarom chloor in het water om de bacterie te doden, in Nederland filteren we het water heel goed. Maar helemaal eruit filteren kan niet, dus als het water langere tijd stilstaat dan kan de bacterie gaan groeien. Wel is het zo, hoe dichter de temperatuur bij de lichaamstemperatuur komt, hoe sneller hij gaat groeien."

Op vakantie is het soms wel 35 graden. Hoe voorkom je dan besmet te raken?

,,Mijn tip is: ga nooit zomaar onder een douche staan. Zet in je hotel of appartement eerst wat raampjes open en laat de douche daarna een half uur doorlopen met heet water. Bij 50 graden sterft de bacterie en dan zijn de leidingen, waarin het water in hotels soms langere tijd stil staat, goed doorgespoeld."

En een flesje water wat al de hele dag in de tas zit, is dat gevaarlijk?

Nee. Legionella kan je alleen inademen via de longen. Je raakt niet besmet als je een heel kopje vol met legionella besmet water zou drinken. Wel wat buikpijn waarschijnlijk, maar het kan wel. Zodra het gaat nevelen loop je gevaar. Met grote fonteinen en vooral die ergens binnen staan, zou ik wel uitkijken. Je kan niet weten of er besmet water vandaan nevelt.

Tot slot, er werd in berichtgeving over Westbroek ook gesproken over de veteranenziekte. Is dat hetzelfde als een legionellabesmetting?

Ja, het is exact hetzelfde. De term ‘veteranenziekte’ is in de jaren 70 ontstaan toen een er tijdens een Amerikaanse conventie voor oorlogsveteranen een koeltoren op het dak stond waarvan de damp precies voor de ingang van de conventie terechtkwam. Alle veteranen werden toen ziek en er zijn zelfs mensen overleden. Het was de eerste grote uitbarsting.

BEKIJK OOK


Views

200+

Jongen springt van dak om aan politie te ontkomen

Jongen springt van dak om aan politie te ontkomen

Een traumahelikopter kwam ter plaatse om de jongen te helpen. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 10:29

Een jongen van zestien die was weggelopen uit een jeugdinstelling is vrijdagochtend in Gouda zwaargewond geraakt toen hij van een dak sprong. Hij wilde vluchten voor de politie en sprong toen van de vierde verdieping naar beneden.

Volgens een politiewoordvoerder dacht hij mogelijk dat er nog een dak was waarop hij terecht zou komen, maar dat was niet zo.

Geluidsoverlast

Het voorval gebeurde rond 05.00 uur. Agenten gingen daar een kijkje nemen na een melding over geluidsoverlast. Op het dak bleek een groepje van vijf jongens en een meisje te zitten.

Vier van de jongens waren weggelopen uit een jeugdinstelling en waren daarom als vermist opgegeven. Toen de agenten hen mee wilden nemen naar het politiebureau om ze terug te sturen naar de instelling, stond een van hen op, rende weg en sprong van het dak.

Traumahelikopter

De jongen raakte ernstig gewond maar was nog wel bij kennis. Een traumahelikopter kwam ter plaatse om de jongen te helpen. Hij is naar het ziekenhuis gebracht, samen met het meisje, dat zijn vriendin bleek te zijn. De drie andere jongens worden teruggebracht naar de jeugdinstelling.

BEKIJK OOK


Views

400+

Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

In samenwerking met Gabbers

GISTEREN

We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

koop gabber tickets

Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

Stel, Gabbers voor je neus

„Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

Kaarten met korting

Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

koop gabber tickets

Lucky hour

Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Wat doet deze 'blote' man op de Neude in Utrecht?

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Een beetje vreemd is het wel. De temperaturen zijn nog niet echt tropisch te noemen, maar dat heeft twee mannen in Utrecht er niet van weerhouden om halfnaakt te zonnebaden in de Utrechtse binnenstad. Op de Neude in Utrecht lag vanmiddag een man in een strak zwembroekje te zonnebaden, terwijl op het Janskerkhof een blote man opdook in de fontein.

De man heeft op het Neude een handdoekje neergelegd en lag wat te zonnebaden. Op een foto is te zien dat hij het boek Economie in een Notendop van Arnold Heertje leest. Ook op het Janskerkhof was vanochtend een blote man in een fontein te zien. Of het om dezelfde man gaat is nog niet duidelijk. Volgens voorbijgangers leek het er op alsof de man zichzelf aan het wassen was.

Waarom zou je zo iets doen? Tja, dat vragen wij ons ook af. Is het een schreeuw om aandacht, een reclamestunt of hadden deze mannen gewoon zin in wat verkoeling? Of is het onderdeel van een kunstproject?

BEKIJK OOK


Views

1k+

Ouders kopen vaker alcoholvrij bier voor kinderen

NIX/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Ouders zien er steeds strenger op toe dat hun kinderen geen alcohol drinken. 68 procent wil niet dat hun kind voor zijn achttiende verjaardag al een glas alcohol drink. Negen jaar geleden was dit nog 45 procent, in 2013 nog 59 procent. Dat blijkt uit de Kindermonitor in Gelderland.

Radler voor tienjarigen

Daartegenover staat dat ouders er wel steeds minder moeite mee hebben om hun kinderen alcoholvrij bier zoals Radler 0,0% voor te schotelen. Dit gebeurt al op hele jonge leeftijd. Acht procent van de ouders koopt wel eens een drankje uit die categorie voor hun kind, terwijl deze tussen de 10 en 12 jaar oud zijn.

Dat is iets om je zorgen over te maken, vindt de GGD. Zeker als het een trend is die landelijk blijkt. ,,Dit is geen goede ontwikkeling, omdat kinderen op deze manier leren dat bier drinken erbij hoort. De stap naar het drinken van alcohol is dan sneller gezet.”

NIX18

Toch is de daling van het alcoholgebruik duidelijk, stelt ook pedagoog Krista Okma tegenover EditieNL. ,,Je merkt inderdaad aan alles dat er een afname is van alcoholgebruik. Campagnes als NIX18 hebben ervoor gezorgd dat ouders weten dat het heel verstandig is om zo laat mogelijk met alcohol te beginnen. Die boodschap is wel geland."

,,Er wordt minder alcohol gekocht en geschonken aan jongeren. Als alternatief alcoholvrije drankjes geven, vind ik dan helemaal niet zo slecht. Liever dat, dan kinderen tóch alcohol voorzetten", vervolgt Okma. ,,In een ideale wereld zouden ouders stoppen met alcohol drinken in het bijzijn van hun kinderen en ook niet meer roepen 'dat moet gevierd worden, dus een wijntje of biertje of bubbels!’"

Gezonder

Overigens komt uit Kindermonitor naar voren dat kinderen over het algemeen gezonder zijn gaan leven. 97 procent van de ouders zegt dat hun kind(eren) gezond is/zijn. Ook zouden ze zich steeds bewuster zijn van de leefstijl van zichzelf en hun kinderen.

BEKIJK OOK


Views

1k+

5 x PR020ST: bier op z'n Mokums!

Amsterdam bierstad / Fabio Alves op Unsplash

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Speciaalbier is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld, zeker in Amsterdam. Festival hier, proeflokaal daar, en dan is er ook nog de Week van het Nederlandse Bier die vandaag begint.

Hemels heerlijk

Nick de Vree en Simon Leech van TAPT en Lilian Zoetman van Brouwerij Jopen

Wat krijg je als de twee ondernemende speciaalbierboys van TAPT Festival het samen doen met Brouwerij Jopen, die al meerdere bierprijzen in de wacht sleepte? Dan krijg je dus een heel goed speciaal biertje. HEAVENLY TAPT heet hun creatie die deze zaterdag op Oost TAPT Festival, op de Jaap Edenbaan, voor het eerst te proeven is. Het zomerse biertje met lychee en andere tropische smaakverrassingen, is overigens al gelanceerd... Letterlijk, want het eerste flesje ging in een weerballon 40 kilometer omhoog, richting hemelpoort. Petrus had pech, want voordat hij het hemelse gerstenat tot zich kon nemen en bepalen of het naar binnen mocht of niet, ging het intussen bevroren flesje weer richting Amsterdam. Waar het thuiskwam, en -hoort.

Hoge biertuin

HOPP, bovenop Hotel Casa / Facebook HOPP

Wist je dat het strafste bier ter wereld het Schotse Brewmeister Armageddon (65%) is? Kan misschien nog van pas komen tijdens de Pubquiz op grote hoogte op dinsdag 29 mei, op het dak van Hotel Casa, ook wel HOPP, de hoogste biertuin van de stad. Nog een weetje dan. Wist je dat de lever ongeveer een uur nodig heeft om een biertje af te breken? Komt mooi uit, want tijdens de bierquiz is er een schappelijk bierbucketarrangementje: Vijf speciaalbier voor twee tientjes. Vijf keer proost.

Bier uit de Bijlmer

Instagram: Kleiburg

Bier uit de Bijlmer. Het allitereert niet alleen lekker, maar smaakt ook lekker. In het enige proeflokaal dat Zuidoost rijk is, De Proefzaak, proef je kloosterbier van Brouwerij Kleiburg in hun proeflokaal in de groene oase tussen de blauwe Zweedse Ikea reus en de grijze niet per se heel gezellige flats. Deze zaterdag organiseren ze het Lentebokfestival met gratis rondleidingen door de brouwerij, bokjes om te drinken en echte bokjes om te aaien (gelieve niet door elkaar te halen).

Groene oase vol met bier uit de Bijlmer / Facebook Proefzaak

Hop, naar BRET

De een kent het als een plek waar de dikste feesten (en ADE-afters) worden gehouden, een ander zoekt het op om nog wat zon na werk te pakken en bierliefhebbers kennen BRET, de rode hete spot op Sloterdijk, als het Craft Beer Café, met een heuse biertuin. De eigenaren runnen ook Hannekes Boom en Nordman Beers en kennen hun bierklassiekers wel. Veel in BRET draait om het goudgele nat, van de hop in de tuin tot de bierallerhande in fles en op de tap. En het klinkt ook gewoon een beetje als bier, BRET.

BRET voor al uw feesten afters en bierpartijen

IJwit wie kent 'n niet

Het IJwitje, wie is er niet en keer heel erg lekker dronken van geworden op het terras, op zomaar een zwoele dinsdagmiddag die ineens dinsdagavond -of woensdagochtend- werd? Dit frisse bier van Brouwerij ’t IJ is een begrip geworden in ons Amsterdam. Licht troebel, mooi goud van kleur en zo eentje waar je er nooit maar eentje van kunt drinken.

Instagram Brouwerij 't IJ

BEKIJK OOK


Views

500+

Nederlandse wietteelt 1,5 miljard groter dan gedacht

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat de jaarlijkse wietproductie 1,5 miljard euro méér toevoegt aan de economie dan eerder werd aangenomen. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De wietteelt in Nederland blijkt veel groter dan gedacht. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat de jaarlijkse wietproductie 1,5 miljard euro méér toevoegt aan de economie dan eerder werd aangenomen.

Volgens het CBS zijn er veel meer illegale wiettelers op de markt. Zij blijven buiten de radar van de politie. Voor dit onderzoek heeft het onderzoeksbureau opnieuw cijfers uit 2015 bestudeerd.

Pakkans kleiner

Eerder werd gedacht dat de pakkans van het produceren van cannabis 40 procent was. Uit de informatie van de politie blijkt toch dat er een pakkans is van slechts 20 procent.

Alle illegale activiteiten bij elkaar leveren zo'n bijdrage van 4,8 miljard euro aan de economie.

BEKIJK OOK


Views

700+