Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Jongeren lezen steeds minder boeken

Het aantal tieners dat wekelijks minstens tien minuten aaneengesloten leest is flink gedaald, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau. In 2006 las nog 65 procent thuis af en toe een boek. In 2016 was dat 40 procent.

Ook het aantal jongvolwassenen (20- tot 34-jarigen) dat in zijn vrije tijd leest is teruggelopen van 87 procent in 2006 naar 49 procent in 2016.

Ouderen

De tijd die ouderen vrijmaken voor lezen is nagenoeg gelijk gebleven. 65-plussers lezen volgens het SCP met 90 procent het meest.

Hoogopgeleiden lezen meer dan laagopgeleiden en dit verschil is in tien jaar tijd groter geworden. Uit het onderzoek blijkt dat mensen met weinig tijd minder lezen.

Digitaal lezen

Het SCP heeft ook gekeken of lezen op bijvoorbeeld computer, telefoon, e-reader of tablet lezen van papier heeft vervangen, maar dit blijkt niet zo te zijn. Nederlands lezen nog steeds het liefst van papier.

Tijdschriften worden het meest gelezen, gevolgd door kranten en boeken. Mensen die digitaal lezen doen dat het liefst op de pc of laptop, gevolgd door de tablet en smartphone.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.