Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 2 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Intensive cares vol met verkouden kinderen

De intensive care-afdelingen van ziekenhuizen in ons land stromen over met jonge kinderen die het RS-virus hebben opgelopen, schrijft het UMC Utrecht op zijn website. Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. Toch kan het behoorlijk gevaarlijk zijn.

Bijna alle kinderen tussen de nul en één jaar krijgen het virus, vooral in de winter. Het virus kan vooral bij hele jonge kinderen ernstige vormen aannemen. De baby’s worden benauwd door een ontsteking aan de luchtwegen en kunnen een longontsteking oplopen. Jaarlijks sterven er wereldwijd nog meer dan honderdduizend kinderen aan het RS-virus.

Belangrijkste oorzaak

Per dag overlijden wereldwijd 700 kinderen aan de gevolgen van het virus. Na malaria is het de belangrijkste doodsoorzaak voor baby’s en de nummer twee doodsoorzaak voor jonge kinderen. In Nederland is het virus goed te behandelen en dat doen de doktoren dan ook. „We behandelen jaarlijks in ons land 2000 kinderen met dit virus. Daarmee is het de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopname in Nederland. En op dit moment liggen de ziekenhuizen weer vol”, zegt hoogleraar luchtweginfecties Louis Bont.

Beademing

Dat kinderen hier vrijwel altijd genezen, komt doordat ze op de intensive care terecht komen. Daar kunnen de kleintjes worden beademd en kunnen doktoren passende hulp bieden. In het buitenland is deze luxe er vaak niet, waardoor de kinderen met het RS-virus overlijden.

Ouders moeten volgens de hoogleraar vooral alert zijn op benauwdheid en piepende longen en bij twijfel altijd de huisarts raadplegen. Op dit moment werkt Bont samen met een team aan een vaccin tegen het RS-virus. Dit vaccin moet kinderen in armere landen helpen het virus ook te overleven. De hoogleraar heeft goede hoop dat het vaccin er binnen drie jaar zal zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.