Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 3 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Half Nederland’ snottert en kucht

Met koorts, gekuch en gesnotter aan het nieuwe jaar begonnen? Je bent bepaald de enige niet. Nederland wordt nu voor de derde week geteisterd door een griepgolf, waarbij vooral baby’s en kinderen tot 4 jaar griepklachten hebben.

Epidemie

De afgelopen week gingen 92 op de 100.000 inwoners met griepklachten naar de huisarts, zo berekende het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel). Als er twee weken achter elkaar 51 of meer mensen met dergelijke klachten naar de arts gaan, is er sprake van een epidemie. In werkelijkheid hoesten en proesten er nog veel meer mensen thuis op de bank, zonder huisarts te raadplegen.

‘Half Nederland’ snottert en kucht

Nivel-onderzoeker, epidemioloog en huisarts Gé Donker spreekt nog van een milde epidemie: „De meeste mensen zijn er met een paar dagen rust, voldoende drinken en zo pijnstillers weer bovenop.”

Kinderen met RS-virus

Als het om jonge kinderen gaat is de situatie zorgelijker. Ziekenhuizen maakten dinsdag al bekend dat intensive-careafdelingen vol liggen met kinderen die het RS-virus hebben opgelopen. Een verkoudheid door dit virus kan tot een longontsteking leiden.

‘Half Nederland’ snottert en kucht
Een sinaasappeltje wil nog weleens helpen.

Griepepidemieën zijn een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Gemiddeld duurt een epidemie een week of negen. Vorig jaar was dat met vijftien weken echter veel langer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.