Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 6 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Goede band met buren zorgt voor gelukkiger leven

Mensen die niet hoeven te twijfelen of ze bij de buren terecht kunnen voor een kopje suiker zijn het gelukkigst, dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Ruim 9 op de 10 volwassenen die tevreden zijn met hun woning of woonomgeving, geven namelijk ook aan tevreden te zijn met het leven in het algemeen.

Vooral het ervaren van sociale cohesie oftewel binding met de buurt, is een belangrijkere factor voor tevredenheid met het leven. Als mensen gevraagd wordt hoe tevreden zij zijn met hun leven, baseren zij dit op een afweging van verschillende aspecten. Zo is de tevredenheid met het leven groter als mensen zich gezond voelen, maar ook de fysieke en sociale omgeving zijn van belang.

Een kleine valkuil van het onderzoek is wel dat niet uit te sluiten is dat mensen die tevreden zijn met het leven in het algemeen ook gewoon positiever zijn ingesteld. Hierdoor kunnen zij ook vaker tevreden zijn met de woning of woonomgeving en andere onderdelen van het leven.

Tevredenheid

Van de 18-plussers die tevreden zijn met hun woning, gaf 94 procent in 2015 aan blij te zijn met het leventje dat ze leiden. Voor personen die ontevreden zijn met hun woning was dat 69 procent. Van de mensen die tevreden zijn met hun woonomgeving is ook 94 procent tevreden met het leven, van mensen die ontevreden zijn is dat 80 procent.

Volgens dit onderzoek zou de woonomgeving zelfs belangrijker zijn dan de woning zelf als het gaat om de tevredenheid met het leven. De binding met de omgeving, of sociale cohesie, heeft veel invloed op ons geluk. Van de buurtbewoners die een sterke mate van sociale cohesie ervaren is 97 procent tevreden met hun leven. Bij mensen die een lage sociale cohesie ervaren in hun buurt is dit nog maar 69 procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.