Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 31 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Giftige abrikozenpitten uit de supermarkten gehaald

Een deel van de abrikozenpitten wordt uit de schappen gehaald, omdat ze supergiftig zouden zijn. Verder komt er een onderzoek naar andere abrikozenpitten, dat heeft minister Bruno Bruins van Volksgezondheid bevestigd.

Doodziek

Aanleiding hiervoor is het incident rondom Gert Arts uit Roermond. Eind 2017 deed hij tegenover RTL Nieuws zijn verhaal. Hij werd doodziek na het eten van een half zakje pitten van Erica Kruiderijen.

Er kwam vervolgens een onderzoek van de Nationale Voedsel en Warenautoriteit en daaruit bleek dat 200 keer zoveel cyanide zit als wettelijk is toegestaan.

Ademhaling

Cyanide is een stof, waarvan het ion zich bindt aan de ademhalingsketen, waardoor de wisseling van stoffen en dus de ademhaling belemmerd wordt.

Erica Kruiderijen greep al in door de zakjes zelf uit de schappen te halen, maar nu is er ook een verbod vanuit de overheid. „In deze partij pitten is een norm overschreden. En die pitten moeten onmiddellijk terug", vertelt Bruins.

In sommige winkels liggen de andere merken nog wel in de schappen, zo ook bij Holland & Barrett (voorheen De Tuinen). Daar staat wel op de zakjes er niet te veel (zes tot acht) achter elkaar te eten. „En ons personeel waarschuwt bij de kassa wel voorzichtig te zijn met de inname", aldus een woordvoerder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.