Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Geen vuurwerkbril: zeker 10 ogen beschadigd

Het niet dragen van een vuurwerkbril heeft bij zeker zes mensen blijvend oogletsel veroorzaakt. Tijdens de jaarwisseling werden acht vuurwerkslachtoffers met in totaal tien beschadigde ogen het Oogziekenhuis in Rotterdam binnengebracht. Cijfers elders in het land zijn nog niet bekend.

Blijvend oogletsel

Twee van de acht slachtoffers kwamen met de schrik vrij. De anderen hebben blijvend oogletsel, zoals verminderd zicht, blindheid en mogelijk zelfs ogen die verwijderd moeten worden.

In drie van de gevallen ging het om omstanders die zijn geraakt door rondvliegend vuurwerk. De slachtoffers waren niet jonger dan vijftien jaar. Volgens het Oogziekenhuis ging het in de meeste gevallen om legaal vuurwerk.

Het Oogziekenhuis zal in de loop van maandagochtend drie operaties uitvoeren om schade aan ogen te herstellen. Volgens het ziekenhuis zal het aantal slachtoffers door verwijzingen zeker nog oplopen.

‘Stop met consumentenvuurwerk’

Volgens oogarts Tjeerd de Faber, die al jarenlang ijvert voor een verbod op consumentenvuurwerk en het dragen van een vuurwerkbril, is de ernst van het letsel gelijk aan voorgaande jaren. ,,Daarom toont ook deze jaarwisseling aan dat we moeten stoppen met consumentenvuurwerk", stelt hij. ,,Mijn hele carrière wijd ik aan het verbeteren van het zicht van mensen. Soms zijn meerdere operaties nodig om de patiënt een paar procent meer gezichtsvermogen te geven. Maar door één klap van een stuk vuurwerk kan een oog in één keer blind worden.”

De Faber, vuurwerkwoordvoerder namens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, stelt dat de vorige jaarwisseling leidde tot twintig blinde ogen.

Nederlandse oogartsen houden dit jaar voor de tiende keer letsels door vuurwerk bij. In totaal werden in die jaren 2.097 vuurwerkslachtoffers met 2.564 beschadigde ogen. Daarvan werden 168 ogen blind en moesten er 69 worden verwijderd. Ongeveer de helft van de patiënten was omstander en stak zelf geen vuurwerk af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.