Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Geen Telefoongids meer in je brievenbus

Het heeft nog best lang geduurd, maar De Telefoongids wordt dit jaar voor het laatst in je brievenbus gepropt. De uitgever van de bekende gidsen trekt de stekker uit de papieren editie.

Ontbossing

Aanleiding zijn de niet zo heel verrassende uitkomsten van een onderzoek naar het gebruik van het dikke boekwerk. Iedereen zoekt tegenwoordig online naar telefoonnummers en de gids wordt gezien als milieubelastende verspilling.

Slechts 2 procent van de Nederlanders vindt de gids nog onmisbaar. Dit zijn vooral ouderen. Uitgever DTG wil hen via een speciale cursus helpen om ook de overstap naar online te maken.

„Het is maatschappelijk niet meer vol te houden om een boek zo breed gratis te verspreiden”, verklaart directeur Erik Wiechers van uitgever DTG. „Mensen zeggen tegen ons: wat moet ik met dat dikke boek? Of ze bellen en stellen: hou op met hiervoor bos te kappen.”

PTT

Het eerste Nederlandse telefoonboek dateert van 1881, vijf jaar nadat Alexander Graham Bell patent aanvroeg op de eerste werkende telefoon. Er stonden welgeteld 49 nummers in en de gids lag ter inzage bij de telefooncentrale. Pas veel later begon de PTT met het aan huis bezorgen van regionale telefoonboeken.

De oplage van het laatste nummer bedraagt zo’n 3 miljoen. DTG houdt er dus rekening mee dat veel mensen het boek niet meer willen. Ooit ging het nog om een oplage van circa 7 miljoen stuks. Sinds 1996 verschijnen alle gegevens ook online op www.detelefoongids.nl. Die website wordt maandelijks zo’n 3 miljoen keer bezocht en blijft dan ook in de lucht.

Gouden Gids

Sinds 2003 valt het maken van de gidsen al niet meer onder telecombedrijf KPN. In 2008 kwam de verzelfstandigde telefoongids vervolgens onder een dak met concurrent Gouden Gids. Dat is de opvolger van de Gele Gids, die in de jaren zestig voor het eerst verscheen en volstond met contactgegevens van bedrijven. De twee gidsen zijn uiteindelijk samengevoegd.

Tegenwoordig is DTG meer een bedrijf dat zich richt op dienstverlening aan bedrijven om hen online beter vindbaar en bereikbaar te maken. Er werken ongeveer 350 mensen, waarvan zich nog veertien met de papieren gidsen bezighouden. De laatste tijd zijn er al tientallen gidsmedewerkers uitgegaan bij DTG, dat voor zijn andere werk juist veel mensen aanneemt.

https://www.youtube.com/watch?v=sPpHOmy1tMM

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.