In het nieuws

Échte vijfsterren conciërges: 'zij blij, wij blij'

Sven de Boer (l) en Ron Stoevelaar in optima forma achter hun desk / Femmy Weijs

Foto van 'Iris Hermans'

24 JAN 2018

Ron en Sven geven een kijkje in het vijfsterren Pulitzer Amsterdam en een inkijkje in hun vak, of beter gezegd lifestyle, want hotelconciërge ben je 24/7. ,,Ik houd ook altijd de deur open voor onbekenden als ik vrij ben.”

Negen belangrijke letters

Goedemorgen mevrouw, was het concert de moeite waard? zegt de een, terwijl de ander een andere gast toelacht, ,,wilt u nog met onze boot mee straks?” Ron Stoevelaar en Sven de Boer zijn twee van de acht conciërges in het vijfsterren Pulitzer Amsterdam en op hun desk prijkt het bordje met de negen misschien wel belangrijkste letters van het hotel. Al ontbreekt het trema, maar het is dan ook een internationaal hotel. Twee telefoons, twee beeldschermen en achter hen twee portretten van Amsterdamse notabelen uit de 17e eeuw. ,,Ze hadden toen nog geen selfies, hè?”, grijnst Ron, ,,toen deden ze dit maar.”

Heldere ogen

De een is bijna zestig, al zou je hem dat bij lange na niet geven, ,,het vak houdt me jong, denk ik”, de ander 24 en beiden hebben heldere ogen waarmee ze je vriendelijk aankijken en waarbij je meteen het gevoel krijgt ze álles te kunnen vragen. En dat gebeurt dan ook.

Spiegeltje spiegeltje in het Pulitzer Amsterdam

Gele veters en nieuw hondje

Zo wilde onlangs ‘een artiest’ (,,we blijven discreet”) gele schoenveters voor tijdens zijn optreden. Zijn manager toog met de handen in het haar naar Ron, die er een appje uitgooide in hun Gouden Sleutel-groepsapp en binnen een paar minuten was het gefixt. ,,Een van de conciërges bleek een broer te hebben die schoenmaker is.” Of een nanny voor de hond, vervolgt Sven, ,,en laatst vroeg iemand gewoon een heel nieuw hondje omdat z’n oude dood was gegaan!” Niet gelukt overigens, ,,Bleek om een heel ingewikkeld ras te gaan... We zijn hotelconciërges, geen tovenaars.”

Highfive

Al lijkt dat soms wel zo, want zeker door de Gouden Sleutels gaan deuren open die voor anderen gesloten blijven. Een reservering maken in een vol sterrenrestaurant bijvoorbeeld, waarna het stel met de buiken vol en een gelukzalige glimlach op het gezicht weer het hotel binnenstapt. Dan is daar zeker een highfive achter de desk, ,,het is gewoon zo mooi als het lukt en de gasten dat waarderen.” Meesters van de aandacht, noemt Ron als synoniem voor hun vak, dat niet stopt na werktijd. ,,Ik houd ook altijd de deur open voor onbekenden als ik vrij ben, dat zit in me.”

Rondje Pulitzer Amsterdam

Kunst aan de muur

We doen een rondje, of maak er maar ‘rond’ van, door het hotel dat bestaat uit 25 grachtenpanden met elkaar verbonden door glazen gangen. Het is best wel a maze, verklapt Sven, zeker als je kamer 170 zoekt (bijna onvindbaar), ,,maar wel amazing, ik zie elke keer weer iets nieuws.” En inderdaad, je komt hier geheugen op je telefoon tekort om alles vast te leggen. Het is een museum en logement in een. Aan de muren hangen werken waarmee je in Tussen Kunst en Kitsch hoge ogen zult scoren -maar gelieve niet mee te nemen- en de kamers zijn huizen op zich, met bijvoorbeeld de Book Collector’s Suite waar je door een haag van boeken naar het bed, waar je eigenlijk meteen in wilt duiken, loopt, en met een antieke fiets op de vide. Een standbeeld prijkt in een trappenhuis waarachter weer een heel verhaal schuilt. De conciërges blijken ook begenadigd vertellers en bescheiden historici en vullen de gangen met hun verhalen, die weerkaatsen door het marmer op de vloer en waardoor een aantal gasten geïnteresseerd achter de mannen aanloopt met de oren gespitst.

Een boekenhaag

Apple

Het echtpaar op leeftijd dat de beroemde ‘applepie’ op Papeneiland wilde proeven, nadat Bill Clinton hier zo euforisch over was, zullen ze niet snel vergeten. ,,We hadden ze precies uitgelegd hoe ze er konden komen en een taxi voor ze besteld.” Een half uurtje later werden ze gebeld door het echtpaar dat ‘echt een beetje boos was’,  ,,en vervolgens kregen we de manager van de Applestore aan de lijn die vertelde dat ze daar om applepie hadden gevraagd!” De conciërges wisten meteen wat te doen: de taart met een taxi laten ophalen en toen het echtpaar weer in het hotel aankwam, stond daar de pie op hen te wachten. ,,Appeltje eitje.”

Filosofische Ron

Natuurlijk is een fooi mooi meegenomen, al doen ze het daar absoluut niet voor, zo verzekeren ze. Wij zijn rijk op een andere manier, weegt Ron de filosofische conciërge zijn woorden zorgvuldig, ,,Door al onze ervaringen en het ontmoeten van zo veel mensen, worden we rijk van geest.”

,,Staat eigenlijk best kaal hè, zo zonder sleutels..!"

Herhaling geluksmoment

Oneerbare voorstellen van dames zijn er heus weleens geweest, en nu verschijnt zijn jongensachtige grijns weer op Rons gezicht, ,,Zeker toen ik jonger was... Maar daar kunnen we natuurlijk niet op ingaan.” Ook de heren die een dame van plezier willen, adviseren ze op bepaalde apps te kijken, ,,straks geven ze ons nog de schuld dat ze niet knap ofzo genoeg is!” Drugs zijn een no-go, behalve dan misschien de verwijzing naar een coffeeshop. Een tijdje geleden roken ze voor het hotel bij hun Pulitzer-boot een wietlucht. Het bleken twee gasten van hen, schaterlachend op het bankje. ,,Stokoud maar nog altijd verliefd. Ze waren hier voor de herhaling van hun geluksmoment, dat ze zo’n 50 jaar geleden precies op deze plek beleefden.”

Aandacht

Van de stratenmaker uit Lutjebroek die ervoor heeft gespaard om zijn vriendin voor haar verjaardag te verrassen met een nachtje in ‘Honeymoonroom 173’ tot de Amerikaanse zakenvrouw die een bepaalde luxe gewend is, bijna allemaal geven ze om dat beetje extra, weten de hotelconciërges die dienstbaarheid in hun dna hebben zitten. En dat kan een gekoelde fles bubbels op de kamer betekenen, de PC Hooft openen na sluitingstijd, tickets voor die uitverkochte Van Gogh expo. Of heel letterlijk de kleine dingen voor een vrouw die verklapte dat ze door haar jetlag haar tanden chagrijnig in wel tien macarons had gezet. Sven: ,,Toen ze wegging, gaf ik haar een bakje vol koekjes met een briefje erbij: a macaron a day, keeps the jetlag away.” Zij blij, haar man blij en huwelijk weer gered, knipoogt het vrolijke duo. Soms krijgen ze ook wel ‘de blik’ van de echtgenoot. Tja, halen ze hun schouders op, ,,zij zien hun eigen tekortkomingen door dat wat wij doen en zij niet meer.”

Kleine dingen

Het gaat om die kleine dingen, knikken ze bijna gebroederlijk naar elkaar. Ja, deze mannen dragen niet alleen hetzelfde jasje, maar spreken ook dezelfde taal. Ze weten door een knik of oogopslag wat de ander denkt en lezen ook de lichaamstaal van gasten. Zo sprak Ron vorige week op bijna vaderlijke toon tegen de zichtbaar oververmoeide CEO van een megagroot Amerikaans bedrijf die de dag erna voor 1000 man een lezing in de RAI moest houden. ,,U kunt beter al uw afspraken afzeggen vanavond, zei ik en bracht hem thee.” De weer opgeknapte man bedankte hem de dag erna uitvoerig. ,,Hij vond dit meer waard dan alle loyaltypunten bij elkaar en dat geeft een kick, het is gewoon fijn om te merken dat je een klein verschil voor iemand kunt maken. Zij blij, wij blij.”

Gouden Sleutels

De Gouden Sleutels

De gouden sleutels stralen je al vanaf tien meter tegemoet, vanaf de revers van het blauwe jasje van Ron Stoevelaar. Een keer is hij ze kwijtgeraakt, ,,bijna alsof je je trouwring verliest!” Hij is president van de Gouden Sleutels Nederland, een gilde waar 57 conciërges van vijfsterrenhotels lid van zijn. Tien ervan zijn onder de 35 jaar en ook Sven de Boer hoop over twee jaar de gewilde sleutels op te mogen spelden. Er is een ballotagecommissie en Sven heeft al een ludiek idee om deze te laten zien wat hij kan en zou kunnen toevoegen. Van ‘leermeester Ron’ pikt hij een heleboel op, ,,dit hotel heeft zo veel in huis.” Les Clefs d’Or is een wereldwijd platform waar 4000 conciërges bij aangesloten zijn en jaarlijks gaat Ron naar hun internationale congres. Hun motto: service through friendship en als de ene gouden sleutel de andere gouden sleutel tegenkomt op straat, volgt er geen knikje zoals bij buschauffeurs, ,,maar gewoon een hug!”


Harde actie: boeren bezetten luchthaven Eindhoven

Boeren bij het provinciehuis in Brabant. / ANP

Foto van 'Metro'

2 MIN

De boeren dreigden al met harde acties en dat lijkt nu ook daadwerkelijk te gebeuren. Boze boeren van Farmers Defence Force zijn vrijdagmiddag onderweg naar Eindhoven Airport om de luchthaven te bezetten.

Op hun trekkers rijden de boeren van het provinciehuis in Den Bosch over de A2 naar Eindhoven. Dat meldt Omroep Brabant.

Stikstofdebat hervat


Lucratieve periode voor deze 'mensen-kerstman' met clownsverleden

Af en toe even een klein kersttukje, hij wordt tenslotte ook een kerst ouder

Foto van 'Iris Hermans'

1 UUR

Het zijn de drukste dagen van het jaar voor Robert Stoesser van boekdekerstman.nl. Getooid in zijn pak en bewapend met bel en grapjes over ballen en pieken, vliegt hij van hot naar her, soms zelfs op een arrenslee. „Dit is het allermooiste seizoen voor mij!” Zo was er laatst een event van een groot beautymerk, „Met van die influencermeisjes, weet je wel. Ze wilden allemaal een boomerang met me. Tag me maar, riep ik ze na, met hashtag Kerstman!” 

Een halfuur aan de lijn met Stoesser, die vol humor zit, en je begint spontaan te glimlachen. Het is een kerstman met een clownsverleden. Hij zit al lang in de entertainment en is een echte ‘mensen-kerstman’, „ik maak graag mensen blij, dat heeft er altijd al wel ingezeten.”

ABK


Grootste wens bejaarde: stripper in verzorgingstehuis

Grootste wens bejaarde: stripper in verzorgingstehuis

Grootste wens bejaarde: stripper in verzorgingstehuis / Care UK

Foto van 'Metro'

1 UUR

In een verzorgingstehuis zullen de gemiddelde activiteiten niet veel spannender worden dan een cursusje breien, Rummikuppen of meezingen met oude hitjes. In een bejaardentehuis in Engeland hebben ze het beter voor elkaar, daar kwam een stripper op bezoek.

De 89-jarige Joan wilde héél graag dat er een knappe man met „een brede borst en grote biceps" langs zou komen. Hoe kun je die wens van een 89-jarige vrouw weigeren?

Joan en haar vriendin Pauline waren dan ook zeer in hun nopjes met de stripper, die verkleed als brandweerman langskwam in het verzorgingstehuis Glastonbury Court, in de Engelse stad Bury Saint Edmund. De stripper in kwestie hield zich niet in en trakteerde de oudjes op een lapdance, die de dames giechelend ontvingen.


Curieuze penisvis duikt op in Amerika

Curieuze penisvis duikt op in Amerika

Curieuze penisvis duikt op in Amerika / Bay Nature

Foto van 'Metro'

1 UUR

Een 'bijzonder' uitzicht op de Californische stranden. In plaats van zonnende mensen of misschien een aangespoelde kwal, is het strand bezaaid met penisvissen. Ja, echt. 

Je komt het zeker niet iedere dag tegen: duizenden wriemelende, roze worstjes op een strand. Na een frisse winterstorm waren de dieren opeens op het strand te vinden, schrijft Bay Nature. De vis, in het Engels ook wel de fat innkeeper worm genoemd, is een lepelworm. Zo wordt 'ie alleen nooit genoemd, want - geef toe - hij lijkt op een penis.


Veertien jaar cel voor doodschieten Hümeyra (16)

Veertien jaar cel voor doodschieten Hümeyra (16)

Veertien jaar cel voor doodschieten Hümeyra (16) / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De 32-jarige Bekir E. is veroordeeld tot veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij schoot de 16-jarige Hümeyra op 18 december vorig jaar dood in de fietsenstalling van haar school. 

De veroordeling valt flink lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Die had twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist wegens moord, omdat hij het meisje met voorbedachte rade zou hebben gedood.

De rechtbank vindt dat er te weinig bewijs is voor een opgezet plan en gaat uit van een impulsieve daad, doordat hij in extreme staat van opwinding raakte toen hij Hümeyra zag. Hij is dan ook veroordeeld voor doodslag.


Zeeuwse Denise gaat voor 275 kerstmenu's

Fusion, jong, kleurrijk, out of the box en vrouwelijk: in een notendop De Keuken van Denise

Foto van 'Iris Hermans'

3 UUR

Cateraar Denise uit Goes bedacht het kerstmenu afgelopen zomer al en test nu alles uit in haar keuken, „we kunnen niets aan het toeval over laten, alles moet gewoon perfect zijn.”

Waar het er vorig jaar 150 waren, gaat ze gaat dit jaar voor de 275! Kerstmenu’s welteverstaan en Denise Hoeder van De Keuken van Denise is druk in de weer in haar keuken in Goes. Tijdens het telefoongesprek passeren een heleboel geluiden de revue en lijkt Goes ineens heel dichtbij. ‘Oh sorry, was even m’n handen’ wordt afgewisseld met ‘éven de peper malen’ en een onbewust concert van potten en pannen, waardoor je meteen zin in eten krijgt, zeker wanneer je vak voor lunchtijd belt, zéker wanneer je haar menu ziet.


Edwin Evers tijdelijk weer terug op de radio

Edwin Evers tijdelijk weer terug op de radio

Edwin Evers met zijn Gouden Radio 2018 / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Radiolegende Edwin Evers is maandag weer even terug op de radio. Hij zal een week lang in de middag de Top 4000 op Radio 10 presenteren.

Dat vertelde de radio-dj aan Gerard Ekdom in Ekdom in de Morgen. Ekdom had Evers eind november al gevraagd om mee te doen met de Top 4000. „Gerard overviel me een tijdje geleden een beetje met zijn vraag, maar ik vind het een leuk en spontaan idee", zei Evers.

„Ik heb de Top 4000 de afgelopen jaren al gevolgd en ik heb wel iets met een hitlijst waarin zo’n beetje alle gave pophits van de afgelopen vijftig jaar te horen zijn! Ik kijk ernaar uit om volgende week voor één keer deze lijst te presenteren op Radio 10."


Zo maak je de beste kiekjes tijdens de donkere dagen

Zo maak je de beste kiekjes tijdens de donkere dagen

Deze foto is gemaakt met de HUAWEI nova 5T tijdens het Amsterdam Light Festival.

In samenwerking met HUAWEI

3 UUR

’s Avonds foto’s maken is - vooral in deze donkere periode - lastig. De HUAWEI nova 5T, een telefoon die zowel je oog als portemonnee gelukkig maakt, brengt daar verandering in.

Buiten is het koud en guur en binnen branden de lichtjes. Dat betekent maar één ding: het is bijna kerst. Maar ook: ’s morgens wordt het laat licht en ‘s avonds vroeg weer donker. Om al die gezellige momenten in de wintermaanden tóch goed vast te kunnen leggen, heeft Huawei een nieuwe telefoon ontwikkeld: de HUAWEI nova 5T. Een toestel met een scherpe camera én prijs. De nova-serie is in sommige landen al verkrijgbaar en razend populair onder jong publiek. Sinds vrijdag is de eerste telefoon van deze reeks ook in ons land te koop.

5 camera's


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Taakstraf voor partner Femke Halsema

Taakstraf voor partner Femke Halsema

Taakstraf voor partner Femke Halsema / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Robert Oey, de man van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, heeft een taakstraf van veertig uur gekregen voor verboden wapenbezit.

Oey heeft twee weken de tijd om in verzet te gaan tegen de beslissing van de officier van justitie. Als hij niet akkoord gaat, wordt de zaak aan de rechter voorgelegd. De partner van Halsema had volgens het OM een gas/alarm-revolver in huis. Daar had hij geen vergunning voor, terwijl het bezit van zo'n wapen verboden is.

Het wapenbezit kwam aan het licht toen de 15-jarige zoon van Halsema afgelopen zomer werd betrapt met het wapen. Hij was op 15 juli gearresteerd nadat hij met een vriend op een leegstaande woonboot in Amsterdam-Oost voor overlast zorgde. Hij zou het wapen van zijn vader bij zich hebben gehad, maar weg hebben gegooid toen de politie arriveerde.


Mooier dan een banaan: museum met shoarmarol aan de muur
Likeability of5

Mooier dan een banaan: museum met shoarmarol aan de muur

Mooier dan een banaan: museum met shoarmarol aan de muur / Arab American National Museum

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:16

Dacht dat je dat het niet erger/kunstzinniger kon dan een banaan getapet aan de muur? Een Amerikaans museum gaat aan de haal met het - inmiddels wereldberoemde - kunstwerk en geeft er een eigen spin aan. 

In het Arab American National Museum vind je geen bananen aan de muur. Nee, daar siert een verse shoarmarol de wand. „Als er discussies over kunst zijn, hebben Arabische Amerikanen ook wat te zeggen", laat directeur Matthew Stiffler aan Middle East Eye weten. „En het was gewoon grappig", voegt hij toe.

Vorige week was de wereld in de ban van de banaan die tot kunstwerk was verheven en voor vele tienduizenden euro's over de toonbank ging. Daarna ontstond ophef toen het kunstwerk door een provocerende bezoeker opgegeten werd.


lol
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Steeds meer gemeenten met vuurwerkvrije zones

Steeds meer gemeenten met vuurwerkvrije zones

Het Nationaal Vuurwerk bij de Erasmusbrug / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:32

Het aantal gemeenten dat vuurwerkvrije zones aanwijst is met bijna een kwart gegroeid. Het aantal gemeenten zonder die zones is nog altijd in de meerderheid.

Uit een peiling van de Volkskrant blijkt dat van de 294 gemeenten die reageerden op de enquête, 113 een of meerdere vuurwerkvrije zones aanwezen. Dat zijn er 22 meer dan vorig jaar.

Niet één gemeente die vorig jaar vuurwerkvrije zones heeft ingesteld, schaft die dit jaar af. Sterker nog, 38 gemeenten hebben het aantal zones uitgebreid. Koploper is Arnhem, met zo'n negenhonderd zones.


Man gearresteerd nadat hij rijexamen moeder aflegt

Man gearresteerd omdat hij rijexamen moeder aflegt

De puike vermomming was niet overtuigend genoeg / G1 PM

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:10

Al drie keer was de moeder van Braziliaan Heitor gezakt voor haar rijexamen. Vier keer is scheepsrecht, moet de 43-jarige man gedacht hebben. En anders zou 'ie er persoonlijk voor zorgen dat vier keer scheepsrecht zou zijn. 

De man nam het heft in eigen handen en besloot het rijexamen voor zijn moeder af te leggen. Compleet met grijze pruik, fleurig jurkje, make-up en gelakte nagels. Die poging ging net zo goed als je zou denken.

De Braziliaan schoof netjes in de auto van de examinator en maakte een aantal mooie rondjes in de wagen. De examinator, die geen vermoedens had toen er een 43-jarige man met make-up in zijn auto stapte, begon toen toch te twijfelen. Ze vermoedde dat de persoon in haar auto niet dezelfde was als die op het ID. Daarop werd de politie ingeschakeld, schrijft het Braziliaanse G1.


Eerste boeren aangekomen op de Dam

Kerstige trekkers arriveren in Amsterdam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:30

De eerste tientallen boeren zijn vrijdagochtend gearriveerd op de Dam in Amsterdam. Daarvoor trokken ze, vooral tijdens het laatste deel van de rit, toeterend door de hoofdstad.

„Met name met het laatste stuk hebben we Amsterdam wel wakker gemaakt", zegt een woordvoerder van organisator Agractie Nederland.

Boerenbrunch voor aandacht


Metro is vandaag in een extra feestelijk jasje

Een dubbeldikke feestmetro.

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 08:12

Heb is bijna feest en daarom staat de Metro van vrijdag 13 december helemaal in het teken van de Decembergekte. Heb jij 'm al gelezen?

In de dubbeldikke feesteditie besteden we aandacht aan kerst, oudejaarsavond en alles wat daarbij komt kijken. We hebben onder andere Nederlanders gevraagd wat kerst voor hen betekent, gingen langs bij de voedselbank, geven we je mode- (de pofmouw is terug!) en etiquettetips (tik níet met je bestek op het glas om een toost uit te brengen) en je kunt ook nog je jaarhoroscoop checken.

Home Alone en kerstfans


Johnson wint, brexitdeal gaat door

Boris Johnson. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:34

De Britse premier Boris Johnson heeft bij de verkiezingen de benodigde meerderheid behaald om zijn brexitdeal ongestoord door het parlement te loodsen. Inmiddels staat de partij op 326 van de 650 zetels in het Britse parlement.

Omdat nog niet alle stemmen zijn geteld, zal de Conservatieve Partij op een nog hoger zetelaantal uitkomen.

Doel bereikt


Saskia de Laat.

Het hele jaar door kerst bij 'kerstgek' Saskia de Laat

Saskia de Laat. / Dario Endara / Christmaholic.nl

Foto van 'Tosca de Jong'

VANDAAG, 06:59

Ze beschrijft zichzelf als de enige echte Christmaholic van Nederland. Als je haar ontelbare kerstvideo’s, kerstfoto’s en kerstblogs ziet is daar geen twijfel over mogelijk. De Eindhovense Saskia de Laat (34) is een behoorlijke kerstgek en stopt het hele jaar door al haar passie en tijd in haar online platform Christmaholic. 

Als de meeste Nederlanders in september nog even genieten van een najaarszonnetje staat Saskia al mee te kijken achter de schermen van tuincentra die bezig zijn met de opbouw van hun jaarlijkse kerstshow. Dit wordt uiteraard allemaal vastgelegd en gepost op de social media-kanalen van Christmaholic.

„Het begon als een grap in 2010. Ik veranderde mijn persoonlijke blog Writeaholic voor twee weken in Christmaholic en vroeg mensen om mooie kerstfoto’s op te sturen. Ik kreeg toen zulke leuke reacties dat ik besloot om er verder mee te gaan.” Hoewel Saskia het hele jaar met kerst bezig is, is zij vanaf oktober het drukst. Er gaat dan geen dag meer voorbij dat de Eindhovense niet bezig is met schrijven, bloggen, vloggen, fotograferen of filmen. In de laatste maanden van het jaar tikt Christmaholic tussen de 75.000 en 600.000 unieke bezoekers aan.


Trotse kerst bij ’t Leger des Heils

Trotse kerst bij ’t Leger des Heils

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 06:58

Kerst betekent voor mensen vaak een vreetfestijn met familie. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hoe wordt het lichtjesfeest gevierd door mensen die over de rand van de maatschappij zijn gevallen?

Het is een regenachtige vrijdagochtend in december. Over een dikke laag gevallen bladeren stappen we in de richting van een enorm, statig gebouw. Het ligt in de serene bossen bij Ugchelen, onder de rook van Apeldoorn.

Trotse kerst bij ’t Leger des Heils

Berry, Ricky en Stanley. Foto: Tim van der Steen


Kerstpakketten inpakken bij de voedselbank met René Froger

Kerstpakketten inpakken bij de voedselbank met René Froger

Foto: Tim van der Steen

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 05:57

Gelukkig is het niet heel koud vandaag, de deur van de loods in Rotterdam staat wagenwijd open. René Froger neemt de microfoon. Niet om te zingen, wel om iedereen te bedanken. En heel belangrijk: „Extra handjes zijn altijd nodig.”

Niemand verstaat hem, iedereen is in opperste concentratie, veel te druk. Een klein legertje gehuld in oranje Unox-jasjes, in rijen opgesteld langs een lopende band tussen grote pallets met kleurrijke producten. In een noodtempo schuiven de dozen over de rollers en gretige handen dumpen daar vakkundig de producten in. Pindakaas, Maltesers, aspergesoep, mix voor kwarktaart en pannenkoeken, perensap en zakken M&M’s. Het karton van de lege verpakkingen stapelt zich op bij hun voeten, al snel zijn de eerste pallets met voltooide pakketten gevuld. Hier is een goed geoliede machine aan het werk.

Kerstpakketten inpakken bij de voedselbank met René Froger

Foto: Tim van der Steen