Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 2 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Donderdag staken bussen en wellicht vliegtuigen

Chauffeurs van streekbussen leggen donderdag het werk neer. Volgens bestuurder van vakbond FNV Wilfred Jonkhout, liep een ultimatum aan de ov-vervoerders dinsdagochtend af. „Als ze niet aan onze eisen voor minder werkdruk, meer loon en een gezondere AOW voldoen, gaat de bus landelijk plat”, zegt hij in De Telegraaf.

Donderdag 4 januari rijden hierdoor in het hele land 24 uur geen lijnbus meer. De vervoersbedrijven deden dinsdagochtend een klemmend beroep op FNV en CNV om de staking af te blazen en weer om tafel te gaan. Brancheorganisatie VWOV, die optreedt namens Arriva, Connexxion, Qbuzz, Keolis en EBS, ging daarbij evenwel niet inhoudelijk in op de eisen van de bonden.

Nieuwe cao

Het overleg tussen werkgevers en bonden over een nieuwe cao liep in november spaak. De vakorganisaties willen afspraken maken over met name een vermindering van de werkdruk van buschauffeurs, maar de vervoersbedrijven willen daar geen centrale regeling voor treffen.

„Staken is voor niemand leuk”, aldus FNV-onderhandelaar Paula Verhoef. „Maar de nood in het streekvervoer is letterlijk en figuurlijk heel hoog.” Haar collega Sanne van der Meulen van CNV noemde het eerder al zinloos om weer met de werkgevers te gaan praten. „Concreet bieden zij niks”, zei zij.

De staking duurt de hele donderdag. „Als werkgevers volharden in hun weigering om goede afspraken te maken, volgen er meer en langduriger stakingen”, aldus FNV.

Vliegtuigen

Naast de buschauffeurs dreigen ook piloten met stakingen. Bij zowel Transavia als KLM worden stakingen of werkonderbrekingen verwacht, de piloten willen zo een beter cao krijgen. In een brief van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) wordt de oprichting van een crisisteam aangekondigd, die de harde acties bij Transavia gaat voorbereiden.

Bij Transavia-moeder KLM is er al een actieteam van piloten. En de FNV heeft volgende week maandag ook een staking uitgeroepen onder het cabinepersoneel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.