Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 25 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Cowfunding’ om koe Hermien te redden van slager

#FreeHermien, #SaveHermien, #KoeHermien en nu zelfs #cowfunding: de losgebroken koe Hermien is op sociale media het gesprek van de dag. En de aandacht werpt zijn vruchten af, want Hermien lijkt het van het slagersmes te winnen. Het Koeienrusthuis in het Friese Oldeberkoop heeft namelijk toegezegd een plekje voor de koe vrij te maken.

,,Maar dan moet dier het eerst nog wel gevangen worden”, zegt Bert Hollander nuchter. Hij is eigenaar van het enige koeienrusthuis in Nederland waar 45 koeien staan. Momenteel staat er een wachtlijst van 21 koeien, maar als deze koe wordt gevangen, dan krijgt-ie voorrang. ,,Dat we dan 46 hebben, is niet erg.”

Slim dier

Aangezien de kosten voor de stalling hoog zijn, is de Partij voor de Dieren een crowdfundingsactie begonnen. ,,Een cowfundingsactie hè”, zegt Esther Ouwehand van de PvdD lachend. De partij wil het dier, dat de jagers, agenten, dierenartsen en boeren al zes weken te slim af is in de Overijsselse bossen, redden. ,,Dat ze het al zes weken volhoudt, zegt iets over de eigenzinnigheid van de koe. Ze vecht hard voor haar vrijheid.”

Een koe opvangen in het rusthuis kost zo’n 150 euro per maand. ,,Aangezien het om een jonge koe gaat, kan ze nog wel zo’n vijftien jaar leven”, zegt Ouwehand. Zo’n 27.000 euro moet er dus worden opgehaald, maar volgens haar gaat dat ‘met gemak’ lukken. ,,We hebben al twee keer eerder een koe gered van de slacht en toen lukte het ook.”

Borderline

Volgens Hollander moet er wel rekening worden gehouden met stressklachten die het dier inmiddels heeft opgelopen. ,,Dit is waarschijnlijk een koe met borderline geworden, dus een knuffelkoe zal het dier niet worden.” Maar dat is niet erg, vervolgt hij direct: ,,Hij zal hier een goed plaatsje krijgen.” Maar dan moet Hermien eerst nog wel gevangen worden. Of dat gaat lukken? Hollander: ,,Daar is geen pijl op te trekken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.