Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 20 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Chauffeurs moesten van baas de weg op tijdens storm

„Je bent toch zeker geen watje? Jij gaat gewoon rijden", is één van de opmerkingen die gemaakt zou zijn tegen een vrachtwagenchauffeur die donderdag met de storm niet de weg op wilde. Dat meldt CNV Vakmensen.

Gedwongen

Een deel van de vrachtwagenchauffeurs die tijdens de storm gereden hebben, zou daartoe gedwongen zijn door hun baas. Tientallen vrachtwagens zijn tijdens de storm omver gewaaid. Reden voor CNV Vakmensen om chauffeurs te vragen naar hun ervaring die dag. „Ruim 60 procent zei niets van de werkgever gehoord te hebben. Ook nadat code rood werd afgegeven, nam 70 procent van de werkgevers niet de moeite om contact op te nemen”, zegt bondsbestuurder Tjitze van Rijssel tegen NOS. Slechts 30 procent van de chauffeurs zou hun wagen aan de kant gezet hebben omdat hun baas dat zei.

Boetes

De reden voor het gevaarlijke gedrag zou zijn dat chauffeurs onder druk staan vanwege de contracten die worden vastgelegd tussen de werkgevers van de chauffeurs en de opdrachtgevers waar de goederen worden afgeleverd. Als dat te laat gebeurt, kan dat boetes opleveren voor de transportbedrijven. Van Rijssel: „Dat leidt ertoe dat dit soort idiote dingen gebeuren."

CNV Vakmensen pleit nu voor een rijverbod voor chauffeurs als er code rood is afgegeven. Ook premier Rutte sluit een rijverbod in de toekomst niet uit. Eerder noemt hij chauffeurs die met een lege trailer de weg op gaan ‘oet-dinges’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.