Binnenland

Buschauffeurs staken: 'ik voel me continu opgejaagd'

Buschauffeurs staken: 'ik voel me continu opgejaagd'

Buschauffeurs staken: 'ik voel me continu opgejaagd'. Foto: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

3 JAN 2018

Het openbaar vervoer ligt donderdag grotendeels plat. Er zullen er minder of geen streekbussen en regionale stoptreinen rijden. Een gevolg van een cao-conflict tussen werkgevers en vakbonden: voor buschauffeurs is de werkdruk te hoog en ze krijgen geen fatsoenlijke loonsverhoging.

Plaspauze, meer rust en meer loon

Zo wordt het werkrooster van de buschauffeurs steeds krapper, en rijden buschauffeurs soms wel vier uur achter elkaar, zonder dat ze plaspauzes krijgen. Hun verloren tijd moeten ze vervolgens ook nog inleveren op hun lunchkwartier - de volgende rit moet natuurlijk op tijd vertrekken. En trek jij als reiziger nog even een sprint om de bus te halen? Vergeet die rit dan maar: buschauffeurs hebben geen tijd om hierop te wachten.

„Ik kan kiezen, of snel naar het toilet als dat moet, of toch die oudere dame even uitleggen waar ze moet zijn als ze me dat vraagt. Dat hoort ook bij mijn vak, dat is de dienstverlening die ik wil bieden. Met de steeds krappere dienstregeling voel ik me continu opgejaagd. Ik ben geen coureur, maar buschauffeur”, laat chauffeur Jolien weten aan de FNV.

Ultimatum

„We hebben werkgevers een ultimatum gestuurd, maar daar is inhoudelijke reactie op gekomen”, laat Mariëtte van Dijk, persvoorlichter van de FNV weten aan Metro. Van Dijk zegt dat de vakbond in de eerste instantie geen staking wilde, maar er geen keus meer rest.

„Het is een duidelijk signaal dat we afgeven. Het is dan ook de eerste staking in tien jaar.” Van het feit dat de staking voor veel hinder zal zorgen bij reizigers, is de vakbond zich bewust: „We hebben het bewust in de vakantie gepland. We hebben het een week van te voren aangekondigd, reizigers hadden daarom ruim de tijd om een alternatief te bedenken.”

De staking duurt op 4 januari de hele dag, het nachtnet zal de nacht van 3 en 4 januari en van 4 op 5 januari wel gewoon rijden. En heeft deze staking geen invloed? „We sluiten een nieuwe staking niet uit”, aldus van Dijk.

BEKIJK OOK


Views

100+

Zo redden we de sfeer in het openbaar vervoer

Tja, daar zit je dan. Kan het niet wat gezelliger onderling? /ANP

Foto van 'Constance van Amstel'

16 MIN

Sociaal contact in het OV sterft uit. Kunnen ideetjes als TreinTwister en BuitenBingo het tij nog keren?

Iedereen die weleens met de trein reist, kent de overvolle coupés vol zwijgende mensen. Soms staan er wel honderd bij elkaar en niemand die elkaar een goedemorgen wenst, laat staan een praatje durft te maken over bijvoorbeeld het weer. Deuren worden in elkaars gezicht dichtgegooid en zuchtend wordt er op tassen plaatsgenomen als de persoon die er al zat zijn bagage niet snel genoeg van de stoel naast zich haalt. Ja, het gaat er echt gezellig aan toe in de spitsuurtjes van ’s lands openbaar vervoer.

Kinderstem

Niet alleen treinen kampen met deze toename van ongezelligheid, ook in metro’s, bussen en trams is een beetje interactie onderling ver te zoeken. Kinderen uit groep 8 van de Haagse Max Velthuijsschool waren het zat en bedachten er iets op. Gisteren presenteerden ze in tram 11 van het Haagse openbaarvervoersbedrijf HTM hun idee om de gesprekken tussen reizigers te stimuleren. Ver hoefden ze niet te zoeken: de stem van klasgenootje Sunee (11) bleek de oplossing. Haar stem roept de komende maand de haltes om. Het afwijkende geluid zou mensen voor even los moeten rukken van hun mobiel.

Het onderwerp zette ook de redactie van Metro eens aan het denken. Net als zoveel mensen hebben wij ook niet altijd zin om met ons ochtendhoofd een gesprekje met een wildvreemde te voeren, maar een beetje meer sociaal contact zou onze reizen wel een beetje opleuken. Gewoon een ‘goedenavond’ kunnen wensen zonder dat je aangekeken wordt alsof je een buitenaards wezen bent, zou al voldoende zijn. Toch lieten we ook onze fantasie de vrije loop. En dat leverde de volgende vrolijke resultaten op. Laat ons via Twitter of Snapchat vooral weten voor welke optie jij gaat. Wie weet gaat het ooit gebeuren.

De busquiz.

Videoredacteur Daan heeft wel fiducie deze ov-variant van de pubquiz die vooral het ongemakkelijke geschuif in zitjes voor vier personen moet verminderen. Met elkaar ben je namelijk een pubquizteam. Vooraf haalt iemand de vragen op op het station en eenmaal in de coupé is het quizzen geblazen. Wat weten jullie van sport, film of de actualiteit? De beste teams van de week krijgen een gratis koffie.

Treinwister.

Hierbij hebben we de NS nodig, maar aangezien er daar onlangs een 'coördinator ludieke acties' is aangesteld, moet dit goedkomen. Het idee is dat er door de gehele trein gekleurde stippen op de grond worden aangebracht. De conducteur roept vervolgens op een onverwacht moment ‘Welkom in de intercity naar Amersfoort. Nu allemaal de linkervoet op geel’. Interactie gegarandeerd!

Buitenbingo.

Buitenbingo is een ideetje van onze crossmediaal redacteur Iris. Je speelt het met de persoon naast je in de trein. Beiden hebben een andere bingokaart met daarop dingen als ‘vrouw mist trein’, ‘wei met koeien’ en ‘gesprongen bovenleiding’. Samen kijken jullie naar buiten en attenderen elkaar op de bezienswaardigheden. Volle kaarten? Dan een snack naar keuze én een vriend voor het leven!

BEKIJK OOK


Views

31

Programma's tegen pesten halen amper iets uit

Programma's tegen pesten halen amper iets uit

Start van de landelijke week tegen pesten in 2016 Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

42 MIN

Programma’s tegen pesten hebben vaak maar bar weinig effect. Bij meer dan de helft van de basisschoolleerlingen die anti-pestlessen krijgen, verandert er amper iets.

Van een aantal methoden kan het effect niet worden bewezen. Dat blijkt volgens het AD uit onderzoek van vijf Nederlandse universiteiten en het Trimbos Instituut.

Kanjertraining

Bij vier lespakketten lukt het om binnen een jaar het pesten terug te dringen. Met een methode als de Kanjertraining, die op 2500 scholen wordt gebruikt, lukt dat in veel gevallen echter niet. Ook het programma PAD heeft geen aantoonbaar effect. Onder de streep gebruikt meer dan de helft van de scholen een programma dat binnen een jaar geen aantoonbaar effect liet zien.

,,De gronden waarop de lessen zijn gekozen, zijn soms verbazingwekkend", zegt Bram Orobio de Castro van de Universiteit Utrecht. ,,Bijvoorbeeld omdat de gemeente er subsidie voor geeft."

BEKIJK OOK


Views

55

Twee weken cel voor man die kat in het water gooide

Twee weken cel voor man die kat in het water gooide

De martelpraktijken deden zich afgelopen maandag voor. Foto: Facebook / Politie Loosduinen

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

De supersnelrechter heeft woensdagmiddag een man die in Den Haag een kat in het water gooide en aan een riem liet bungelen, veroordeeld tot twee weken celstraf.

Het voorval gebeurde afgelopen maandag. De kater was gelukkig diezelfde avond weer herenigd met zijn eigenaresse.

Wassen

De verdachte, een dakloze uit Kazachstan, verklaarde dat hij het dier alleen wilde wassen, omdat het ziek was, schrijft Omroep West. 

De officier van justitie hechtte niet zoveel waarde aan deze verklaring. Hij verweet de verdachte dat hij niet alleen het dier leed heeft aangedaan, maar ook de eigenaresse.

Een beetje spijt

Verder vond de officier het ‘schokkend’ dat de Kazach gewoon doorging met de dierenmishandeling onder de ogen van de politieagenten. Woensdagmiddag toonde de man een beetje spijt. „Als het zo gebeurd is, heb ik medelijden met de poes", zei hij.

BEKIJK OOK


Views

600+

Politiemol werd vrijgelaten vanwege tikfout OM

Politiemol werd vrijgelaten vanwege tikfout OM

Mark M. kreeg vijf jaar celstraf voor schending van zijn ambtsgeheim, omkoping, witwassen en het bezit van valse reisdocumenten. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Politiemol Mark M. moest begin deze maand worden vrijgelaten vanwege een tikfout, terwijl hij een gevangenisstraf van vijf jaar uitzat voor corruptie. De 31-jarige oud-politieman M. verkocht jarenlang politie-informatie aan criminelen en verdiende daar volgens justitie veel geld mee.

Verkeerde datum

Het OM had te laat aan het gerechtshof in Den Bosch gevraagd om de voorlopige hechtenis van M. te verlengen. In plaats van 26-02-2018 als startdatum van de voorlopige hechtenis werd 26-03-2018 ingevoerd. Daarop besloot het hof in Den Bosch om de politiemol vrij te laten.

Het systeem corrigeerde deze tikfout niet automatisch. Het Openbaar Ministerie past de eigen systemen aan om een fout zoals in de zaak van politiemol Mark M. in de toekomst te voorkomen.  De aanpassingen moeten over acht weken klaar zijn.

Thuis

Mark M. kreeg vijf jaar celstraf voor schending van zijn ambtsgeheim, omkoping, witwassen en het bezit van valse reisdocumenten. Volgens berekeningen van de rijksrecherche heeft de oud-politieagent minimaal 800.000 euro verdiend met de verkoop van informatie. Het geld heeft hij volgens het OM witgewassen. M. mag nu thuis zijn hoger beroepszaak afwachten.

BEKIJK OOK


Views

500+

Win! Extra tickets voor The Flying Dutch Eindhoven

Win! Extra tickets voor The Flying Dutch Eindhoven

Een eerdere editie van The Flying Dutch in Eindhoven.

In samenwerking met Café Royal

16 MEI 2018

Vorige week gaven we al tickets weg voor The Flying Dutch in Eindhoven (E3-strand Eersel), maar Metro heeft nóg 5x2 kaarten voor dit grote dancefeest te verdelen. Wil je bij The Flying Dutch zijn, waarbij grote Nederlandse dj-namen per helikopter het land over vliegen en naast Eindhoven ook in Amsterdam en Rotterdam optreden? Dé dag van de Nederlandse dance zogezegd.

Wanneer? Zaterdag 2 juni.

Wat kun je winnen? 5 x 2 kaarten! Dit is mede mogelijk gemaakt door Café Royal, het premium koffiemerk uit Zwitserland.

Line-up

Wie treden er op? Tiësto, Fedde LeGrand, Afrojack, Armin van Buuren, Ferreck Dawn, Jebroer, Bizzey, R3HAB, Sunnery James & Ryan Marciano, Brennan Heart, Lucas & Steve, Don Diablo en W&W.

Feitje: Wie deze kaarten wint, gaat een spectaculaire #royaldrop van Café Royal als verrassing meemaken.

Vul hier je gegevens in en maak kans!

BEKIJK OOK


Views

3k+


Huizen Limburg onbewoonbaar na 'tsunami van modder'

Camera videoHuizen Limburg onbewoonbaar na 'tsunami van modder'

Drie huizen zijn onbewoonbaar geraakt na hoosbui en modder. Foto: Facebook / Jeannette Quadvlieg-van Dam.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

„Het zal je maar gebeuren." Zo begint wethouder Jeannette Quadvlieg-van Dam haar bericht op Facebook. Ze duidt op de drie woningen in Limburg die tijdelijk onbewoonbaar zijn verklaard na de wolkbreuk van dinsdag.

'Tsunami van modder'

Door de regenbui, die tien minuten duurde, kwam er volgens de wethouder „een tsunami van modder vanaf de heuvels richting de bewoonde wereld in Hegge." Met als gevolg dat er een vette laag kleimodder achterbleef, zowel in als buiten woningen.

Ook bij tientallen andere huizen is schade ontstaan.

Overleg

De wethouder bracht woensdag samen met een collega-wethouder en een raadslid een bezoek aan de getroffen woningen. Ze wil over de situatie overleggen met het Waterschap Limburg en andere instanties die zich bezighouden met water en wateroverlast.

De zware onweersbuien boven Limburg zorgden dinsdag voor veel wateroverlast. Een kleine compilatie van wat het noodweer van dinsdag heeft gedaan:

BEKIJK OOK


Views

700+

Omgekomen vliegers Stolwijk zijn 60 en 79 jaar

Omgekomen vliegers Stolwijk zijn 60 en 79 jaar

Het vliegtuig stortte dinsdagochtend vlakbij Stolwijk in Zuid-Holland. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De twee inzittenden van een vliegtuigje dat dinsdagochtend crashte in het buitengebied bij Stolwijk (Zuid-Holland), zijn een 60-jarige man uit Leiden en een 79-jarige man uit Zevenhoven. Beide mannen waren ervaren vliegers.

Dat laat de politie weten. Het toestel, een Cessna, crasthe nadat het een boom had geraakt en een onderdeel was verloren. Het kwam deels in een weiland en deels in een sloot terecht.

Wrakstukken

Het vliegtuigje was opgestegen van Rotterdam The Hague Airport. De politie kan nog niets zeggen over de oorzaak van het ongeval.

De wrakstukken worden onderzocht en het onderzoek naar de zaak zal nog weken duren.

BEKIJK OOK


Views

700+