Buschauffeurs staken: 'ik voel me continu opgejaagd'

Buschauffeurs staken: 'ik voel me continu opgejaagd'

Buschauffeurs staken: 'ik voel me continu opgejaagd'. Foto: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

3 JAN 2018

Het openbaar vervoer ligt donderdag grotendeels plat. Er zullen er minder of geen streekbussen en regionale stoptreinen rijden. Een gevolg van een cao-conflict tussen werkgevers en vakbonden: voor buschauffeurs is de werkdruk te hoog en ze krijgen geen fatsoenlijke loonsverhoging.

Plaspauze, meer rust en meer loon

Zo wordt het werkrooster van de buschauffeurs steeds krapper, en rijden buschauffeurs soms wel vier uur achter elkaar, zonder dat ze plaspauzes krijgen. Hun verloren tijd moeten ze vervolgens ook nog inleveren op hun lunchkwartier - de volgende rit moet natuurlijk op tijd vertrekken. En trek jij als reiziger nog even een sprint om de bus te halen? Vergeet die rit dan maar: buschauffeurs hebben geen tijd om hierop te wachten.

„Ik kan kiezen, of snel naar het toilet als dat moet, of toch die oudere dame even uitleggen waar ze moet zijn als ze me dat vraagt. Dat hoort ook bij mijn vak, dat is de dienstverlening die ik wil bieden. Met de steeds krappere dienstregeling voel ik me continu opgejaagd. Ik ben geen coureur, maar buschauffeur”, laat chauffeur Jolien weten aan de FNV.

Ultimatum

„We hebben werkgevers een ultimatum gestuurd, maar daar is inhoudelijke reactie op gekomen”, laat Mariëtte van Dijk, persvoorlichter van de FNV weten aan Metro. Van Dijk zegt dat de vakbond in de eerste instantie geen staking wilde, maar er geen keus meer rest.

„Het is een duidelijk signaal dat we afgeven. Het is dan ook de eerste staking in tien jaar.” Van het feit dat de staking voor veel hinder zal zorgen bij reizigers, is de vakbond zich bewust: „We hebben het bewust in de vakantie gepland. We hebben het een week van te voren aangekondigd, reizigers hadden daarom ruim de tijd om een alternatief te bedenken.”

De staking duurt op 4 januari de hele dag, het nachtnet zal de nacht van 3 en 4 januari en van 4 op 5 januari wel gewoon rijden. En heeft deze staking geen invloed? „We sluiten een nieuwe staking niet uit”, aldus van Dijk.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Niets vreselijker dan gepest worden op werk. Vuurtorenwachter Nicolette van Berkel heeft het meegemaakt bij haar werkgever Rijkswaterstaat. De wachter van vuurtoren Brandaris op Terschelling zit al meer dan twee jaar thuis nadat zij had gemeld dat ze werd gepest en (seksueel) geïntimideerd door haar collega's en leidinggevenden. Daarom wil vuurtorenwachter Nicolette van Berkel dat er een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de manier waarop haar werkgever Rijkswaterstaat met haar klachten is omgegaan.

Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

In de komende drie jaar krijgen de medewerkers in totaal een loonsverhoging van 8,3 procent. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

2 UUR

Wist je nog dat je afgelopen 4 januari niet met de streekbus kon rijden? De buschauffeurs staakten wegens een hoge werkdruk en lage lonen. Het blijkt dat de staking heeft geholpen, want werknemers in het openbaar vervoer krijgen alsnog een nieuwe cao. Vakbonden FNV en CNV zeggen afspraken te hebben gemaakt met de werkgevers in het OV over de aanpak van de werkdruk, loonsverhoging en een vaste baan voor duizend uitzendkrachten.

Toilet

Likeability of 5

'Kind van vlogger heeft daar altijd last van'

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

GISTEREN

Het lijkt haast een hype, vlogger na vlogger maakt bekend een kindje te verwachten. Van pretecho’s tot de eerste luiers: wat kunnen we verwachten van vloggers die ouders worden? En is het wel goed voor een kind om nog voor de geboorte al zo in de spotlights te staan?

Een heel leven online

Oud-prof Van der Doelen boegbeeld carnavalspetitie

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

GISTEREN

Met carnaval moet heel Nederland vrij krijgen. De petitie om dat voor elkaar te krijgen heeft nu al 100.000 steunbetuigingen gekregen. We belden even met het boegbeeld van de actie, oud-profvoetballer en nu singer-songwriter Björn van der Doelen.

‘Met Björn. Ik ben er effe niet. Ik ben op pad om voor iedereen vrij te regelen met Carnaval. Ik ga dat effe sjeffen.’ Aldus de voicemail van Van der Doelen. „Mooi hè?”, lacht hij als we hem aan de telefoon krijgen. Van der Doelen is net bij het Radio 538-duo Coen & Sander geweest. „We hebben al 100.000 handtekeningen te pakken en de teller loopt nog steeds. Zo hard had ik het niet verwacht, ik ben kennelijk een goed uithangbord, haha. Het doel is om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen en om deze dan na het carnaval in Den Haag aan te bieden.”

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Camera videoVerbod op energydrinks: ‘Ik werd erg rusteloos’

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

GISTEREN

Rusteloosheid, moeheid en zelfs hartritmestoornissen. Kinderartsen pleiten daarom voor een verbod op energydrinks.

Jongen (17) ligt dronken bij wildvreemden op de bank

Jongen (17) ligt dronken bij wildvreemden op de bank

De jongen dacht bij bekenden thuis te zijn (foto ter illustratie). Foto: Colourbox

Foto van 'metronieuws'

metronieuws

GISTEREN

De politie uit Maarssen dacht dat ze een dief op het spoor hadden, maar het bleek een 17-jarige jongen te zijn die iets te diep in het glaasje had gekeken. De jongen was bij wildvreemden naar binnen gelopen en dacht bij bekenden thuis te zijn, schrijft de politie Stichtse Vecht op Facebook.

„De jongen had zijn schoenen al uit gedaan en was vermoedelijk van plan om op de bank te gaan slapen", aldus de politie. Maar de bewoner had deze jongen nog nooit gezien en wist niet wat hem overkwam toen hij opeens een vreemde de trap op hoorde stommelen.

De meest verkeersonveilige plek ligt in Nijmegen

'Keizer Karelplein meest verkeersonveilig'

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

De meest verkeersonveilige plek van Nederland is het Keizer Karelplein in Nijmegen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Onoverzichtelijk