In het nieuws

'Beloning jongeren oud en nieuw omgekeerde wereld'

Foto van 'Sander Schomaker'

10 JAN 2018

In Wijk bij Duurstede pakte de gemeente het rond de jaarwisseling dit keer eens anders aan. Jongeren kregen een beloning omdat er ‘slechts’ voor 2560 euro schade werd aangericht, terwijl de schade vorig jaar vele malen groter was (13.000 euro) in de Utrechtse stad. Wethouder Hans Marchal bedacht in de maand voor oud en nieuw namelijk het volgende: als er bij de jaarwisseling voor minder dan 10.000 euro schade zou worden aangericht, mochten de jongeren het verschil uitgeven aan een project. Zo kwam er dus 8440 euro (het verschil plus 1000 euro beloning) vrij voor het uit te voeren project: een nieuwe skatebaan.

Opvoedkundige

Maar jongeren die niet over de schreef gaan belonen, is dat niet de omgekeerde wereld? ,,Als je hier heel cynisch naar kijkt is het misschien de omgekeerde wereld”, zegt opvoedkundige Marina van der Wal. ,,Maar ik vind het serieus een goed idee. Hier wordt positief gedrag beloond en het puberende brein is heel gevoelig voor beloningen. Door de beloning is de kans groot dat pubers het positieve gedrag gaan herhalen.”

Ed Speijer, fractievoorzitter van de VVD in Wijk bij Duurstede, denkt daar iets anders over. ,,Volgens mij is dit absoluut de omgekeerde wereld”, reageert Speijer. ,,Feitelijk wordt er gezegd: ga de wet maar overtreden, ga maar vernielen, maar kom niet boven de 10.000 euro, dan krijg je een beloning. Dat is mijn bezwaar. Kijk, ook ik vind dat goed gedrag van kinderen beloond moet worden, want daar geloof ik in, maar niet op deze manier.”

Waarheid verdraaid

Toch heeft het voorstel van wethouder Marchal gewerkt: er was immers ruim 10.000 euro minder schade dan het jaar ervoor. ,,Ik vind het heel bijzonder hoe de waarheid hier verdraaid wordt”, zegt Speijer. ,,De schade werd alleen berekend over eigendommen van de gemeente. Dus een gesloopt bushokje telde niet mee, want dat is van Qbuzz, ook een kras op een auto van een inwoner telde niet mee. En geloof me, er waren heel wat krassen op auto’s. Daarom zeg ik: wees eerlijk tegen de inwoners, uiteindelijk zijn zij de belastingbetalers die dit bedrag moeten ophoesten.”

Van der Wal vindt dit grappig. ,,De VVD is toch bij uitstek de partij die het belangrijk vindt dat geïnvesteerd geld goed wordt besteed”, zegt Van der Wal. ,,Dit was al geoormerkt geld, dus het is in mijn ogen slim inzetten van belastinggeld. De gemeente Wijk bij Duurstede maakt hier gebruik van toegepaste psychologie. Het betekent wel dat de gemeente dit nu als beleid moet gaan toepassen want jongeren lijden ook aan puberale Alzheimer en vergeten heel snel. Het gemeentebeleid zou moeten zijn: het benoemen van gewenst gedrag. Zo van: ‘met elkaar hebben we er een goed oud en nieuw van gemaakt’.”

,,Goed gedrag bij oud en nieuw mag best beloond worden”, reageert Speijer. ,,Maar dan moet er nul schade zijn veroorzaakt. Wij hebben een enquête in de wijk gehouden onder ruim 1200 inwoners en daaruit bleek dat zeventig procent tegen was en maar dertig procent voor. Dat bijvoorbeeld een bushokje niet meetelt bij de totale schade, vinden de mensen totaal onbegrijpelijk.”

BEKIJK OOK


  '18.000 migranten zijn grens met Europa overgestoken'

  Migranten gooien stenen naar de Griekse politie. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 MIN

  In een dag tijd zijn zeker 18.000 migranten de grens tussen Turkije en Europa overgestoken. Dat maakte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zaterdag bekend.

  Een dag eerder hadden Turkse functionarissen aangegeven vluchtelingen die naar Europa willen niet langer tegen te zullen houden. De president bevestigde de koerswijziging en zei dat hij de grenzen naar Europa openlaat.

  Meer hulp vanuit EU


  Veel buien en code geel door harde windstoten

  De lente laat nog even op zich wachten. /ANP

  Foto van 'Metro'

  54 MIN

  Het is weekend en dat lijkt de laatste tijd het recept voor stormachtig weer met flinke plensbuien. Zaterdag is het raak en het KNMI verwacht veel buien met lokaal kans op een onweers- of hagelbui. 

  In heel Nederland is in de middag code geel actief door harde windstoten. Het wordt maximaal 12 graden.

  Groot buienfront


  Coronapatiënt Amsterdam was nog luizenmoeder

  Femke Halsema op de persconferentie. /ANP

  Foto van 'Metro'

  1 UUR

  De Amsterdamse die het coronavirus blijkt te hebben, was afgelopen week luizenmoeder op de basisschool van een van haar kinderen. Ouders van de leerlingen van basisschool Laterna Magica in IJburg hebben een brief op de mat gekregen. 

  Vrijdagavond werd tijdens een persconferentie op het Amsterdamse stadhuis bekendgemaakt dat de moeder woensdag kinderen controleerde op luizen, schrijft het AD. Ook bezocht de moeder een kinderdagverblijf in Amsterdam-Zuidoost, bleek al uit het contactonderzoek.

  In de gaten houden


  'Belastingdienst gebruikte geheime zwarte lijst'

  Het hoofdkantoor van de Belastingdienst in Den Haag. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  De Belastingdienst heeft bijna 20 jaar lang een geheim registratiesysteem gebruikt, waarin burgers terechtkwamen bij wat de dienst noemt 'vermoedens' of 'signalen' van fraude.

  Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Trouw. Mensen op deze zwarte lijst hoorden daar niets over en konden zich ook niet verweren. Experts noemen het 'een doodzonde'.

  A- en B-burgers


  Man moet op woedebeheersingscursus na lekprikken anti-Trump-ballon

  Man moet op woedebeheersingscursus na lekprikken Trump-ballon

  De ballon/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Een Amerikaan moet naar een cursus om zijn woede te beheersen. Dit alles omdat hij een grote 'baby-trump-ballon' lekprikte.

  De rechter heeft bepaald dat als hij de cursus succesvol tot een einde weet te brengen, hij geen verdere straf krijgt opgelegd. Dat staat los van de 3.500 dollar vergoeding die hij moet betalen aan de leverancier van de ballon.

  Alabama


  GGD adviseert evenementen Zuid-Limburg te schrappen

  Amsterdamse kinderopvang zeker twee weken dicht om coronavirus

  In Zuid-Limburg wordt aangeraden evenementen af te lasten / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De GGD Zuid Limburg heeft de gemeenten langs de Duitse grens gevraagd om alle publieksevenementen komend weekeinde af te gelasten.

  Het gaat onder meer om uitgestelde carnavalsoptochten. Die waren eerder verschoven vanwege storm, met name afgelopen zondag.

  Persconferentie Halsema


  Brand in station Parijs na protesten Congolese demonstranten/ANP

  Brand in station Parijs na protesten Congolese demonstranten

  Volgens de politie staken Congolese demonstranten scooters en vuilnisbakken in brand/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een deel van het treinstation Gare de Lyon in Parijs is vrijdag ontruimd vanwege een grote brand. Dat heeft de Franse politie bekend gemaakt.

  Volgens de politie staken Congolese demonstranten scooters en vuilnisbakken in brand. Zij zijn het niets eens met een optreden van de Congolese artiest Fally Ipupa. De zanger, die vrijdagavond een optreden geeft in Parijs, zou het regime in Congo steunen.

  Beelden


  Brit zesde coronadode van cruiseschip Diamond Princess

  Brit zesde coronadode van Japans cruiseschip, 21 doden in Italië

  The Diamond Princess/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een Britse man die aan boord was van het cruiseschip Diamond Princess is overleden aan het coronavirus, meldde het Japanse persagentschap Kyodo vrijdag. Hij is de eerste Brit die is overleden aan het virus.

  Het schip lag aangemeerd in Yokohama in Japan. Zo'n zevenhonderd opvarenden raakten besmet met corona. De Brit is de zesde dode onder de passagiers van het schip. Het schip had zo'n 3700 mensen aan boord, onder wie vijf Nederlanders. Die zijn inmiddels ook naar huis.

  De Diamond Princess ligt sinds begin februari in een Japanse haven. De autoriteiten plaatsten het schip onder quarantaine vanwege de virusuitbraak. Passagiers die het virus niet hebben, mochten het schip na de quarantaineperiode verlaten.


  Likeability of6

  Sudoku

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  likelove
  user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

  +3


  Verhoogde concentratie lood in water op 17 Amsterdamse scholen

  Verhoogde concentratie lood in water op 17 Amsterdamse scholen

  Bij zeventien Amsterdamse scholen en honderden woningen in de stad is een verhoogde concentratie lood in het water aangetroffen/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het drinkwater in Nederland staat bekend als water met een van de beste kwaliteiten ter wereld. Toch blijken er nu problemen te zijn in Amsterdam, waar er lood in het water zit.

  Bij zeventien Amsterdamse scholen en honderden woningen in de stad is een verhoogde concentratie lood in het water aangetroffen, schrijft wethouder Laurens Ivens (Wonen) aan de gemeenteraad. Concentraties van meer dan 5 microgram lood per liter water wijzen op de aanwezigheid van loden leidingen die vervangen moeten worden.

  Een op de negen


  Veenendaal gekroond tot de fietsstad van Nederland

  Veenendaal gekroond tot de fietsstad van Nederland

  „De fietspaden zijn breed, fietsers voelen zich veilig en parkeerplekken zijn goed geregeld."/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Internationaal mag men dan denken dat Amsterdam fietshoofdstad van de wereld - en dus ook Nederland - is, maar de Fietsbond is een andere mening toegedaan. Veenendaal is gekozen tot Nederlands beste fietsstad van 2020.

  In en rond de plaats bij de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei „is het lekker en ontspannen fietsen". „De fietspaden zijn breed, fietsers voelen zich veilig en parkeerplekken zijn goed geregeld", aldus directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond.

  Snel, veilig, gezond en duurzaam


  Man krijgt taakstraf voor het in brand zetten van konijn
  Likeability of3

  Man krijgt taakstraf voor het in brand zetten van konijn

  De opgelopen verwondingen die Anne had, bleken te zwaar om nog te herstellen en dus overleed ze als gevolg van de brand/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Een man die afgelopen jaar in de nacht van 18 op 19 augustus een konijn stal en in de fik stak is door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf. Daarnaast moet hij verplicht behandeld worden door reclassering.

  De man heeft een taakstraf van tachtig uur opgelegd gekregen, daarvan zijn er dertig voorwaardelijk. Dit is minder dan er door de officier van justitie geëist werd. Die wilde de man voor dertig dagen (waarvan negentien voorwaardelijk) vastzetten.

  Gestolen cadeau


  sad
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Corona bezorgt beurzen slechtste week sinds financiële crisis

  Corona bezorgt beurzen slechtste week sinds financiële crisis

  Er vallen negatieve records te noteren. Zo verloor de Amerikaanse Dow Jones nooit eerder zoveel punten op één dag als afgelopen donderdag/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Het coronavirus heeft niet alleen op de gezondheid van velen mensen invloed, maar ook op de beurs. Als gevolg van het virus slaan de meters wereldwijd rood uit.

  Volgens de BBC kregen de beurzen verspreid over heel de aardbol de afgelopen week hun slechtste sinds 2008 te verwerken. Destijds zat de economie middenin de financiële crisis met nog grotere verliezen.

  Negatieve records


  Politie deelt beelden van man die geslachtsdeel toont in trein

  Politie deelt beelden van man die geslachtsdeel toont in trein

  Foto: ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De politie in Amsterdam heeft beelden gedeeld van een jongen die een vrouw in de trein zijn geslachtsdeel heeft laten zien. 

  Het voorval vond plaats op 8 december 2019. Zowel dader als slachtoffer stapte op station Amsterdam Zuid op de trein naar Utrecht.

  De jongen zou in eerste instantie erg dichtbij de vrouw zijn gaan zitten, waardoor zij zich al gauw ongemakkelijk voelde. Ze probeerde hem te negeren, maar toen ze later toch zijn kant op keek, had hij zijn geslachtsdeel in zijn hand.


  Opa bekent schuld na val kleindochter op cruiseschip
  Likeability of3

  Opa bekent schuld na val kleindochter op cruiseschip

  Beeld ter illustratie / Pexels

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De man die zijn kleindochter per ongeluk van een cruiseschip liet vallen, heeft de schuld op zich genomen. Hij was in de veronderstelling dat er glas tussen zijn kleindochter en het water zat.

  Het meisje van een jaar oud was met haar opa op de elfde verdieping van een cruiseschip toen hij haar in een raam neerzette. De man dacht dat er glas tussen zat, maar dat bleek niet het geval. Het meisje viel naar beneden, een val die haar fataal werd.

  Schuld bekend


  sad
  user_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

  Proces MH17 gaat door met meer hygiëne om corona

  Proces MH17 gaat door met meer hygiëne om corona

  Het proces in de beveiligde rechtbank op Schiphol gaat door / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het strafproces over het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 begint over een week volgens planning, ondanks de eerste besmettingen in Nederland met het coronavirus.

  Er worden wel extra hygiënische maatregelen getroffen rond het monsterproces, waarvoor ruim vierhonderd journalisten uit meer dan twintig landen zich hebben aangemeld. Bij het proces worden ook 65 internationale waarnemers verwacht om de procesgang in de gaten te houden.

  Ontsmettingsmiddel


  Tweede persoon met coronavirus in Nederland

  Vrouw met coronavirus werkt in Amsterdam UMC

  In Tilburg en Diemen zijn mensen besmet met her coronavirus / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Het tweede Nederlandse slachtoffer van het coronavirus, een vrouw uit Amsterdam, is werkzaam in Amsterdam UMC, locatie AMC. Dat blijkt uit een interne mail van het ziekenhuis.

  De vrouw, die vorige week in de Italiaanse regio Lombardije was, had lichte verschijnselen. Ze werd in het AMC getest en bleek besmet met het coronavirus. Ze werkt in het ziekenhuis, maar niet met patiënten.

  De vrouw zit in thuisisolatie in Diemen, maar dat is niet in haar eigen woning, heeft minister Bruins bekendgemaakt. De GGD in Amsterdam onderzoekt met wie de vrouw contact heeft gehad. Ze had geen contact met de man uit Loon op Zand die besmet is.


  Om: Hou mogelijke bendeleden Taghi vast

  OM: Houd mogelijke bendeleden Taghi vast

  Zware bewaking tijdens het proces / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het Openbaar Ministerie heeft er vrijdag bij de rechtbank op aangedrongen alle verdachten in het proces Marengo, omtrent de vermeende liquidatiebende van Ridouan Taghi, in voorarrest te houden.

  Het OM deed dat in reactie op verzoeken van advocaten van een aantal verdachten, die vinden dat hun cliënten hun proces in vrijheid moeten kunnen afwachten. Meerdere verdachten zitten al zo'n twee jaar vast.

  Megaproces


  Airbnb helpt gemeenten rondom illegale verhuur

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Zomaar je huis verhuren via Airbnb is er niet meer bij. De website gaat gemeenten namelijk helpen om illegale verhuur en overlast tegen te gaan.

  Zo worden onder meer advertenties van verhuurders zonder registratienummer verwijderd. Dat heeft medeoprichter van Airbnb Nathan Blecharczyk bekendgemaakt. Gemeenten kunnen zo beter handhaven op illegale verhuur en overlast.

  Airbnb kondigt ook aan dat er een overlastmeldlijn komt, dat in alle gemeenten toeristenbelasting gaat worden betaald en dat het data gaat delen met gemeenten.