Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 9 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

‘Amerikaanse toestanden in aardgasgebied Groningen’

De grond onder het noordoosten van Groningen beeft al jaren. Afgelopen maandag vond de op twee na krachtigste beving ooit plaats in het gebied. Nou klinken aardbevingen van drie op de schaal van richter niet enorm indrukwekkend, zeker als je de beelden ziet van echt krachtige aardbevingen in verre landen. Toch is er achter deze continue stroom van minder krachtige schokken een hoop leed gaande.

Voor veel Nederlanders is het een ver van mijn bed show. Maar de getroffen Groningers hebben het niet makkelijk. Hun huizen worden waardeloos, ze lijden er geestelijk onder, krijgen nauwelijks compensatie van de NAM en ze voelen zich in de steek gelaten door de overheid. Bij elke schok is er even wat media-aandacht maar een oplossing voor de lange termijn is amper in zicht.

Geschonden grondrechten

Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA komt uit Groningen en trekt zich het lot van zijn provinciegenoten erg aan. „Ik denk dat heel veel Nederlanders niet beseffen hoe diep de ellende ingrijpt in de ziel van de nuchtere Groningers. Ze zijn boos. En terecht. De aanhoudende aardbevingen en de schade die dit veroorzaakt schendt hun grondrechten. Namelijk het hebben van een veilig huis.”

Vanwege de nuchtere volksaard, zullen de bewoners van de regio hun leed niet snel van de daken schreeuwen, toch voelen ze zich volgens Nijboer wel degelijk in de steek gelaten. „De aardgasbaten hebben er onder meer voor gezorgd dat ons land een moderne verzorgingsstaat kon worden. Het gas heeft veel welvaart gebracht voor alle Nederlanders. De Groningers rekenen erop dat ze daarom fatsoenlijk zouden moeten worden behandeld en gecompenseerd maar dit gebeurt nog steeds niet.”

Er wordt al jarenlang geprotesteerd ©ANP

Amerikaanse toestanden

De NAM gedraagt zich volgens Nijboer als een Amerikaans boorbedrijf. „Het is een ongelijke strijd, als Groningers tegen de NAM – of Shell en Exxon – willen procederen, staat er een leger van juristen klaar om deze zaken zo veel mogelijk te vertragen en de oorzaken van hun schade zo veel mogelijk buiten de gaswinning te zoeken. De overheid zou haar burgers moeten beschermen tegen dit soort bedrijven.

De PVDA’er schetst een duister beeld van wat er zou gebeuren als de NAM haar gang mocht blijven gaan in de provincie Groningen. „Wanneer de overheid niet ingrijpt, pompt de NAM het hele gebied leeg. Met als gevolg nog meer aardbevingen en nog meer schade.” De gerechtelijke procedures zijn een wassen neus, volgens Nijboer frustreert het gasbedrijf bewust het proces. „Schademelders komen terecht in een juridisch spinnenweb. Zo’n proces kan jaren duren. De meeste mensen kunnen hier niet tegenop.”

De bodem beeft in Groningen ©ANP

Groningen voor de Groningers

Nijboer is klaar met de NAM en de gaswinning in Groningen. „Deze gaswinning is de oorzaak van alle ellende. De gaskraan moet verder dichtgedraaid worden zodat het gebied weer leefbaar wordt. En dan niet naar 20 kuub zoals het kabinet wil maar terug naar 12 kuub. Verder moet de NAM weg uit het gebied zodat de overheid de getroffenen kan compenseren.” Het kamerlid wil dat de schade wordt verhaald op de NAM en dat er meer geïnvesteerd wordt in de regio. Niet in gas maar in duurzame energie, onderwijs en werkgelegenheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.