'Amerikaanse toestanden in aardgasgebied Groningen'

Deze balken moeten verdere scheuren voorkomen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

9 JAN 2018

De grond onder het noordoosten van Groningen beeft al jaren. Afgelopen maandag vond de op twee na krachtigste beving ooit plaats in het gebied. Nou klinken aardbevingen van drie op de schaal van richter niet enorm indrukwekkend, zeker als je de beelden ziet van echt krachtige aardbevingen in verre landen. Toch is er achter deze continue stroom van minder krachtige schokken een hoop leed gaande.

Voor veel Nederlanders is het een ver van mijn bed show. Maar de getroffen Groningers hebben het niet makkelijk. Hun huizen worden waardeloos, ze lijden er geestelijk onder, krijgen nauwelijks compensatie van de NAM en ze voelen zich in de steek gelaten door de overheid. Bij elke schok is er even wat media-aandacht maar een oplossing voor de lange termijn is amper in zicht.

Geschonden grondrechten

Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA komt uit Groningen en trekt zich het lot van zijn provinciegenoten erg aan. „Ik denk dat heel veel Nederlanders niet beseffen hoe diep de ellende ingrijpt in de ziel van de nuchtere Groningers. Ze zijn boos. En terecht. De aanhoudende aardbevingen en de schade die dit veroorzaakt schendt hun grondrechten. Namelijk het hebben van een veilig huis.”

Vanwege de nuchtere volksaard, zullen de bewoners van de regio hun leed niet snel van de daken schreeuwen, toch voelen ze zich volgens Nijboer wel degelijk in de steek gelaten. „De aardgasbaten hebben er onder meer voor gezorgd dat ons land een moderne verzorgingsstaat kon worden. Het gas heeft veel welvaart gebracht voor alle Nederlanders. De Groningers rekenen erop dat ze daarom fatsoenlijk zouden moeten worden behandeld en gecompenseerd maar dit gebeurt nog steeds niet.”

Er wordt al jarenlang geprotesteerd ©ANP

Amerikaanse toestanden

De NAM gedraagt zich volgens Nijboer als een Amerikaans boorbedrijf. „Het is een ongelijke strijd, als Groningers tegen de NAM – of Shell en Exxon – willen procederen, staat er een leger van juristen klaar om deze zaken zo veel mogelijk te vertragen en de oorzaken van hun schade zo veel mogelijk buiten de gaswinning te zoeken. De overheid zou haar burgers moeten beschermen tegen dit soort bedrijven.

De PVDA’er schetst een duister beeld van wat er zou gebeuren als de NAM haar gang mocht blijven gaan in de provincie Groningen. „Wanneer de overheid niet ingrijpt, pompt de NAM het hele gebied leeg. Met als gevolg nog meer aardbevingen en nog meer schade.” De gerechtelijke procedures zijn een wassen neus, volgens Nijboer frustreert het gasbedrijf bewust het proces. „Schademelders komen terecht in een juridisch spinnenweb. Zo’n proces kan jaren duren. De meeste mensen kunnen hier niet tegenop.”

De bodem beeft in Groningen ©ANP

Groningen voor de Groningers

Nijboer is klaar met de NAM en de gaswinning in Groningen. „Deze gaswinning is de oorzaak van alle ellende. De gaskraan moet verder dichtgedraaid worden zodat het gebied weer leefbaar wordt. En dan niet naar 20 kuub zoals het kabinet wil maar terug naar 12 kuub. Verder moet de NAM weg uit het gebied zodat de overheid de getroffenen kan compenseren.” Het kamerlid wil dat de schade wordt verhaald op de NAM en dat er meer geïnvesteerd wordt in de regio. Niet in gas maar in duurzame energie, onderwijs en werkgelegenheid.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

‘Donderdag waarschijnlijk windstoten van 130 km’

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

1 UUR

Niets is zo veranderlijk als het weer. Toch fronsten veel mensen hun wenkbrauwen toen deze week de voorspellingen wel heel erg uiteenliepen over het voorspelde weer van donderdag. Op Weerplaza werd een ware horror-storm voorspeld voor de donderdag: windkracht 12 met windsnelheden tot 150 kilometer per uur! Terwijl Teletekst het hield op windkracht 6 met een windsnelheid van nog geen 50 kilometer per uur. Hè? Zijn stormen, die een paar dagen later toeslaan dan zo moeilijk in te schatten of zat hier iemand vreselijk te slapen?

Doordeweekse techno, maar zeker niet alledaags

Elke dinsdag gaat het dak eraf tijdens Techno Tuesday en hoe slechter het weer, hoe beter de sfeer...

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

3 UUR

Dinsdag zou zomaar de nieuwe vrijdag kunnen worden, zeker onder liefhebbers: elke week techno cadeau in de Melkweg tijdens Techno Tuesday, zo ook deze dinsdag.

RTL verantwoordelijk voor de fratsen van Barbie? / ANP
Likeability of 3

Is RTL verantwoordelijk voor de toestand van Barbie?

Het was al langer duidelijk dat Barbie ongelukkig was. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

3 UUR

Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, verscheen afgelopen week in het nieuws omdat zij met spoed werd opgenomen in het ziekenhuis. Vriendlief, ex-manager en haar ex-man gaven allemaal een reactie, maar Barbie zelf hield zich muisstil.

Onduidelijk is wat er precies met haar aan de hand is, maar er is genoeg voer om te speculeren. Het was namelijk al langer duidelijk dat het niet helemaal goed ging met Barbie. In een eerder interview had zij te kennen gegeven zich misbruikt te voelen en in de bijstand te zitten.

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk
Likeability of 5

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:54

Niets vreselijker dan gepest worden op werk. Vuurtorenwachter Nicolette van Berkel heeft het meegemaakt bij haar werkgever Rijkswaterstaat. De wachter van vuurtoren Brandaris op Terschelling zit al meer dan twee jaar thuis nadat zij had gemeld dat ze werd gepest en (seksueel) geïntimideerd door haar collega's en leidinggevenden. Daarom wil vuurtorenwachter Nicolette van Berkel dat er een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de manier waarop haar werkgever Rijkswaterstaat met haar klachten is omgegaan.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

In de komende drie jaar krijgen de medewerkers in totaal een loonsverhoging van 8,3 procent. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:19

Wist je nog dat je afgelopen 4 januari niet met de streekbus kon rijden? De buschauffeurs staakten wegens een hoge werkdruk en lage lonen. Het blijkt dat de staking heeft geholpen, want werknemers in het openbaar vervoer krijgen alsnog een nieuwe cao. Vakbonden FNV en CNV zeggen afspraken te hebben gemaakt met de werkgevers in het OV over de aanpak van de werkdruk, loonsverhoging en een vaste baan voor duizend uitzendkrachten.

Toilet

Likeability of 5

'Kind van vlogger heeft daar altijd last van'

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

GISTEREN

Het lijkt haast een hype, vlogger na vlogger maakt bekend een kindje te verwachten. Van pretecho’s tot de eerste luiers: wat kunnen we verwachten van vloggers die ouders worden? En is het wel goed voor een kind om nog voor de geboorte al zo in de spotlights te staan?

Een heel leven online

Oud-prof Van der Doelen boegbeeld carnavalspetitie

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

GISTEREN

Met carnaval moet heel Nederland vrij krijgen. De petitie om dat voor elkaar te krijgen heeft nu al 100.000 steunbetuigingen gekregen. We belden even met het boegbeeld van de actie, oud-profvoetballer en nu singer-songwriter Björn van der Doelen.

‘Met Björn. Ik ben er effe niet. Ik ben op pad om voor iedereen vrij te regelen met Carnaval. Ik ga dat effe sjeffen.’ Aldus de voicemail van Van der Doelen. „Mooi hè?”, lacht hij als we hem aan de telefoon krijgen. Van der Doelen is net bij het Radio 538-duo Coen & Sander geweest. „We hebben al 100.000 handtekeningen te pakken en de teller loopt nog steeds. Zo hard had ik het niet verwacht, ik ben kennelijk een goed uithangbord, haha. Het doel is om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen en om deze dan na het carnaval in Den Haag aan te bieden.”