Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 4 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

18-jarigen opgeroepen stamceldonor te worden

Vanaf aankomende zaterdag ontvangen 190.000 jongeren in ons land een brief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In de brief wordt hen gevraagd of ze stamceldonor willen worden.

Ben je het afgelopen jaar achttien geworden? Dan is de kans groot dat jij zaterdag ook zo’n brief op de mat krijgt. Volgens Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren, is uit medisch onderzoek gebleken dat stamcellen van jonge donoren beter aanslaan bij patiënten. Met die kennis is Matchis dus hard op zoek naar jongeren die zich geroepen voelen een ander te helpen.

Groei aantal donoren

Het centrum probeert jongeren te bereiken met de brief, maar zet ook social media in. Zo zijn er jongeren die via vlogs hun ervaringen als stamceldonor delen en vertellen patiënten online hoe het is om stamcellen te ontvangen. Tot nu toe lijkt dit succesvol, het aantal donoren in Nederland stijgt. Begin 2015 waren in Nederland ongeveer 54.000 mensen geregistreerd als stamceldonor. Ondertussen zijn dat er ruim 190.000.

Helaas overlijden er wel nog steeds mensen omdat er geen geschikte stamceldonor wordt gevonden. De nieuwe lading 18-jarigen zou hier verandering in kunnen brengen, maar stamceldonatie blijft een beetje eng klinken. Dat is het echter niet. Als je jezelf hebt aangemeld als donor en er een geschikte match gevonden is, worden de stamcellen meestal gewoon uit je bloed gehaald.

De donatie

Je krijgt dan een aantal prikken waardoor jouw lichaam meer stamcellen aanmaakt. Daarna ga je een dag naar het ziekenhuis, waar je aan een apparaat ligt dat stamcellen uit jouw bloed filtert. Dat is op een prikje in je arm na pijnloos en ondertussen kun je gewoon rustig liggen Facebooken, Snapchatten en Instagrammen terwijl je iemands leven redt.

Het kan ook voorkomen dat stamcellen uit je beenmerg worden gehaald. Als voor deze optie gekozen wordt, ga je volledig onder narcose. Of het bij jou via je bloed of beenmerg gebeurt, bespreek je van te voren met een arts. Bij donatie vanuit het beenmerg worden met een naald stamcellen uit de achterste rand van het bekken gehaald. Dat is het bot dat je kan voelen aan de bovenkant van je billen. Het bekken heeft van zichzelf veel beenmerg. Het is een groot en stevig bot, waaruit zonder problemen wat beenmerg kan worden weggenomen.

Bloedkanker

Na de donatie ga je naar de uitslaapkamer en worden jouw stamcellen direct aan de patiënt gegeven die ze nodig heeft. In Nederland worden stamcellen vooral gebruikt om mensen met lymfeklierkanker en leukemie beter te maken. Maar ook voor mensen met andere bloedziektes zoals bijvoorbeeld ernstige, erfelijke bloedarmoede en beenmergziektes worden stamcellen van gezonde jongeren gebruikt. In deze video legt Matchis nog eens kort uit hoe stamceldonatie precies werkt:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.