Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 18 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Wasbeer gesignaleerd in Nederland

De laatste keer dat in Nederland een wasbeer met jongen werd gezien was in 1987. Tot afgelopen zomer, toen er door jagers een moederwasbeer met vier jongen werd gesignaleerd in Zuid-Limburg. Volgens de Zoogdiervereniging is dat hét bewijs dat het dier zich weer in Nederland heeft gevestigd.

Duitsland

De wasbeer komt voornamelijk voor in West-Europa, en dan met name in Duitsland. Heel af en toe steekt het beestje de grens over. De Zoogdiervereniging heeft laten weten dat het in die gevallen om individuele dieren gaat. In Nederland werden de afgelopen jaren dan ook alleen meldingen gedaan van wasberen die alleen werden gezien.

Exoot met ziektes

In Duitsland leven er ongeveer een miljoen wasberen in het wild. Oorzaak hiervan zijn de wasberen die in de jaren dertig in het wild werden vrijgelaten en de wasberen die na de Tweede Wereldoorlog ontsnapten uit gebombardeerde fokkerijen. De Zoogdiervereniging laat weten dat de wasberenpopulatie in Duitsland nog steeds ieder jaar toeneemt.

Heel enthousiast dat het dier zich nu ook weer in Nederland vestigt, is de vereniging niet. Het dier wordt namelijk gezien als een exoot die ziektes met zich mee kan dragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.