Vegan Streaker wil snelweg Brabant platleggen

Een eerdere protestactie van de Vegan Streaker ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

7 DEC 2017

De Vegan Streaker, in het dagelijks leven bekend als Peter Janssen, gaat donderdag in Noord-Brabant een statement maken tegen de consumptie van konijnenvlees. Met een langzaamrijactie op de snelweg wil hij aandacht vragen voor het dierenleed dat er bij een konijnenbout komt kijken. Het doel van deze actie is dat mensen ‘stilstaan’ bij het leed dat konijnen elke dag meemaken.

Konijn in nood

De streaker laat aan Brabants Dagblad weten dat hij rekening houdt met de verkeersveiligheid en dat op- en afritten niet geblokkeerd zullen worden. In samenwerking met zijn stichting Konijn in Nood gaat hij een spandoek over een viaduct hangen met daarop de namen van supermarkten die konijnenvlees verkopen. Dit gaat om bijvoorbeeld Albert Heijn, Jumbo en Lidl. In 2015 was er een soortgelijke actie op de A10 bij Amsterdam.

Opmerkelijke protesten

Opmerkelijke protestacties zijn de Vegan Streaker niet vreemd. Hij brak bijvoorbeeld in 2008 in tijdens een uitzending van Paul de Leeuw om aandacht te vragen voor dierenleed. Dit leverde destijds een virale video op.

Ook is hij een fervent tegenstander van stierengevechten. Hij verstoorde in de afgelopen jaren 27 stierengevechten in Spanje, Mexico en Portugal. Spanje had het helemaal gehad met de protesten van de streaker en sleepte hem voor de rechter. Hij kan nu bij het betreden van Spaanse bodem al meteen preventief worden opgepakt.

Vorige maand belandde hij in een Japanse cel nadat hij een dolfijnenshow had verstoord.

Strafbare feiten

De Vegan Streaker heeft ook minder ‘ludieke’ statements op zijn naam staan. In maart 2009 werd hij veroordeeld tot een celstraf van 256 dagen voor zijn betrokkenheid bij een vrijlatingsactie bij een nertsenfokkerij in Stavernisse.

Na zijn gevangenisstraf is hij enige tijd door de AIVD in de gaten gehouden door middel van een geprepareerde laptop die elke handeling van hem kon volgen. Een medewerker was diep geïnfiltreerd in een gewelddadige cel van extreemlinkse dierenactivisten en hier dook Janssen op.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Domien: 'Je even terugtrekken wordt lastig'

Angelique Houtveen, Sander Hoogendoorn en Domien Verschuuren. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Het Glazen Huis heeft een metamorfose ondergaan, hij zal dit jaar volledig van glas zijn. Vooral bij 3FM-dj Domien Verschuuren zorgt voor extra spanning: „De muren van de slaapkamer zijn ook van glas en overal hangen camera's. Je even terugtrekken wordt lastig'', vertelt hij.

„Maar aan de andere kant is het ook niet voor niks een glazen huis en maakt dit het wel heel echt. Je wilt mensen echt het gevoel geven dat ze een week lang samen met ons in het Glazen Huis wonen.'' Toch hoopt Verschuuren op een gordijntje. „Het is namelijk best heftig om mij 's ochtends vroeg te zien.''

Steeds meer zzp'ers in grote steden

Steeds meer zzp'ers in grote steden

Steeds meer zzp'ers in grote steden. Foto: Unsplash

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Nederland kent steeds meer ondernemers, de grote steden van Nederland tellen namelijk steeds meer eenmanszaken. Het aantal zelfstandigen zonder personeel is in tien jaar tijd verdubbeld, van 81.000 in 2007 tot 165.000 in 2017. In de rest van Nederland was de groei 79 procent

Eenmanszaken

D66 en CDA: weg met gasgestookte cv-ketel
Likeability of 3

D66 en CDA: weg met gasgestookte cv-ketel

CV instalatie voor verwarming en warm tapwater in huis. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Nog een gasgestookte cv-ketel thuis? Hij zou moeten worden verbannen, vinden CDA en D66. Dat is beter voor het klimaat, voor Groningen en voor de portemonnee.

De beide regeringspartijen willen dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een plan maakt om de gasketel ‘uit te faseren’. Ze wijzen erop dat ieder jaar 400.000 cv-ketels plaatsmaken voor nieuwe. Dat moeten voortaan moderne, zuinige ketels zijn, vindt Tweede Kamerlid Rob Jetten (D66). Bijvoorbeeld hybride cv-ketels, die vooral op elektriciteit draaien.

Er komt een sterrenregen boven Nederland

Er komt een sterrenregen boven Nederland

Met een beetje mazzel regent het woensdagnacht vallende sterren boven Nederland. Foto: Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

2 UUR

Heb je ooit een sterrenregen gezien? Misschien heb je dan in de nacht van woensdag op donderdag geluk! Met een beetje mazzel regent het dan vallende sterren boven Nederland. Tientallen meteoren per uur zullen door de lucht schieten, en op het hoogtepunt, donderdagochtend rond 04.00 uur, misschien wel 120 per uur.

Naar het oosten kijken

Baudet: VVD is een kutpartij

Baudet: VVD is een kutpartij

Thierry Baudet tijdens een congres van het Forum voor Democratie. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 22:08

Thierry Baudet, lijsttrekker van het Forum voor Democratie, heeft de VVD een kutpartij genoemd op Twitter. De politicus geeft tegenover Rutger Castricum van PowNed meer uitleg over zijn uitspraak.

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Leden van de Poolse Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Op het bord de tekst „Vrees het monster niet!" / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 20:57

Een man die lid is van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster mag tijdens zijn promotiezitting geen piratenpak aan en geen vergiet op zijn hoofd hebben. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vandaag geoordeeld.

Normalerwijs dragen promovendi tijdens de zitting bij de TU Delft een traditioneel zwart rokkostuum. De man, Michael Afanasyev, wilde echter door zijn geloof in een piratenkostuum en met een vergiet op zijn hoofd komen, omdat zijn religie zou voorschrijven dat hij bij officiële gelegenheden zo gekleed is. De universiteit verbood dat echter en daarom diende hij een klacht in bij het CvRM.

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.