Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 18 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Straatintimidatie? Een undercover-team lost het op

„He psst, lekkerding. Mag ik even onder je rokje kijken? 

Seksueel getinte opmerkingen maken naar vrouwen: het gebeurt dagelijks. Maar in Rotterdam is het vanaf 1 januari strafbaar. Om de daders op te sporen, worden er onder meer undercover-stadswachten ingezet. De boete zal rond de 190 euro zijn, afhankelijk van de zwaarte van de intimidatie. Dus eh, misschien dan toch die opmerking maar achterwege laten.

https://twitter.com/jokedepaepe/status/858776806601756673

BOA-corps

Stadswachten die boetes kunnen uitdelen behoren tot het boa-corps, dit zijn ook de mensen die de straatintimidatie tegen moeten gaan. Rotterdam zet hiervoor vier extra fulltimers in. Alle 45 handhavers hebben een cursus gevolgd en per 1 januari zijn ze klaar om mannen aan te spreken en te beboeten, schrijft het AD.

Telefoon als wapen

Als vrouwen seksueel getinte opmerkingen naar hun hoofd geslingerd krijgen, kunnen ze er binnenkort ook een melding van maken via een app. Als er dan meerdere meldingen komen vanaf één plek, zal daar extra handhaving worden ingezet.

Undercover?

Naast undercover-stadswachten, worden er ook ‘normale’ stadswachten ingezet. Als dit niet werkt, zullen er ‘lok-boa’s’ worden ingezet: stadswachters in een korte rok. Die, als ze worden nageroepen, zich omdraaien en een boete uitdelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.