Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 11 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Sneeuw zorgt voor spanning en trots bij Buienradar

Het is stil op de werkvloer bij Buienradar. Normaal gesproken krioelt het er van de medewerkers, maar in verband met de sneeuwval is er nu slechts een handjevol mensen aanwezig. „Als meteoroloog moet ik natuurlijk wel aanwezig zijn”, zegt Jennifer Faber. „De mensen die aan de website werken en social media bijhouden kunnen prima thuis werken, maar ik heb nu eenmaal alle apparatuur nodig om zo goed mogelijk de weersverwachtingen te verzorgen. Bovendien verzorgen we vanuit hier de uitzendingen voor RTL.”

Zondag had Faber een vrije dag en kon ze in het bos genieten van het flinke pak sneeuw dat Nederland bedekte. Een dag later is de tweede lading bevroren neerslag vooral werk. „Zulke dagen zijn extra spannend. Iedereen wil weten waar de sneeuw gaat vallen en wanneer. Dan wil je echt niets over het hoofd zien. De kleinste verandering in een lagedrukgebied kan het verschil betekenen tussen regen of sneeuw.”

Op Buienradar is duidelijk te zien dat er weer een flink pak sneeuw zat aan te komen.

Zondag werden de website en app van Buienradar maar liefst 4 miljoen keer bezocht. Maandag kon Faber al rond lunchtijd zeggen dat ze ‘vet over die exceptionele cijfers heen zullen gaan’. „Tijdens de spitsuren wil iedereen weten hoe de situatie op de weg is, dan gaat het door het dak. Wij zijn er uiteraard enorm trots op dat zoveel mensen een beroep doen op onze verwachtingen.”

Centimeters

Faber vermijdt met opzet het woord voorspellingen. „Die doen wij namelijk niet. Wij baseren onze berichtgeving op weermodellen die aangeven wat er de komende uren gaat gebeuren. En die modellen verschillen ook nog eens. Het ene model voorspelt 15 centimeter sneeuw, het andere 20 centimeter. Dat is nogal een verschil. Onze jongens zijn dan ook continu bezig om het beeld op de site en in de app zo accuraat mogelijk te houden. Soms valt er sneeuw uit hoge bewolking die de grond niet eens haalt, zoals maandagochtend. Dan geven de modellen dus aan dat het sneeuwt, maar merken de mensen er niets van. Dat wordt gelijk aangepast.”

Ze vindt het heerlijk om zich met winters weer bezig te houden. Sneeuw, hagel en ijzel zijn meteorologisch gezien nu eenmaal veel spannender dan een zomers zonnetje. Faber: „Het heeft iets magisch, zeker in deze periode, zo vlak voor kerst. Het geeft ook een beetje het gevoel dat we in het buitenland zijn, want zo vaak is het niet wit in Nederland.”

Of we tijdens de kerstdagen ook op sneeuw kunnen rekenen, wil en kan Faber nog niet zeggen. Weermodellen geven voor maximaal 48 uur een goed beeld van wat er staat te gebeuren. „Er zijn concullega’s – ik noem geen namen – die wel aan dat geroeptoeter doen, maar daar doen wij niet aan mee. Als iemand nu roept dat we een witte kerst krijgen, maakt hij er goede sier mee als het daadwerkelijk zo is. Maar als hij ernaast zit, worden alle meteorologen erop aangekeken. Ik snap wel dat sommigen het doen om zichzelf in de kijker te spelen, maar dat hebben wij niet nodig. Kom over anderhalve week nog maar eens bij me terug voor de verwachtingen rond de kerstdagen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.