Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 18 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Populariteit 4-FA onder jongeren neemt af

Steeds minder jongeren gebruiken de partydrug 4-FA. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut en Borger-instituut.

De waarschuwingen, negatieve berichtgevingen en het verbod op 4-FA sinds mei 2017 hebben hun vruchten afgeworpen. Van de gebruikers die werden onderzocht, gaf 30 procent aan te zijn gestopt.

Hartkloppingen en duizeligheid

Het Trimbos-instituut en het Borger-instituut vroegen onder meer jongeren en jongvolwassenen die 4-FA hebben gebruikt wat voor gezondheidsproblemen zij ondervonden. De onderzoekers gingen na of de risico-inschatting van de gebruikers en hun gebruik veranderden na de waarschuwingscampagnes het afgelopen jaar.

80 procent van de ondervraagden ervaart negatieve effecten bij het gebruik van de partydrug. Deze groep kreeg voornamelijk slaapproblemen, hoofdpijn of een dip in de dagen na gebruik. Ook hadden deze mensen last van hartkloppingen, duizeligheid en hallucinaties. Voor twee derde van de gebruikers waren deze effecten reden om te minderen met 4-FA. Een derde stopte zelfs helemaal.

Bewustwording

De waarschuwingscampagnes en negatieve berichtgeving in de media van 4-FA hebben op veel gebruikers indruk gemaakt. Een meerderheid van de gebruikers ziet de waarschuwingen als terecht, betrouwbaar en relevant. Voor twee derde veranderde de waarschuwing hun risicoperceptie.

Ondanks de campagnes en berichtgevingen is een kleine groep van de onderzochte gebruikers op dezelfde manier blijven gebruiken. Deze mensen zoeken informatie op over 4-FA en vinden dat ze zich bewust zijn van de risico’s. Volgens het Trimbos-instituut en het Borger-instituut vergissen de gebruikers zich. Ze denken namelijk dat ernstige incidenten alleen voorkomen bij overdosering of combinatiegebruik.

Verbod

4-Fluoramfetamine, ook wel 4-FA genoemd, is een drug die in korte tijd opkwam en veel stof deed opwaaien. Jarenlang was ecstasy nummer 1 van de uitgaansdrugs, maar met 4-FA kwam er concurrentie op de drugsmarkt. Het was ook nog eens makkelijk verkrijgbaar. In mei dit jaar kwam 4-FA op de lijst van harddrugs. Vorig jaar werd het gebruik van de drug twee mensen fataal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.