Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 31 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Politie wil opstootjes voorkomen met appgroepen

De NOS schrijft dat de politie dit jaar gaat experimenteren met Whatsappgroepen tijdens de jaarwisseling. Wijkbewoners kunnen op deze manier contact leggen met de politie als het bijvoorbeeld uit de hand dreigt te lopen met vuurwerk. De politie hoopt door middel van deze appgroepen wanordelijkheden en opstootjes te voorkomen. Er zal op verschillende plekken in Midden-Nederland geëxperimenteerd worden met deze appgroepen.

Relevante informatie

De appgroepen zullen bestaan uit beheerders van verschillende buurtappgroepen. Deze beheerders zullen relevante informatie doorspelen naar de politie indien nodig. „We hopen informatie te krijgen waar normaal de politie niet voor wordt gebeld, maar die wel relevant is”, aldus Paul Wouters van de politie in Woerden en oprichter van de appgroep. Een groep politiemedewerkers zal de appgroep in de gaten houden en agenten op pad sturen mocht dat nodig zijn. Er zijn appgroepen opgezet in Almere, Woerden, IJselstein en Veenendaal.

Meestal wordt de politie pas gebeld als het eigenlijk al te laat is. De Politie in Woerden bedacht de appgroep het afgelopen jaar, nadat het de jaarwisseling daarvoor compleet uit de hand was gelopen en elf auto’s in brand vlogen. Het belangrijkste doel van de toen in het leven geroepen appgroep voor “buurtcoördinatoren” was het voorkomen van een zelfde soort situatie. Het gevolg was een veel rustigere jaarwisseling het jaar daarop.

Meer "oren en ogen"

Het aantal buurtapps is de afgelopen jaren gegroeid, waardoor de politie meer “oren en ogen” heeft in de wijk. Wouters benadrukt dat de appgroep niet dient als vervanger van 112. „Het gaat om dreigende verstoringen van de openbare orde, dus juist die zaken waar je normaal gesproken de politie niet voor belt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.