Rosan de Vos
Rosan de Vos Openbaar vervoer 29 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

NS presteert: steeds vaker een zitplaats in de trein

Goed nieuws voor iedereen die met de trein reist, want de volledig nieuwe dienstregeling van de NS heeft dit jaar goed uitgepakt. Reizigers hadden afgelopen jaar in de spits iets vaker een zitplaats en de treinen kwamen ook vaker op tijd dan in 2016.

95 procent kans op zitplaats

Uit de vrijdag gepresenteerde voorlopige prestatiecijfers van NS over 2017 blijkt dat de treinreiziger tijdens de spits 95 procent kans op een zitplaats had. Een jaar eerder was dat nog 94,3 procent. Dit jaar arriveerden bovendien meer reizigers op tijd: 91,6 procent tegen 90,6 procent in 2016.

Het leverde NS een hoger cijfer op: 80 procent van de reizigers gaf de Nederlandse Spoorwegen een 7 of hoger tegen 77 procent in 2016. Donderdag maakte spoorbeheerder ProRail al bekend dat niet eerder de treinen in Nederland zo vaak op tijd reden als dit jaar.

Ingrijpende verandering

Een jaar geleden veranderde de NS-dienstregeling ingrijpend om verdere groei mogelijk te maken. Er gingen flink meer treinen rijden. Oude dubbeldekkers werden ingezet, er kwamen 58 nieuwe Sprinters en de proef om elke tien minuten een intercity te laten rijden tussen Amsterdam en Eindhoven pakte goed uit.

Ook de weergoden waren het bedrijf goed gezind. In november, normaal een lastige maand met bijvoorbeeld vallende bladeren en najaarsstormen, kwam 91 procent van de treinreizigers nu op tijd. Vorig jaar november lukte dat 85 procent, aldus NS.

Dus volgens jaar hopelijk nog minder vertragingen, meer zitplaatsen en een hoger cijfer: maar we zijn in ieder geval goed op weg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.