Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 28 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Nog nooit reden zoveel Nederlandse treinen op tijd

De jaarcijfers van ProRail zijn bekend en daaruit blijkt dat de Nederlandse treinreiziger eigenlijk gewoon in zijn handjes mag knijpen. Afgelopen jaar reed 90,5 procent van de treinen op tijd. Nooit eerder reden de treinen in Nederland zo vaak op tijd.

Meting

Vorig jaar kwam dit aantal nog op 89,5 procent uit. De regionale treinen doen het nog beter dan de landelijke, daar reed 93,9 procent van alle treinen op tijd. Of een trein ‘op tijd’ is meet ProRail door per dag van ongeveer 10.000 treinen het verschil tussen de geplande aankomsttijd in de reisplanner en de werkelijke aankomsttijd op het station te meten. Is dat verschil minder dan drie minuten? Dan is de trein officieel op tijd.

Directeur Pier Eringa is tevreden dat ProRail er, ondanks de toegenomen drukte op het spoor in geslaagd is zoveel treinen op tijd te laten rijden. ,,Het zijn er nu meer dan ooit tevoren. Echt een prestatie, waar we wereldwijd hoge ogen mee gooien. Er zijn weinig landen in de wereld die ons dat nadoen."

Cobinatie

Voor de exacte berekening van stiptheid van het reizigersverkeer op het Nederlandse spoor wordt sinds dit jaar ook gebruik gemaakt van ov-chipgegevens. Die worden gecombineerd met openbare gegevens over reizigerspunctualiteit, zoals de aankomstgegevens van de trein en de uitval van treinen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.