Minder lesuren is goed voor leraar en leerling

Minder lesuren is goed voor leraar en leerling

Computerles op het ROC in Leiden Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

6 DEC 2017

Wat D66 betreft, komen leraren in het mbo en op middelbare scholen minder voor de klas te staan. Dat doet niet alleen de leraar, maar ook de leerling goed.

Docenten moeten minder tijd krijgen om zichzelf te ontwikkelen en hun lessen voor te bereiden. Bovendien kunnen ze door minder les te geven meer concrete aandacht aan de leerlingen besteden.

Wat Kamerlid Paul van Meenen betreft worden de gemiddeld 25 lesuren per week omgezet in 20 lesuren. Een soortgelijk plan van Van Meenen kreeg vorig jaar al steun van een Kamermeerderheid, maar het toenmalige kabinet schoof het door naar zijn opvolger. Het huidige kabinet zou er volgens ingewijden wel voor voelen.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

73

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
'Dieren Oostvaardersplassen niet bijvoeren'

'Dieren Oostvaardersplassen niet bijvoeren'

Konikpaarden in de Oostvaardersplassen Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 23:14

Staatsbosbeheer zegt dat het bijvoeren van dieren in het natuurgebied Oostvaardersplassen geen zin heeft. Op social media roepen mensen op om de beesten dan zelf maar te gaan voeren.

De dieren zijn uitgemergeld en zoeken naar voedsel, tevergeefs. Maar, zeggen ze bij Staatsbosbeheer: „Het helpt ze niet", stelt Staatsbosbeheer zaterdag op zijn website. Acties op Facebook om de dieren te gaan voeren, raden ze ten zeerste af.

In de Oostvaardersplassen leven onder meer konikpaarden, edelherten en Heckrunderen in het wild.

Het bijvoeren van dieren verstoort het natuurlijke afweermechanisme tegen kou en winters. Dieren hebben een eigen overlevingsstrategie, zoals een winterslaap, hamsteren of een dikke speklaag kweken, legt Staatsbosbeheer uit. Je houdt met bijvoeren bovendien meer dieren mee in leven, dus komen er meer jongen, die op hun beurt ook weer voedsel nodig hebben.

En in kuddes eten de sterke dieren het eten als eerste op, de zwakkere weten niets te bemachtigen. „Er ontstaat sociale onrust, met stress, ruzies en gevechten in de kudde in een periode waarin ze spaarzaam met hun energie om moeten gaan."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

51

Kilo's drugs gevonden in Zeeuwse kringloopwinkel

Kilo's drugs gevonden in Zeeuwse kringloopwinkel

Hennepplanten in een bedrijfspand Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 22:29

In de Zeeuwse plaats Sas van Gent is in een kringloopwinkel een flinke hoeveelheid drugs aangetroffen.

De drugs werden verstopt tussen een groot aantal tweedehands spullen in winkel Malle Pietje, dat zich bevindt in het gebouw van een oude supermarkt.

Vrijdagmiddag heeft de politie drie mannen aangehouden na een vondst van 1,5 kilo softdrugs, een halve kilo harddrugs, 900 xtc-pillen en 100 joints, weet de Provinciale Zeeuwse Courant.

In de kelder vonden de agenten een wietkwekerij met honderden cannabisplanten. Ook heeft de politie 1500 euro in beslag genomen.

Vermoedens over de ware praktijken die plaatsvonden in de kringloopwinkel werden niet veroorzaakt door overlast. Toen iemand amfetamine zou hebben gekocht in de winkel, besloot de politie verder te gaan zoeken.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Stomdronken man slaat fles allesreiniger achterover

Stomdronken man slaat fles allesreiniger achterover

Schoonmaakmiddelen Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

VANDAAG, 20:14

Vrijdagnacht heeft een man in Etten-Leur een fles allesreiniger leeggedronken. De man is naar het ziekenhuis gebracht.

De man had, voordat hij de fles allesreiniger achterover sloeg, al liters bier op. Toen wijkagent Richard Konings de melding kreeg dat er iets niet pluis was op dat adres in Etten-Leur, was hij niet geheel verbaasd. Eerder die dag waren er in het huis al ruzies, waarvoor de politie was komen opdraven.

Agent Konings vertelt aan Omroep Brabant dat hij met zijn collega’s een zorgvuldige aanpak heeft besproken. „Chloor kan ook voor ons gevaarlijk zijn. Denk maar eens aan mond-op-mondbeademing. We besloten om de man in de stabiele zijligging te leggen, zodat hij niet zou stikken als hij moest braken."

Later bleek dat het niet een fles chloor was, maar een fles allesreiniger. De man in kwestie was bewusteloos en werd onder handen genomen door het ambulancepersoneel, dat tegelijkertijd met de agenten bij het huis was aangekomen.

Het was nog een hele klus om de man te helpen, vertelt Konings. Het ambulancepersoneel is te werk gegaan met een infuus en een klodder mayonaise, zodat het schuim niet in zijn maag zou gaan schuimen. Hoe de man er nu aan toe is, is niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Nieuwsuur stelt publicatie uit om staatsgeheim

Nieuwsuur stelt reportage Kroon uit om staatsgeheim

Nieuwsuur stelt publicatie uit om staatsgeheim

Foto van 'Bregje Simons'

GISTEREN

Het ministerie van Defensie heeft Nieuwsuur gevraagd een reportage over oorlogsveteraan Marco Kroon niet uit te zenden. Volgens het ministerie zou de reportage staatsgeheimen bevatten en mensenlevens in gevaar kunnen brengen. Nieuwsuur heeft besloten om de publicatie van het verhaal uit te stellen. De actualiteitenrubriek legde het verhaal voor aan het ministerie voor wederhoor, waarna hoofdredacteur Joost Oranje uitdrukkelijk werd verzocht niet over te gaan tot publicatie.

Onrust

Nieuwsuur deed onderzoek naar aanleiding van recente uitspraken van militair Marco Kroon over het doden van een Afghaan in 2007. De reportage gaat onder meer over onrust die is ontstaan onder de Nederlandse commando's, het Korps Commandotroepen (KCT). Minister Ank Bijleveld schrijft in een mail aan de hoofdredacteur: ,,Naar aanleiding van de door Nieuwsuur verstrekte informatie, zoals geschreven in mailverkeer tussen uw redactie en een van mijn medewerkers, meld ik u dat deze mail (Staats)geheime operationele informatie bevat. Bij publicatie brengt u mensenlevens in gevaar. Om die reden verzoek ik u met klem de informatie niet te publiceren.''

Hoofdredacteur Oranje reageert: ,,Wij kunnen niet inschatten of dit inderdaad zo is, maar kunnen niet anders dan dit verzoek inwilligen.''

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Welke treinreiziger bleef jou in 2017 bij? (slot)

Welke treinreiziger bleef jou in 2017 bij? (slot)

Halim, Ruud en Marga. / Steven Stoffers

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Welke reiziger is jou het afgelopen jaar bijgebleven? Wie zou jij graag in het zonnetje zetten? De afgelopen maand is dat aan het NS-personeel gevraagd. Het doel: reizigers verrassen. Aan de hand van drie verhalen gebeurt dat op deze plek én met een flinke bos bloemen voor de reiziger. Een vierde verhaal (zie de oproep onderaan) verdient net zo'n mooie bos en een plek in Metro. De laatste reiziger die werd verrast is Ruud Berger.

Assistentie aan gehandicapten

„Ruud Berger”, was namelijk het besliste antwoord van Jannet. Als Procesleider Perron in Zutphen verleent Jannet vaak assistentie aan gehandicapten en zo kwam ze Ruud tegen: „Toen zijn vrouw Tineke in 2011 overleed beloofde hij dat haar goede vriendin Marga nooit alleen of met een onbekende begeleider in de trein zou hoeven. Sindsdien haalt hij Marga elke vrijdag op in haar verzorgingshuis, helemaal in Amsterdam, en neemt haar mee naar Zutphen voor een leuk weekend. Op maandag brengt hij haar dan weer terug. Dat vind ik echt aangrijpend. Iedereen op station Zutphen kent ze dan ook op zijn minst van zien.”

Pakketje van Jannet

„Jannet had Ruud en Marga heel graag zelf dit bloemetje en het door haar gemaakte pakketje met puzzelboekjes, chocola en een koffiebeker gegeven”, vertelt collega-procesleider Halim, „maar helaas is zij ziek. Dus ze vroeg mij om het namens haar te doen. En dat doe ik met plezier, want zoals ze zegt: iedereen hier kent Ruud en Marga en gunt ze het allerbeste.”

Welke treinreiziger bleef jou in 2017 bij? (slot)

Foto: Piroschka van de Wouw / ANP

Aan de medemens denken

„Natuurlijk vind ik dit bijzonder”, lacht Ruud (79), als Halim hem Jannets bloemetje en het treinpakket aanbiedt. „Ik vind het heel fijn dat ze me voorgedragen heeft, maar misschien nog wel fijner dat er een stukje over geschreven wordt. Want – als ik mijn gemoed laat spreken – ik wou dat er meer mensen waren, die aan hun medemens denken. Dus dat mensen dit lezen, vind ik heel mooi.”

Op straat in de Jordaan

„Marga is een doodgoeie meid”, gaat Ruud verder, “maar ze heeft het niet gemakkelijk gehad in haar leven. Ze kende haar moeder maar even, haar vader had schulden, op haar 15e leefde ze op straat in de Jordaan en als klap op de vuurpijl kreeg ze een dwarslaesie nadat er bij een bungeejump van de Euromast een slag in haar wervel schoot. Sindsdien heeft ze verzorging nodig. Ze zit nu al 26 jaar in het Flevohuis en ze krijgt zware medicatie, waardoor praten vaak lastig is. Ik ben heel blij dat ik haar de zonnige kant van het leven kan laten zien. Vorig jaar zat ze voor de eerste keer in 26 jaar met haar voeten in de zee. Ik heb nog nooit iemand zo gelukkig gezien. Of als er muziek op staat, samba of zo, dan vergeet ze alles en kan ze even staan. Dan danst ze zo twee, drie keer in de rondte. Dat is zo mooi.”

Als de motor stopt

„We maken ons weleens zorgen, maar we zien wel waar de motor stopt”, zegt Ruud, nog altijd opgewekt. „Op 5 april word ik 80. Daar moet zij bij zijn, vind ik. Het is een donderdag, maar ik mag haar van het verzorgingshuis langer meenemen naar Zutphen. Dat vindt zij leuk, maar ik vind het ook heel fijn. Ik denk nooit: morgen moet ik weer. Sterker, als ik zie dat ik een trein eerder kan halen, dan pak ik hem. Een ander blijft op deze leeftijd misschien achter de bloemen zitten, nou dat kan ik niet. Ik heb een televisie, maar ik kijk er niet naar. Zo lang mijn hersenen het doen en ikzelf in beweging blijf, is dat de beste leefregel die er is.”

Verhaal inbrengen

Welke reiziger bleef jou het afgelopen jaar bij? En hoe wil je diegene in het zonnetje zetten? Laat het op de Facebookpagina van NS weten. Aan het eind van de maand kiezen Metro en NS één reiziger die we gaan verrassen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

59

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Nederland maakt zich op voor heel veel schaatspret

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Veel ijsclubs in Nederland bereiden zich voor om hun ijsbaan open te stellen voor schaatsliefhebbers. Naar verwachting gaan de eerste banen vanaf zaterdag open en volgt de rest spoedig daarna.

Marathon

De al relatief sterke middagzonneschijn is wel een probleem voor het ijs, stelt schaatsclub IJSCH uit het Overijsselse Haaksbergen. Waarschijnlijk gaat de baan daar alleen 's ochtends en in de avonduren open. Volgende week hebben het noorden en het midden van het land voorjaarsvakantie, waardoor veel mensen van de ijspret kunnen genieten.

IJSCH stelt alles in het werk om als eerste een schaatsmarathon te kunnen organiseren. Naar verwachting wordt deze dan in de loop van komende week in de ochtenduren gereden. Haaksbergen, Noordlaren (Groningen), Veenoord (Drenthe) en Arnhem zijn de plaatsen die traditioneel strijden om de eerste marathon op natuurijs te mogen organiseren.

Vriezen

Weeronline denkt dat de eerste opgespoten ijsbanen wellicht zaterdag en anders zondag opengaan. Voor ondergelopen weilanden en ondiepe slootjes is het verstandig om tot maandag te wachten. Op grote wateren zullen de ijsdiktes sterk verschillen. Dit komt doordat het in het weekend flink waait, waardoor brede sloten en meren op een aantal plaatsen tot zondagavond niet dichtvriezen.

Volgens de weersverwachtingen komt vanaf zondag de temperatuur ook overdag niet meer boven het vriespunt uit. Het kwik kan 's nachts zakken tot onder min 10. De kou komt uit Siberië, waardoor weerkundigen al spreken van 'de Russische beer'. Naar verwachting houdt de vrieskou tot eind volgende week stand.

Koudegolf

Volgens Weeronline bestaat de kans dat er volgende week regionaal een koudegolf komt. Voor een koudegolf is een serie van vijf ijsdagen (24 uur onder nul graden) nodig met daarbij op drie dagen strenge vorst (minimumtemperatuur lager dan min 10 graden). Het is zeker niet ongebruikelijk dat het zo laat in de winter nog zeer koud is. De Elfstedentochten van 1985 en 1986 werden respectievelijk op 21 en 26 februari gereden.

Voor ouderen brengt de vrieskou extra risico’s met zich mee, zoals onderkoeling en isolatie omdat ze bang zijn om de deur uit te gaan. Ouderenorganisatie Gouden Dagen adviseert mensen: ,,vraag je af, zeker als de kou langer duurt, welke ouderen of zieken in de omgeving hulp kunnen gebruiken. Durf bij ouderen in de straat aan te bellen als je vermoedt dat zij hulp kunnen gebruiken. De ervaring leert dat hulp vaak wordt geaccepteerd."


Views

52

Bestrijding Turkse bijstandfraudeurs stuk moeilijker

Bestrijding Turkse bijstandfraudeurs stuk moeilijker

Turkse Nederlanders die de overwinning van Recep Tayyip Erdoğan in april vierden. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Het wordt voor gemeentes een stuk lastiger om Turken die bijstandsfraude plegen aan te pakken. De rechter heeft namelijk bepaald dat de huidige aanpak discriminerend is.

In het huidige systeem huren gemeentes bureaus in om uitsluitend op Turks grondgebied vermogensonderzoek te doen, meldt De Telegraaf. Veel Turkse Nederlanders blijken namelijk vaak zonder het te melden huizen of grond in Turkije te bezitten. Volgens de rechter maken de gemeentes zich met de methode schuldig aan discriminatie.

Gevolgen

Aangezien maar liefst één op de vijf Turkse Nederlanders verdacht wordt van bijstandfraude, is de totale schade van de gemeentes door de uitspraak geschat op miljoenen euro's. Mensen die met behulp van deze methode zijn veroordeeld, hoeven hun bijstand niet terug te betalen.

Wethouder Erik de Ridder van de gemeente Tilburg vindt de uitspraak onvoorstelbaar. Volgens hem wordt er hiermee verschil gemaakt tussen uitkeringsgerechtigden met vermogen in Nederland en bijstandsontvangers met kapitaal in het buitenland.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

99