Meester Koos: Met de staking hopen we op erkenning

Meester Koos: Met de staking hopen we op erkenning

Docenten op de basisschool gaan op 12 december opnieuw staken. Meester Koos Marinus doet ook mee. (Eigen foto)

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

5 DEC 2017

Koos Marinus (35) is zeven jaar geleden vanwege het onderwijs verhuisd van Friesland naar Amsterdam. In het noorden kon hij geen baan vinden, maar een baan in het onderwijs wilde hij wel. „Voor de klas staan is het mooiste dat er is.”

Maar dat onderwijsminister Arie Slob niet is ingegaan op het ultimatum om alsnog 1,4 miljard euro vrij te spelen voor het basisonderwijs, komt de liefde voor onderwijs bij Marinus niet ten goede. Net als vele andere basisschoolleerkrachten gaat hij daarom volgende week dinsdag opnieuw staken. „En als die staking niets oplevert, weet ik niet of ik nog wel in het onderwijs wil blijven werken.”

Erkenning

Het kabinet heeft 700 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het primair onderwijs, maar dat is volgens de actievoerders niet genoeg. Zij eisen minstens het dubbele.

„Met deze staking moeten we een signaal afgeven dat het zo niet langer kan”, zegt Marinus. Hij is leerkracht van groep 8 op OBS de Globe in Amsterdam en deed ook mee met de staking van 5 oktober. „Er is erkenning nodig dat er hard moet worden gewerkt om het hoofd boven het water te houden.”

De leraren staken om twee redenen. „We willen meer geld voor salarissen, maar ook vooral een lagere werkdruk. Ieder jaar zijn er minder mensen die hetzelfde werk moeten doen. En de druk op het onderwijs wordt alleen maar opgevoerd. Neem het Wilhelmus. Er wordt gezegd dat het niet goed zit met het nationalisme in Nederland en dat het Wilhelmus daarom maar moet worden aangeleerd in de klas.”

Terrasje

De druk op scholen belemmert de kern van wat leerkrachten moeten doen, merkt Marinus. „Goed onderwijs geven en aandacht hebben voor kinderen die extra uitdaging nodig hebben, groeit ons boven het hoofd en lukt zo niet meer. Een paar jaar geleden kon ik aan het eind van de middag nog een terrasje op met collega’s, maar daar is nu geen tijd meer voor. We werken steeds langer door waardoor er geen ruimte meer is om na het werk nog even te ontspannen.”

„Het onderwijs blijft het mooiste vak dat er is, maar iedere dag gefrustreerd naar huis gaan, omdat ik niet alle kinderen de aandacht heb kunnen geven die ze nodig hebben, hoort niet te moeten", vindt Marinus. „Daarom moeten we nu echt een punt maken. Het is niet leuk voor ouders die dinsdag opvang moeten regelen voor hun kinderen, maar op de lange termijn is deze staking het beste. De onderwijskwaliteit wordt er beter van en kinderen krijgen weer leerkrachten voor de klas die met plezier naar hun werk gaan.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Domien: 'Je even terugtrekken wordt lastig'

Angelique Houtveen, Sander Hoogendoorn en Domien Verschuuren. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Het Glazen Huis heeft een metamorfose ondergaan, hij zal dit jaar volledig van glas zijn. Vooral bij 3FM-dj Domien Verschuuren zorgt voor extra spanning: „De muren van de slaapkamer zijn ook van glas en overal hangen camera's. Je even terugtrekken wordt lastig'', vertelt hij.

„Maar aan de andere kant is het ook niet voor niks een glazen huis en maakt dit het wel heel echt. Je wilt mensen echt het gevoel geven dat ze een week lang samen met ons in het Glazen Huis wonen.'' Toch hoopt Verschuuren op een gordijntje. „Het is namelijk best heftig om mij 's ochtends vroeg te zien.''

Steeds meer zzp'ers in grote steden

Steeds meer zzp'ers in grote steden

Steeds meer zzp'ers in grote steden. Foto: Unsplash

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Nederland kent steeds meer ondernemers, de grote steden van Nederland tellen namelijk steeds meer eenmanszaken. Het aantal zelfstandigen zonder personeel is in tien jaar tijd verdubbeld, van 81.000 in 2007 tot 165.000 in 2017. In de rest van Nederland was de groei 79 procent

Eenmanszaken

D66 en CDA: weg met gasgestookte cv-ketel
Likeability of 3

D66 en CDA: weg met gasgestookte cv-ketel

CV instalatie voor verwarming en warm tapwater in huis. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Nog een gasgestookte cv-ketel thuis? Hij zou moeten worden verbannen, vinden CDA en D66. Dat is beter voor het klimaat, voor Groningen en voor de portemonnee.

De beide regeringspartijen willen dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een plan maakt om de gasketel ‘uit te faseren’. Ze wijzen erop dat ieder jaar 400.000 cv-ketels plaatsmaken voor nieuwe. Dat moeten voortaan moderne, zuinige ketels zijn, vindt Tweede Kamerlid Rob Jetten (D66). Bijvoorbeeld hybride cv-ketels, die vooral op elektriciteit draaien.

Er komt een sterrenregen boven Nederland

Er komt een sterrenregen boven Nederland

Met een beetje mazzel regent het woensdagnacht vallende sterren boven Nederland. Foto: Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

2 UUR

Heb je ooit een sterrenregen gezien? Misschien heb je dan in de nacht van woensdag op donderdag geluk! Met een beetje mazzel regent het dan vallende sterren boven Nederland. Tientallen meteoren per uur zullen door de lucht schieten, en op het hoogtepunt, donderdagochtend rond 04.00 uur, misschien wel 120 per uur.

Naar het oosten kijken

Baudet: VVD is een kutpartij

Baudet: VVD is een kutpartij

Thierry Baudet tijdens een congres van het Forum voor Democratie. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 22:08

Thierry Baudet, lijsttrekker van het Forum voor Democratie, heeft de VVD een kutpartij genoemd op Twitter. De politicus geeft tegenover Rutger Castricum van PowNed meer uitleg over zijn uitspraak.

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Leden van de Poolse Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Op het bord de tekst „Vrees het monster niet!" / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 20:57

Een man die lid is van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster mag tijdens zijn promotiezitting geen piratenpak aan en geen vergiet op zijn hoofd hebben. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vandaag geoordeeld.

Normalerwijs dragen promovendi tijdens de zitting bij de TU Delft een traditioneel zwart rokkostuum. De man, Michael Afanasyev, wilde echter door zijn geloof in een piratenkostuum en met een vergiet op zijn hoofd komen, omdat zijn religie zou voorschrijven dat hij bij officiële gelegenheden zo gekleed is. De universiteit verbood dat echter en daarom diende hij een klacht in bij het CvRM.

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.