Meer aanrijdingen met dieren zoals reeën en vossen

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

7 DEC 2017

Het aantal aanrijdingen met dieren zoals reeën, vossen en zwijnen neemt toe. In 2016 werden er 7799 gevallen met schade gemeld, in 2015 waren dat er nog 6458. Dat is een stijging van 20 procent. De ongelukken gebeuren vooral in provincies met veel bos en natuurgebieden, zoals Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel.

Het aantal verkeersongelukken neemt überhaupt sterk toe. In 2014 waren er nog 744.000 schadeclaims, in 2016 waren dit er 906.000, onderzocht het Verbond van Verzekeraars. De toename heeft te maken met de grotere drukte op de weg vanwege de bloeiende economie, de infrastructuur die daar niet altijd op berekend is en smartphonegebruik achter het stuur.

Rasters

„Het aantal aanrijdingen met wilde dieren neemt toe, omdat er steeds meer wilde dieren zijn in Nederland”, legt Lennard Jasper van Staatsbosbeheer uit. „Daarnaast zijn de meeste 60 tot 80 kilometerwegen zijn niet uitgerasterd. Als wilde dieren dan willen oversteken, gaat het helaas vaak mis.”

„Als je een wild dier aanrijdt, moet je altijd stoppen. Als je doorrijdt, bega je een misdrijf”, gaat Jasper verder. „Vervolgens bel je de politie. Dan komt een boswachter of wildjager beoordelen wat er moet gebeuren. De dieren hebben vaak stress, dus negen van de tien keer moeten de dieren uit hun lijden worden verlost.”

‘Kijk in de berm’

Om te voorkomen dat je een dier aanrijdt, kun je het beste op binnenwegen van bijvoorbeeld de Veluwe niet harder rijden dan 60, adviseert Jasper. „Ik kan wel zeggen dat je moet uitwijken als je een wild dier nadert, maar mensen reageren toch primair. Naast niet te hard rijden, is goed in de bermen kijken, belangrijk. Dan kun je eerder reageren op een eventueel wild dier dat je ziet.”

Vooral nu het 's avonds eerder donker is, is de kans op het aantreffen van wilde dieren groter, zegt Jasper. „Dieren hebben geen zomer- en wintertijd, dus steken nu vaker over op momenten dat er veel auto's op de weg zijn.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

29

Baudet: VVD is een kutpartij

Baudet: VVD is een kutpartij

Thierry Baudet tijdens een congres van het Forum voor Democratie. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 22:08

Thierry Baudet, lijsttrekker van het Forum voor Democratie, heeft de VVD een kutpartij genoemd op Twitter. De politicus geeft tegenover Rutger Castricum van PowNed meer uitleg over zijn uitspraak.

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Leden van de Poolse Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Op het bord de tekst „Vrees het monster niet!" / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 20:57

Een man die lid is van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster mag tijdens zijn promotiezitting geen piratenpak aan en geen vergiet op zijn hoofd hebben. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vandaag geoordeeld.

Normalerwijs dragen promovendi tijdens de zitting bij de TU Delft een traditioneel zwart rokkostuum. De man, Michael Afanasyev, wilde echter door zijn geloof in een piratenkostuum en met een vergiet op zijn hoofd komen, omdat zijn religie zou voorschrijven dat hij bij officiële gelegenheden zo gekleed is. De universiteit verbood dat echter en daarom diende hij een klacht in bij het CvRM.

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 19:59

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Het incident vond plaats in de grot waar de leeuwen slapen. Daar hangen geen camera's. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 18:59

Een leeuw in het Nederlandse Burgers' Zoo heeft een leeuwin voor de ogen van bezoekers doodgebeten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De dieren zouden volgens bezoekers achter elkaar aan hebben gerend en hebben gebruld naar elkaar. Daarna ontstond er een gevecht tussen de twee dieren in de grot waar de leeuwen normaal slapen.

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

Wie het virus installeert, stuurt zonder het te weten zijn bank- en creditcardgegevens naar de hackers. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

GISTEREN

Al 40.000 Nederlands hebben dinsdag een gevaarlijke link toegestuurd gekregen die een virus kan installeren. De link stond in een mail die afkomstig zou zijn van DHL of PostNL.

In de mails staat dat er een pakket naar je onderweg is en dat je alleen je gegevens hoeft te controleren, zodat het pakketje naar het juiste adres verzonden wordt.

Camera videoWaarom staken jullie, vragen Finn en Abel

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

GISTEREN

De tweeling Finn en Abel Schomaker interviewde directeur Peter de Hart van hun school De Werf in Zaandijk.

Jaarlijks kindervragenuur in Tweede Kamer

Elk jaar een vragenuur voor kinderen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

GISTEREN

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het invoeren van een vragenuurtje speciaal voor kinderen. Alle partijen, behalve het Forum voor Democratie, willen scholieren een keer per jaar de kans geven om naar de Tweede Kamer te komen. Hier kunnen zij vragen te stellen aan bewindspersonen. Dit meldt het ANP.