Meer aanrijdingen met dieren zoals reeën en vossen

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

7 DEC 2017

Het aantal aanrijdingen met dieren zoals reeën, vossen en zwijnen neemt toe. In 2016 werden er 7799 gevallen met schade gemeld, in 2015 waren dat er nog 6458. Dat is een stijging van 20 procent. De ongelukken gebeuren vooral in provincies met veel bos en natuurgebieden, zoals Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel.

Het aantal verkeersongelukken neemt überhaupt sterk toe. In 2014 waren er nog 744.000 schadeclaims, in 2016 waren dit er 906.000, onderzocht het Verbond van Verzekeraars. De toename heeft te maken met de grotere drukte op de weg vanwege de bloeiende economie, de infrastructuur die daar niet altijd op berekend is en smartphonegebruik achter het stuur.

Rasters

„Het aantal aanrijdingen met wilde dieren neemt toe, omdat er steeds meer wilde dieren zijn in Nederland”, legt Lennard Jasper van Staatsbosbeheer uit. „Daarnaast zijn de meeste 60 tot 80 kilometerwegen zijn niet uitgerasterd. Als wilde dieren dan willen oversteken, gaat het helaas vaak mis.”

„Als je een wild dier aanrijdt, moet je altijd stoppen. Als je doorrijdt, bega je een misdrijf”, gaat Jasper verder. „Vervolgens bel je de politie. Dan komt een boswachter of wildjager beoordelen wat er moet gebeuren. De dieren hebben vaak stress, dus negen van de tien keer moeten de dieren uit hun lijden worden verlost.”

‘Kijk in de berm’

Om te voorkomen dat je een dier aanrijdt, kun je het beste op binnenwegen van bijvoorbeeld de Veluwe niet harder rijden dan 60, adviseert Jasper. „Ik kan wel zeggen dat je moet uitwijken als je een wild dier nadert, maar mensen reageren toch primair. Naast niet te hard rijden, is goed in de bermen kijken, belangrijk. Dan kun je eerder reageren op een eventueel wild dier dat je ziet.”

Vooral nu het 's avonds eerder donker is, is de kans op het aantreffen van wilde dieren groter, zegt Jasper. „Dieren hebben geen zomer- en wintertijd, dus steken nu vaker over op momenten dat er veel auto's op de weg zijn.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

29

Vrouwen slachtoffer van expose-groepen op Telegram

Slutshaming op Telegram ©ANP

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 20:30

Journalisten van de NOS gingen een week lang undercover in expose-groepen op Telegram. Het gaat er allesbehalve zachtzinnig aan toe in deze groepen. Wanneer een vrouw zich in de ogen van de exposers onzedelijk heeft gedragen dan deelt hij dit in de groep. Hierbij wordt het slachtoffer als 'slet' neergezet.

Het blijft niet bij verwensingen. Er worden naaktfoto's van de vrouwen verspreid en ook privé-gegevens worden openbaar gemaakt. Hoeveel vrouwen slachtoffer zijn van de expose-groepen is lastig in te schatten vanwege schaamte.

Ophef om scholieren die 'Wilders rot op' zingen

Geert Wilders in de Tweede Kamer ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 19:35

Denktank Cafe Weltschmerz tweette een filmpje waarop Utrechtse scholieren van het Gregorius College een niet zo vriendelijke boodschap tegen Geert Wilders ter gehore brachten.

Het voorval vond plaats tijdens een project van de school in samenwerking met Dox, een stichting die zich bezighoudt met cultuureducatie. Op internet ontstond grote woede om de video. Het zou een voorbeeld zijn van linkse indoctrinatie in het onderwijs. Volgens Marjo Vaessen van DOX is het echter een storm in een glas water en vertelt het fragment niet het volledige verhaal.

Likeability of 3

Gewelddadige Marokkaanse pooier binnenkort weer vrij

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

GISTEREN

Abdelilah el Y. komt dit jaar nog op vrije voeten. Op 29 december wordt de gewelddadige Marokkaanse pooier weer vrijgelaten nadat hij in 2012 een gevangenisstraf van zes jaar kreeg opgelegd.

Tien jaar gedwongen

Arvi (46) heeft Lyme, ‘ik lig de hele dag op bed’

Arvi (46) heeft Lyme, ‘ik lig de hele dag op bed’

Een stamcelbehandeling van ruim 50.000 euro kan ervoor zorgen dat Arvi (deels) geneest. Om dat geld bij elkaar te verzamelen, is hij een crowdfundingactie gestart. (Eigen foto)

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

GISTEREN

Acht jaar geleden kreeg hij ineens een griepvirus. Volgens artsen was het de ziekte van Pfeiffer, maar de 46-jarige Arvi Jansen uit Amstelveen werd maar niet beter. Op een gegeven moment kwam hij via medische instanties bij een Lyme-specialist in het buitenland terecht. Die ontdekten na meerdere tests dat hij de chronische ziekte van Lyme heeft.

„Het probleem is dat er in Nederland weinig bekend is over de ziekte van Lyme en dat de klachten bij Lymepatiënten zeer uiteenlopen”, legt Jansen uit. „Er is veel te weinig onderzoek gedaan en te weinig bekend. Daardoor is het niet bekend welke onderliggende auto-immuundisfuncties er ten grondslag liggen aan het chronisch verloop van de ziekte." Hij ligt de hele dag op bed of op de bank. Naar buiten gaan lukt niet meer, want zodra hij meer dan honderd meter loopt, verzuren zijn spieren. Daarnaast uit de ziekte van Lyme zich bij Jansen in migraineaanvallen, misselijkheid, vermoeidheid en complete uitputting.

Stoffelijk overschot gevonden bij Paleis Soestdijk

Lichaam vermiste Edwin gevonden bij Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Het lichaam dat zaterdagmorgen bij Paleis Soestdijk is gevonden, is van de vermiste Edwin Takens uit Soest. Dat meldt RTV Utrecht. Er zijn geen aanwijzingen of sporen die wijzen op een misdrijf.

Het lichaam lag in het afgesloten gedeelte van de tuin, aan de rechterzijde van het paleis. Jagers vonden het lichaam in het bos.

Vrouw met hondje geschept, automobilist rijdt door

Het zebrapad in Etten-Leur. / Google Maps

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

GISTEREN

Wederom een zaak met doorrijders: deze keer is de politie op zoek naar een automobilist die vrijdagavond 15 december doorreed nadat hij een gewonde vrouw en haar hondje aanreed op een zebrapad in Etten-Leur. De vrouw is gewond.

In de bosjes

Lidl past leeftijdsgrens vuurwerk aan van 12 naar 16

Een jongen steekt vuurwerk af op de laatste dag van het jaar. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

GISTEREN

Supermarktconcern Lidl verkoopt vanaf volgend jaar geen vuurwerk meer aan klanten onder de zestien jaar. Het gaat om vuurwerk dat het hele jaar door verkocht mag worden. De minimumleeftijd gaat van twaalf naar zestien jaar. In de aanloop naar deze jaarwisseling geldt de ondergrens van twaalf jaar nog wel.

Zestien jaar is al de minimumleeftijd voor de verkoop van regulier vuurwerk in de laatste dagen van december.