In het nieuws

'Lieve meneer, ik vind dat u niet eenzaam moet zijn'

‘Lieve meneer, ik vind dat u niet eenzaam moet zijn’

Leerlingen van groep 8 van de Elisabeth Paulusschool

Foto van 'Sofie Smulders'

8 DEC 2017

Niemand mag met kerst alleen zijn, toch? Dit is voor een boel mensen echter wel de realiteit. Veel ouderen brengen de feestdagen alleen door. Om de eenzaamheid te verlichten startte het Nationaal Ouderenfonds een actie waarbij onbekenden een kerstgroet aan een eenzame oudere kunnen sturen.

Een klein gebaar met een groot effect, vertelt woordvoerder Jytte Reichert. „Ongekend. Mensen zijn tot tranen toe geroerd door een kaartje van iemand die ze niet eens kennen. Het doet heel erg veel met mensen die eenzaam zijn.” Het loopt nu al storm met de kerstkaartenactie. In het relatief kleine kantoor in Bunnik liggen de kaarten opgestapeld. Voor het versturen krijgen ze hulp van vrijwilligers en PostNL die hen logistiek ondersteunen.

Vorig jaar kreeg het Ouderenfonds 120.000 kaarten binnen voor eenzame ouderen. Tussen de kaarten zaten ook veel kerstgroeten van kinderen. Daarom besloten het fonds pakketten aan te gaan bieden aan scholen. Het is extra leuk om een kaartje van een kind te krijgen, vertelt Reichert. „Als volwassene ga je de woorden wikken en wegen, een kind schrijft recht uit het hart. Zo herinner ik me een kaart met als slotzin: ‘houd nog even vol’. Dat zou je als volwassene niet zo snel zeggen. En het kinderhandschrift ontroert toch wel.”

Idioot door het dak

„Er zijn heel veel scholen die hebben meegedaan. Het is echt idioot door het dak gedaan”, vertelt Reichert. Scholen konden pakketjes bestellen met kaarten, die deze week hun kant op komen. Maar natuurlijk staat het de klassen vrij om hun eigen kaarten te maken.

Juf Melissa en een paar leerlingen

Groep 8 van de Elisabeth Paulusschool in Amsterdam is zo’n klas. De groep van juf Melissa werkt donderdag en vrijdag aan hun eigen kerstkaarten. Ze maakten een woordspin om te bepalen wat ze erop gaan schrijven, maar ook om het onderwerp ‘eenzaamheid’ goed te kunnen begrijpen.

Feleg (11)

Feleg

Waarom zijn klas meedoet met de actie? „Wij gaan ouderen helpen die eenzaam zijn, die geen vrienden hebben en die geen mensen hebben die voor hen zorgen. Ik denk wel dat oudere mensen het leuk vinden om kaarten van kinderen te krijgen. Dat hoor je op het nieuws: kinderen denken anders dan volwassenen, ze hebben andere ideeën. Niet wat hoort, maar iets totaal anders.”

Dit gaat Feleg op de kaart schrijven: „Beste meneer of mevrouw. (want dat weten we nog niet). Wij hebben gehoord dat jullie eenzaam zijn, daarom maken we deze kerstkaart voor jullie. Wij hopen dat jullie door het Ouderenfonds meer uitjes kunnen maken.”

„Wij hadden iemand in het gebouw die heel eenzaam was. Omdat hij ziek was, maar ook omdat hij niks meer te doen had in zijn leven. Dat blijft altijd wel een beetje hangen. Dat sommige mensen dood willen gaan omdat ze eenzaam zijn en omdat mensen niet voor ze zorgen.”

Milaisha (11)

Milaisha

„Ik denk dat ik twee kaarten maak als ik het snel af heb. Voor een meneer en een mevrouw.” Milaisha zou de kaart best zelf willen afleveren. „In het bejaardentehuis zitten mensen die bijna niks doen, dat is juist zo jammer. Misschien kan ik ze een beetje opvrolijken. Door met hen spelletjes te doen, grapjes te maken en aardig te zijn. En dan zou ik ook bloemen of chocolaatjes meenemen.”

Wat ze erop schrijft? „Lieve meneer of mevrouw, deze kaart heb ik speciaal geschreven omdat ik vind dat u niet alleen moet zijn en meer gezelschap moet krijgen en meer dingen moet doen.”

Adaja (11)

Adaja

„Ik vind het wel een goed idee. Heel veel mensen zijn eenzaam, omdat ze mensen zijn verloren of er geen mensen meer op bezoek komen.” Adaja hoopt vooral dat de ontvanger blij wordt van haar kaart en dat hij of zij weet dat er nog mensen zijn die aan hen denken.

Met de kaart wil Ajada ze heel mooie feestdagen wensen. „En ik wil ze laten weten dat ze zich niet eenzaam hoeven voelen: er is altijd wel iemand die aan ze denkt.”

Volgend jaar doet ze weer mee aan de actie. „Omdat er genoeg kinderen zijn die ouderen willen helpen en zich niet eenzaam willen laten voelen.”

Eymen (12)

Eymen

„Ik wil dat degene die hem krijgt, zich goed voelt. Het kan de mensen blij maken. Ik ken een mevrouw die in mijn straat woont, die is heel alleen. Als ik soms loop met mijn vader, zie ik haar in haar eentje. Dat vind ik wel zielig. Ik denk dat zij ook wel zo’n kaart zou willen ontvangen.”

Eymen zou de kaart zelf het liefst langs willen brengen. „Ik denk dat dat beter is, dan zien ze ook wel dat een kind het brengt. En ik zou spelletjes spelen met de oudere mensen. Ik denk dat ze het leuk vinden om een kaart van een kind te krijgen, omdat een kind nog klein is en schattig.”

Nesrin (11)

Nesrin

Met kerst is het extra belangrijk om aandacht aan eenzame mensen te schenken, vindt Nesrin. „Dan zit iedereen gezellig met de familie bij elkaar en dan zit jij alleen.” Op de kaart gaat ze iets over zichzelf vertellen. „Dat vinden ze leuk. En dan weten ze aan wie ze hem terug kunnen schrijven. Ik wil dat ze zich een beetje verwend voelen als ze een kaart krijgen.”

Nesrin kent zelf ook eenzame mensen. „Ik heb heel veel buren gehad die eenzaam waren, dat waren allemaal oude mensen. Die zaten altijd alleen tv te kijken en ze klaagden veel. Ze konden ook heel aardig zijn, hoor. Maar ze gaan klagen omdat ze niks anders te doen hebben.”

Ze zou haar kaart wel zelf willen brengen. „Dan kan ik diegene beter leren kennen, zodat hij zich niet zo alleen voelt. Iedere keer als je iemand minder eenzaam maakt, is er weer eentje op de wereld minder eenzaam.”

Leerlingen aan het werk

Zelf ook meedoen aan de kerstkaartenactie? Stuur je kaart dan vóór 18 december met postzegel naar het Nationaal Ouderenfonds: Postbus 156, 3980 CD Bunnik.


Relschoppers opgepakt bij lhbt-demonstratie in Polen

Relschoppers opgepakt bij lhbt-pride in Polen

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De politie heeft 25 personen gearresteerd in de Poolse stad Bialystok nadat deelnemers van de eerste demonstratie voor gelijke rechten voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (lhbt) in de stad waren aangevallen. Op video's op social media is te zien hoe mannen antihomoleuzen scanderen en deelnemers aan de demonstratie, onder wie een vrouw, aanvallen.

Rechten van lhbt'ers


Likeability of6

WIN! Rijksmuseum Escape Game voor 5 personen

Foto van 'Metro'

18 JUL 2019

Ben jij, inventief, scherp en een echte puzzelaar? Heb jij een gevoel voor avontuur en durf jij het gebaande pad te verlaten? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 5 tickets voor de compleet vernieuwde Escape Game in het Rijksmuseum. Alleen deze zomer te spelen!

BEKIJK OOK


likelol
user_12b063dd63d6145e8c431f3285b52117f4dddfc8_avataruser_f2973dee4a2ad03b3e38062c064af89acea89d24_avataruser_3c4d955686a4d6a148ca7218aeee91343d4791e6_avatar

+3


Hierom is 'lekker niks doen' helemaal geoorloofd

Hierom is 'lekker niks doen' helemaal geoorloofd

Hierom is 'lekker niks doen' helemaal geoorloofd. / Unsplash

Foto van 'Metro'

2 UUR

Heb je niet zoveel te doen? Dat komt mooi uit. Hygge (het Deense woord voor gezellig samenzijn), lagom en karezza hebben een opvolger. De nieuwste trend uit lifestyleland komt uit Nederland en heet eenvoudigweg „niksen".

Niksen vs. mindfulness

Niksen is dé ideale remedie voor een jachtig en stresserend leven, zegt de Nederlandse psycholoog Jan P. De Jonghe in een interview met Metro.co.uk. „In Nederland waarderen mensen nog hun vrije tijd. Je zou ‘niksen’ kunnen vergelijken met mindfulness.”


Jim gaat nooit zonder oordoppen op pad

Jim gaat nooit zonder oordoppen op pad

Jim van Oostrom.

In samenwerking met VeiligheidNL

5 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Jim van Oostrom (26) uit Amsterdam, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt hij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Jim, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Omdat ik anders hartstikke doof word. Ik hecht veel waarde aan mijn gezondheid, omdat ik mij hierdoor erg vitaal voel. Goed horen is daar ook onderdeel van. Veel mensen die ik ken hebben last van gehoorschade, dit tracht ik te voorkomen door het dragen van oordoppen met muziekfilter.


Vier mensen doodgestoken in India om 'hekserij'

Vier mensen doodgestoken in India om 'hekserij'

De plek van het incident. / Google Maps

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Een getrouwd stel en twee anderen zijn in India op brute wijze vermoord. De vier zouden zich bezig hebben met hekserij, dat melden de lokale autoriteiten aan Indiase media.

De vier, allen rond de 65 jaar, zijn door messteken om het leven gekomen.

Met stokken geslagen en gestoken


Motorrijder (25) komt om bij achtervolging politie

Motorrijder (25) komt om bij achtervolging politie

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Een 25-jarige motorrijder uit Ridderkerk is vanochtend in Rotterdam om het leven gekomen. Dit gebeurde tijdens een achtervolging door de politie.

Tegen de lijnbus gebotst

De politie volgde twee motorrijders die met hoge snelheid over de Laan op Zuid reden. Een van de motorrijders botste achter op een lijnbus (RET-bus) en kwam daarbij om het leven.


Dode Tomorrowland waarschijnlijk door overdosis

Dode Tomorrowland waarschijnlijk door overdosis

Tomorrowland. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:27

De 27-jarige Indiër die vrijdag onwel werd tijdens het dancefestival Tomorrowland in het Belgische Boom en later overleed, is waarschijnlijk bezweken aan een overdosis drugs, bleek uit een autopsie. Dat heeft de Belgische justitie bevestigd, aldus Belgische media zondag.

Onder leiding van de onderzoeksrechter wordt een onderzoek gevoerd naar feiten van handel van verdovende middelen met de dood tot gevolg, schrijft het Gazet van Antwerpen.

In elkaar gezakt


Deze week tikken we misschien wel de 40 graden aan

Deze week tikken we misschien wel de 40 graden aan

Veel mensen op het strand tussen Scheveningen en Katwijk. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:24

Heb je nog wat vakantiedagen over? Misschien een idee om ze deze week in te zetten. Het wordt écht zomers weer, waarbij we woensdag en donderdag pieken: dan heb je kans dat je thermometer de 40 graden aantikt.

Temperaturen

Maandag wordt het 22-30 graden, dinsdag zo'n 27-34 graden. Woensdag en donderdag worden de heetste dagen met landinwaarts 35-39 graden. Mogelijk komt er daarna - hoe kan het ook anders - flink wat onweer. Dat meldt Weeronline


Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

18 JUL 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Man steekt baby, springt van balkon en overlijdt.

Man steekt baby, springt van balkon en overlijdt

Man steekt baby, springt van balkon en overlijdt. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:50

In het Duitse Rostock heeft een man een baby van 3 maanden met een mes gestoken. Vervolgens is hij van het balkon op de vijfde verdieping gesprongen en ter plekke aan zijn verwondingen overleden.

De man was eerder de woning van de 18-jarige moeder en de baby binnengedrongen en had daar gedreigd met het mes, aldus Duitse media zondag 21 juli. Buren hoorden herrie en waarschuwden de politie.

Bij aankomst van de politie had de man de voordeur gebarricadeerd. Hij hield de baby verschillende malen buiten het balkon en dreigde het kind te laten vallen.


Jong stel dood aangetroffen langs snelweg in Canada.

Jong stel dood aangetroffen langs snelweg in Canada

Jong stel dood aangetroffen langs snelweg in Canada. Foto: NSW Police Force.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:06

Canada is in de ban van een verdachte overlijdenszaak. Eerder deze week werden namelijk de levenloze lichamen van de Amerikaanse Chynna Noelle Deese (24) en haar Australische vriend Lucas Robertson Fowler (23) gevonden.

Het koppel was bezig met een reis door Brits-Colombia toen ze naar alle waarschijnlijkheid autopech kregen, zo meldt CNN. Hun lichamen werden gevonden langs een afgelegen snelweg vlakbij Liard Hot Springs.

De politie wil nog niet veel kwijt over wat er met het stel gebeurd is. Lokale media daarentegen denken zeker te weten dat het stel vermoord is. De lijkschouwer stelde al vast dat het stel door kogels om het leven is gekomen.


'Doe in het weekend niks crimineels, het is te heet'.
Likeability of3

'Doe in het weekend niks crimineels, het is te heet'

'Doe in het weekend niks crimineels, het is te heet'. Foto: NBC 10 WJAR.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:20

Dat je met extreme hitte beter geen gekke dingen kunt doen, neemt de Amerikaanse politie wel heel letterlijk. Met een grote hittegolf op komst raden zij criminelen namelijk aan om hun criminele plannen uit te stellen tot de hittegolf voorbij is.

„Vanwege de extreme hitte vragen we iedereen die eraan denkt om iets crimineels te doen, om dat uit te stellen tot maandag. Om met deze extreme hitte iets van criminele aard te doen is next level en heel gevaarlijk!"

Thuis blijven


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nieuwe soort insect ontdekt in Amsterdam.

Nieuwe soort insect ontdekt in Amsterdam

Nieuwe soort insect ontdekt in Amsterdam. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:40

Nederland heeft er een nieuw insect bij, de mini-cicade. Het 3 millimeter kleine diertje werd dit voorjaar aangetroffen in een binnentuin in het centrum van Amsterdam.

Expert Kees den Bieman heeft vastgesteld dat het voor ons land een nieuwe soort is, de Hauptidia maroccana, meldt het BNNVARA-programma Vroege Vogels 21 juli. De mini-cicade komt onder meer voor in Frankrijk en Engeland.


Feest: nog meer hooikoortsklachten door hitte.

Feest: nog meer hooikoortsklachten door hitte

Feest: nog meer hooikoortsklachten door hitte. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:00

Loopneuzen, dikke rode ogen en niezen alsof je allergisch bent voor elk stofje. Voor hooikoortspatiënten is deze tijd van het jaar alles behalve een pretje en het gaat alleen nog maar 'leuker' worden. Door de hitte van de komende week worden de allergische klachten nog erger.

Nu het graspollenseizoen ten einde komt, worden de allergische klachten minder. Positief toch? Maar nu komt de bijvoet om de hoek kijken, een plant die ook hooikoortsklachten teweeg brengt. Deze plant begint rond deze tijd van het jaar te bloeien.

Ergere klachten


Amsterdamse crimineel doodgeschoten bij metrostation.

Amsterdamse crimineel doodgeschoten bij metrostation

Amsterdamse crimineel doodgeschoten bij metrostation. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:15

Bij een schietincident afgelopen nacht bij metrostation Kraaiennest in Amsterdam-Zuidoost is een dode gevallen. Het zou volgens Het Parool gaan om de Amsterdamse crimineel Inchomar Balentien (33).

Balentien was betrokken bij meerdere geweldszaken. In februari werd hij vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op de Surinaamse crimineel Johannes Kastiel in 2008.Justitie kon niet bewijzen dat hij het was die Kastiel had willen beroven van 35.000 euro. Het OM had tien jaar cel tegen hem geëist.

Eerdere aanslag


Britten willen sancties invoeren tegen Iran.

Britten willen sancties invoeren tegen Iran

Britten willen sancties invoeren tegen Iran. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:35

De Britten zijn er, op zijn zachtst gezegd, niet blij mee dat Iran hun tanker Stena Impero in beslag heeft genomen. Om actie te ondernemen tegen Iran, stapt de Britse regering naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Volgens de Britten is de tanker namelijk in Iran tegengehouden en in beslag genomen toen het in Omaanse wateren voer. Het zou volgens hen dan ook gaan om een „illegale interventie" van Iran.

„Het schip heeft recht van doorvoer in een internationale zeestraat zoals dat in het internationale recht staat. Dat vereist dat de doorreis niet wordt belemmerd en daarom vormt de Iraanse actie een illegale inmenging", schreven de Britten aan de Veiligheidsraad.


Volvo haalt 500.000 auto's terug om brandgevaar

Volvo haalt 500.000 auto's terug om brandgevaar

Volvo. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Rijd je een Volvo? Lees dan even verder! De Zweedse autofabrikant Volvo haalt over de hele wereld ruim 500.000 auto's terug naar de garage. Wie weet moet jouw wagen ook nog eens onder de loep genomen worden, het gaat om 37.500 auto's uit Nederland.

Het gaat om Volvo's met viercilinder dieselmotoren die vanaf 2014 de fabriek hebben verlaten, onder meer de V40, V60, V70, S80, XC60 en XC90.

Volgens de Zweedse autofabrikant kunnen onderdelen door de hitte van de motor smelten en in het ergste geval zelfs vlam vatten. Volgens een woordvoerder van Volvo Nederland gaat het om een preventieve terugroepactie: er zijn geen berichten dat er ongelukken zijn gebeurd, dat meldt de NOS


Habiba (66) uit Groeten uit Holland overleden

Habiba (66) van Groeten uit Holland overleden

Habiba (66) uit Groeten uit Holland overleden. / BNNVARA

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Habiba, bekend van het tv-programma Groeten uit Holland van BNNVARA, is op 66-jarige leeftijd overleden. Dat laat de omroep weten in een bericht op Facebook.

Habiba was al enige tijd ziek, ze leed aan alvleesklierkanker. De omroep schrijft zaterdag op Facebook: „Zojuist heeft ons het bericht bereikt dat Habiba vanochtend vroeg is overleden. In twee seizoenen Groeten uit Holland wist ze met haar liefdevolle eigenwijsheid heel Nederland in te palmen. Wij zullen ons deze vrolijke, goedlachse en scherpe vrouw met veel liefde herinneren"


British Airways schrapt vluchten naar Caïro

British Airways schrapt vluchten naar Caïro

British Airways. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De vluchten van British Airways naar de Egyptische hoofdstad Caïro zijn voor zeven dagen opgeschort, dat heeft de luchtvaartmaatschappij zaterdag bekendgemaakt.

Veiligheid opnieuw beoordelen

British Airways zegt de komende dagen de veiligheid van het vliegen op Caïro opnieuw te beoordelen, maar geeft verder niet aan wat er precies aan de hand is. De luchtvaartmaatschappij zegt nooit in te gaan op veiligheidsmaatregelen.