Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 15 dec 2017
Leestijd: 4 minuten

Lieke stuurt kerstkaarten, nu met eigen postzegel

In samenwerking met: MOAM

‘Kerstmens’ Lieke van Lexmond mocht haar persoonlijke kerstverhaal vertellen en heeft nu een eigen Decemberzegel.

Een echt kerstmens, zo noemt Lieke van Lexmond zich vol overtuiging. Dolenthousiast hangt de actrice en tv-presentatrice dan ook met Metro aan de telefoon als zij even over Kerstmis mag praten. Maar vooral over een eigen Decemberzegel die ze nu heeft. „De koning en de koningin hebben een eigen postzegel en Doutzen Kroes en Anton Corbijn. Maar hé hallo, ik nu ook! Uniek toch?”

Tien talentvolle kunstenaars

Een roos droeg de naam van Lieke van Lexmond al, maar nu dus ook een Decemberzegel. Samen met andere BN’ers vertelde Van Lexmond haar kerstverhaal, waarna tien kunstenaars – aanstormende talenten – voor PostNL ontwerpen bedachten voor de zegels en bijbehorende kerstkaarten.

MOAM, de stichting van Martijn Nekoui die jong en creatief talent een podium biedt, droeg de BN’ers en de jonge kunstenaars voor. „Dankzij MOAM kunnen de kunstenaars hun kennis, talent en netwerk verbreden en samenwerken met iconische namen uit de creatieve sector”, zegt Nekoui.

Megablij met ontwerp

Lieke van Lexmond werd gekoppeld aan Loutje Hoekstra, een kunstenares wier tekeningen uit één enkele lijn bestaan. „Ik vind het leuk en belangrijk dat jonge talenten een groot podium krijgen en ben megablij met het ontwerp van Loutje. Eerlijk gezegd vind ik het de mooiste zegel van allemaal, haha. Zonder gekheid: ik vind het uitstekend gelukt. Loutje en haar manier van werken zijn heel bijzonder. Ik moest vertellen waar kerst voor mij voor staat en ze heeft echt geluisterd. Als een spons neemt ze het in zich op. Dat zij werkt met maar één lijn… dat zou ik zelf ook kopen. Ik ontdek steeds iets nieuws.”

Martijn Nekoui
Loutje Hoekstra tekent met één enkele lijn.

Tijd van terugblikken

Voor Lieke van Lexmond is Kerstmis een feest met alles erop en eraan. Maar terugblikken op alles wat gebeurd is, hoort daar zeker bij. „De afgelopen jaren was er veel moois. Ik heb de liefde van mijn leven ontmoet, Bas en na Vik werd dit jaar ook onze tweede zoon Zef geboren. Drie mensen waar ik zielsveel van houd. Verder houd ik van het heelal en de sterrenhemel, dat vind ik net zo magisch als mijn magische jaar. Je ziet dat allemaal op de Decemberzegel terug. Ik vind het fijn om tijdens Kerstmis na te denken over wat er gebeurd is en er met geliefden over te praten. Niet alleen over de hoogtepunten, maar ook over de dieptepunten.”

Volle bak kerst

Even stilstaan bij dingen waar je normaal misschien aan voorbij rent als je wordt opgeslokt door het leven, dat hoort er voor Van Lexmond tijdens Kerstmis dus bij. Maar verder, volle bak kerst! „Bij mijn familie maken we voor het diner allemaal iets klaar en schrijven we elkaar nadat we eerder een lootje hebben getrokken een mooie brief. Dat is een jarenlange traditie. Bij Bas verzorgt mijn schoonmoeder altijd een prachtig diner, met mijn schoonvader gaan we een paar dagen op reis. Het lukt me tot nu toe nog steeds om mijn agenda met kerst vrij te houden.”

De Decemberzegel van Van Lexmond.
Lieke met Martijn Nekoui van MOAM.

Gelukkig maar voor Van Lexmond, want ze ‘houdt zo van dat kerstfeest’. „Ik houd van lichtjes, van de fonkeling en van kerstbomen die vol hangen met zo kitscherig mogelijke kerstballen. Met alle kleuren, strikken erin, het kan me niet gek genoeg. Verrukkelijk, wat word ik daar blij van! Kerstliedjes, vooral die van Wham!, heeeeeeerlijk.”

Kaarten sturen

Van Lexmond is ook nog trouw aan de kerstkaart. „Sowieso van kaarten in het algemeen. Ik houd wel van ouderwets een kaartje sturen. Een appje is leuk hoor, maar een brief of kaart raakt veel meer. Ik vind het alleen al mooi om iemands handschrift te zien.”

Dit jaar verstuurt zij haar kerstkaarten ook nog eens met een persoonlijke Decemberzegel. „Bijzonder, hè? Ik heb er honderd gekregen, maar ik mag ze gelukkig een heel jaar gebruiken.” Als ze een kerstwens voor de Metro-lezer op haar kaarten zou schrijven, dan gaat het om een beetje lief zijn voor elkaar. „Heel cliché, maar ik meen het. Ik hoop zo dat we wat verdraagzamer naar elkaar worden. Leef in liefde, want als je goed bent voor anderen, dan krijg je er altijd iets voor terug.”

Lieke van Lexmond met haar eigen decemberzegel: Uniek toch?
De Decemberzegel van Van Lexmond.

Wie en waar?

Behalve Lieke van Lexmond hebben nog tien BN’ers hun kerstherinnering voor een Decemberzegel verteld: Anita Witzier, Tim Hofman, Loretta Schrijver, René en Natasja Froger (samen een postzegel), Irene Moors, Janny van der Heijden, Ruth Jacott, Tineke Schouten en Wendy van Dijk.

De Decemberzegels liggen op dit moment bij zesduizend verkooppunten in het land. Op Postnl.nl/kerst2017 kun je meer lezen over het kerstgevoel van de bekende Nederlanders. Een box met de tien verschillende Decemberzegels en bijbehorende kerstkaarten zijn verkrijgbaar op Postnl.nl/webshop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.