Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 21 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Lichaam overleden fotomodel Ivana Smit vrijgegeven

Het lichaam van het overleden fotomodel Ivana Smit is door de Maleisische politie vrijgegeven. Dat bevestigt de advocaat Sébas Diekstra namens de familie van het slachtoffer. „Het lichaam van Ivana is door de Maleisische politie aan een begrafenisondernemer in Kuala Lumpur overgedragen”, zegt hij. Forensisch-patholoog Frank van de Goot zal het lichaam van de 18-jarige vrouw onderzoeken zodra het in Nederland is.

Uiterst verdacht

Het naakte lichaam van Ivana werd twee weken geleden gevonden op een balkon in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Volgens lokale media zou ze van de twintigste verdieping naar beneden zijn gevallen. Wat er precies is gebeurd, is nog niet bekend. Het Nederlands-Belgische model was die nacht op bezoek bij een Amerikaans echtpaar. Uit onderzoek bleek dat er alcohol en drugs in het lichaam van de 18-jarige was aangetroffen, het ging om ketamine en amfetamine.

Volgens de advocaat zijn de omstandigheden waaronder Ivana is overleden uiterst verdacht. „Wat de rol van het echtpaar bij de dood van Ivana zou zijn geweest is ook nog onbekend. Van een grondig opsporingsonderzoek blijkt geen sprake te zijn geweest", aldus Diekstra.

Lichaam overleden fotomodel Ivana Smit vrijgegeven
Lichaam overleden fotomodel Ivana Smit vrijgegeven | Foto: Instagram @ivana_smit

Radeloos

Haar familie is radeloos. Ze hebben nog altijd geen concrete informatie over de onverwachtse dood van hun dochter. De nabestaanden van Smit vertrokken op 8 december naar Maleisië om meer te weten te komen over het overlijden van hun dochter, maar volgens hun advocaat bleken ze daar weinig voor elkaar te krijgen en waren ze niet welkom.

„Voor nu is het prioriteit om Ivana terug in Nederland te krijgen”, zegt Diekstra. „Daarna komt pas de vraag aan de orde op welke manier zij informatie rondom het overlijden van Ivana kunnen verkrijgen.’’ De familie hoopt dat de terugkomst van Ivana snel en zonder obstakels kan verlopen. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk, maar ze verwachten haar lichaam tussen kerst en nieuwjaar veilig thuis te hebben.

Lichaam overleden fotomodel Ivana Smit vrijgegeven
Lichaam overleden fotomodel Ivana Smit vrijgegeven | Foto: Instagram @ivana_smit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.