Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Laagste werkloosheid in acht jaar

Het aantal werklozen in Nederland is sinds augustus 2009 voor het eerst weer onder de 400.000 uit gekomen. Daarmee is de werkloosheid op het laagste punt in acht jaar, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig jaar waren er rond het eind van het jaar nog bijna een half miljoen werklozen. De analyse van het Centraal Planbureau voorspelde toen wel een daling en verwacht dat de werkloosheid in 2018 verder gaat dalen. Zij schatten dat er in Nederland volgend jaar gemiddeld nog zo’n 360.000 mensen werkloos zijn.

Internationale definitie

Maar wanneer ben je volgens de definitie van CBS nou werkloos? Mensen tussen de die actief zoeken naar werk en per direct beschikbaar zijn om aan het werk te gaan, noemt het CBS werkloos. Wie 1 uur in de week werkt of arbeidsongeschikt is, telt niet mee in de officiële werkloosheidscijfers.

Hoogste aantal ooit

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in november bijna 8,7 miljoen mensen betaald werk hebben. Dat is het hoogste aantal ooit. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid spreekt in een reactie van erg mooie cijfers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.