Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 1 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Komt er een verbod op knallers en vuurpijlen?

De discussie over Zwarte Piet is nog niet voorbij of de volgende eindejaarsdiscussie staat al voor de deur: moet knalvuurwerk verboden worden? Als het aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) ligt wel, zij komen vrijdag met een rapport waarin zij pleiten voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws.

Gevaarlijkste moment

De OVV noemt de jaarwisseling het gevaarlijkste moment van het jaar, met rond de tienduizend incidenten die variëren van mishandelingen tot branden. In 40 procent van de gevallen is vuurwerk de oorzaak van incidenten.

Ook de kritiek op de controle ervan is groot. Zo is er volgens de onderzoeksraad van alles mis met het kwaliteitskeurmerk voor legaal vuurwerk en is er onvoldoende toezicht. En dus is het knalvuurwerk onder vuur komen te staan: knalvuurwerk en vuurpijlen zou verboden moeten worden.

‘Zonde’

„Als ze vuurwerk dat de lucht in gaat verbieden, vind ik dat echt zonde", zegt Mark ter Hofte uit het Gelderse Renkum. De 29-jarige vuurwerkfan steekt al zolang hij zich kan herinneren vuurwerk af. Meestal gaat hij naar Duitsland om daar voor enkele honderden euro’s vuurwerk in te slaan. „Ik koop vaak sierpotten en vuurpijlen. Dat is het mooist. Met knalvuurwerk heb ik minder, dus mocht dat verboden worden, dan kan ik daar wel mee leven."

Maar het liefst ziet hij dat de regels gewoon blijven zoals ze nu zijn. „Het is een gezellig feestje dat je gewoon wilt vieren met familie of vrienden. Mét mooie vuurpijlen."

Verbod

Partijen als GroenLinks en de Partij voor de Dieren pleiten al langer voor een algeheel vuurwerkverbod, maar dat gaat de meerderheid van de Tweede Kamer te ver. In juni pleitte de Nationale Politie al voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, en ook oogartsen zijn voor een verbod.

Het is nog de vraag of het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid wordt overgenomen. Het kabinet kan het advies ook naast zich neerleggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.