Komt er een verbod op knallers en vuurpijlen?

Komt er een verbod op knallers en vuurpijlen?

De onderzoeksraad voor Veiligheid pleit voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

1 DEC 2017

De discussie over Zwarte Piet is nog niet voorbij of de volgende eindejaarsdiscussie staat al voor de deur: moet knalvuurwerk verboden worden? Als het aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) ligt wel, zij komen vrijdag met een rapport waarin zij pleiten voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws.

Gevaarlijkste moment

De OVV noemt de jaarwisseling het gevaarlijkste moment van het jaar, met rond de tienduizend incidenten die variëren van mishandelingen tot branden. In 40 procent van de gevallen is vuurwerk de oorzaak van incidenten.

Ook de kritiek op de controle ervan is groot. Zo is er volgens de onderzoeksraad van alles mis met het kwaliteitskeurmerk voor legaal vuurwerk en is er onvoldoende toezicht. En dus is het knalvuurwerk onder vuur komen te staan: knalvuurwerk en vuurpijlen zou verboden moeten worden.

'Zonde'

„Als ze vuurwerk dat de lucht in gaat verbieden, vind ik dat echt zonde", zegt Mark ter Hofte uit het Gelderse Renkum. De 29-jarige vuurwerkfan steekt al zolang hij zich kan herinneren vuurwerk af. Meestal gaat hij naar Duitsland om daar voor enkele honderden euro's vuurwerk in te slaan. „Ik koop vaak sierpotten en vuurpijlen. Dat is het mooist. Met knalvuurwerk heb ik minder, dus mocht dat verboden worden, dan kan ik daar wel mee leven."

Maar het liefst ziet hij dat de regels gewoon blijven zoals ze nu zijn. „Het is een gezellig feestje dat je gewoon wilt vieren met familie of vrienden. Mét mooie vuurpijlen."

Verbod

Partijen als GroenLinks en de Partij voor de Dieren pleiten al langer voor een algeheel vuurwerkverbod, maar dat gaat de meerderheid van de Tweede Kamer te ver. In juni pleitte de Nationale Politie al voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, en ook oogartsen zijn voor een verbod. 

Het is nog de vraag of het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid wordt overgenomen. Het kabinet kan het advies ook naast zich neerleggen.


sad
user_849a72423bdae1080ec0003596ad8924fb9410e8_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

56

Kruidvat roept babyvoeding terug vanwege salmonella

Kijk uit met babyvoeding van Kruidvat/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

56 MIN

Winkelketen Kruidvat heeft een belangrijke oproep gedaan aan mensen die de afgelopen maanden babyproducten in huis hebben gehaald. Het is oppassen geblazen, want verschillende producten kunnen besmet zijn met salmonella.

Uit voorzorg

Sneeuw zorgt voor spanning en trots bij Buienradar

Nederland werd maandag wederom bedekt onder een laag sneeuw. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

2 UUR

Het is stil op de werkvloer bij Buienradar. Normaal gesproken krioelt het er van de medewerkers, maar in verband met de sneeuwval is er nu slechts een handjevol mensen aanwezig. „Als meteoroloog moet ik natuurlijk wel aanwezig zijn”, zegt Jennifer Faber. „De mensen die aan de website werken en social media bijhouden kunnen prima thuis werken, maar ik heb nu eenmaal alle apparatuur nodig om zo goed mogelijk de weersverwachtingen te verzorgen. Bovendien verzorgen we vanuit hier de uitzendingen voor RTL.”

Sneeuw in Alaska. Foto: Marianke P

Nederlanders in het buitenland over ‘echte sneeuw'

In Alaska kijken ze niet op van een beetje sneeuw. Foto: Marianke P

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

2 UUR

Na wat natte sneeuw, was het afgelopen weekend dan eindelijk zover: de eerste echte sneeuw viel. En dat hebben we geweten ook, het land was in rep en roer en ook op social media konden we genieten van mooie plaatjes van witte lappendekens. Behalve dat de sneeuw ook heel mooi kan zijn, brengt het elke keer opnieuw weer de nodige chaos met zich mee. Denk aan lange files, treinen die uitvallen en glibberende valpartijen.

Camera videoLiveblog code rood: sneeuw legt Nederland plat

Fietsen een sneeuwbui in Rotterdam ©ANP

Foto van 'Metro'

Metro

3 UUR

Het KNMI gaf rond het middaguur code rood uit vanwege hevige sneeuwval. Dit is de zwaarste categorie op het gebied van weerwaarschuwingen. Het weeralarm geldt voor bijna heel Nederland op de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Limburg na, hier geldt code oranje Er wordt een zeer zware avondspits verwacht, het openbaar vervoer is ernstig verstoord en de sneeuwval gaat tot in de avond duren. Op dit moment trekt er een sneeuwfront vanaf het zuiden naar het noorden. Dit bericht wordt aangevuld.

Update 17.42

Mannen met een buikje populair in datingapp

Een buik(je) is voor vrouwen die op zoek zijn naar een date vaak geen probleem.

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

3 UUR

Vrouwen die op zoek zijn naar een date hebben natuurlijk het liefst een man met een sixpack, brede armen en een stevige borstkas om tegenaan te kruipen, maar mannen met een buikje hoeven niet te wanhopen. Uit onderzoek van datingapp The Inner Circle onder tweeduizend Nederlandse gebruikers blijkt dat heren met een paar kilootjes te veel 2,5 keer meer kans op een match hebben dan lange of dunne mannen.

Yes: deze leerlingen krijgen ijsvrij van hun school

Camera videoYes: deze leerlingen krijgen ijsvrij van hun school

Een ochtend niet in het barre winterweer naar school fietsen Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

VANDAAG, 12:13

Het is deze maandag een van die zeldzame dagen dat het zomaar zou kunnen: vrij krijgen van school vanwege de weersomstandigheden. Op een aantal scholen in Nederland mogen de leerlingen thuisblijven.

Het gaat onder meer om het 4e Gymnasium in Amsterdam, het Amadeus Lyceum in Vleuten, het Coornhert Gymnasium in Gouda en het Wellantcollege in Alphen aan den Rijn.

Verdachte aangehouden in zaak Milica van Doorn

Verdachte aangehouden in zaak Milica van Doorn

Milica van Doorn Foto: Politie

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

VANDAAG, 10:34

Er is een doorbraak in het zaak omtrent Milica van Doorn. In 1992 werd de toen 19-jarige vrouw verkracht en vermoord. De politie meldt dat er een verdachte is aangehouden.

Maandagochtend heeft er een persconferentie plaatsgevonden in het politiebureau van Zaandijk. De verdachte is zaterdag opgepakt. Hij moest verplicht dna afstaan en er bleek een match te zijn met het daderprofiel. De familie van Milica is zondag ingelicht, een emotioneel moment, vertelt de politie. Dinsdag zal de verdachte worden voorgeleid aan de rechter commissaris.