Kabinet wil buurtrechter door heel Nederland. / ANP
Likeability of 5

Kabinet wil buurtrechter door heel Nederland

Frank Visser, de Rijdende Rechter. / ANP

Foto van 'ANP'

Het kabinet wil de buurtrechter invoeren in heel Nederland. Een soort Rijdende Rechter, maar dan echt, meldt de Volkskrant maandag. Op dit moment loopt er al een proef in Noord-Nederland.

Rechtszaak

Maar in tegenstelling tot het televisieprogramma, waar de 'rechter' in werkelijkheid een bindend adviseur is, is hier sprake van een echte rechtszaak.

Er werken zeven kantonrechters mee aan de spreekuurrechter, een experiment van de rechtbank Noord-Nederland om rechtspraak laagdrempeliger te maken en relatief eenvoudige conflicten in de kiem te smoren.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Akkoord

Beide partijen moeten akkoord gaan met deze vorm van rechtspraak, betalen vervolgens 39 euro aan griffiekosten en voeren zelf het woord, waardoor advocaten niet nodig zijn. Het project loopt tot mei 2018.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


love
user_a40bd9034594d62e6396b13fa160d6c5c7713933_avatar

Views

90

18 jaar voor moord op Everink, De J. in hoger beroep

Foto van 'Dagblad Metro /ANP'

De rechtbank in Utrecht heeft voormalig tenniscoach Mark de J. dinsdag veroordeeld tot een een celstraf van achttien jaar voor de moord op zakenman Koen Everink. De J. gaat tegen die uitspraak in hoger beroep.

Op 4 maart 2016 werd Everink dood gevonden in zijn villa in Bilthoven. Hij was door tientallen messteken om het leven gebracht. Dat gebeurde terwijl zijn jonge dochtertje boven lag te slapen. Zij was degene die 's ochtends haar vader vond. De rechtbank rekent dat de voormalig coach van tennisser Robin Haase zwaar aan. Evenals het feit dat hij nooit openheid van zaken heeft willen geven.

Mark de J. in actie.

Hoger beroep

De J. was niet bij de uitspraak in de rechtbank in Utrecht aanwezig. Zijn advocaat Bob Kaarls liet direct na afloop van de uitspraak weten dat zijn client in hoger beroep gaat tegen zijn veroordeling. Hij heeft zelf altijd volgehouden dat hij zijn vriend en gokmaatje Everink niets heeft aangedaan. Dat De J. altijd is blijven ontkennen dat hij iets te maken heeft met de dood van zijn vriend en gokmaatje, werkt volgens de rechtbank strafverzwarend.

Op de avond van de moord was De J. bij Everink thuis. Nadat hij was vertrokken, is hij naar eigen zeggen ontvoerd door een groep mannen. Een aantal van die mannen zou de 42-jarige zakenman vervolgens hebben vermoord. Dat scenario is volgens de tenniscoach niet voldoende onderzocht.

De rechtbank noemt dat geen geloofwaardig en aannemelijk verhaal. Ook het feit dat De J. zijn verklaringen op meerdere moment heeft aangepast of aangevuld, doet afbreuk aan zijn geloofwaardigheid aldus de rechtbank.

De J. was tijdens het hele proces nagenoeg alle zittingen aanwezig in de rechtbank in Utrecht, maar tijdens de uitspraak niet. Volgens zijn advocaat Bob Kaarls viel het hem te zwaar. Kaarls liet direct na afloop van het vonnis weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

3

Kamerleden en Groningers blij met uitspraak hof

Groningers gingen de straat op om te protesteren tegen de NAM ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet de waardedaling in het bevingsgebied in Groningen direct vergoeden. Deze uitspraak deed het gerechtshof in Leeuwarden dinsdagmorgen. Dit is dezelfde uitspraak als die van de rechtbank in 2015. De NAM had toen hoger beroep aangetekend.

Bij het hof stond de NAM tegenover Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG). Zij vertegenwoordigen 4000 bewoners en twaalf woningcorporaties. Volgens de NAM kon er alleen maar een betrouwbare schatting over waardeverlies gemaakt worden bij de verkoop van een woning. Het hof was het hier niet mee eens en sommeerde het aardgasbedrijf om gedupeerden direct te compenseren.

Een door de aardbeving beschadigde woning ©ANP

Een goed begin

Stefan Warink, inwoner van Groningen, is blij met de uitspraak: „Dit is een hartstikke mooie steun in de rug voor de Groningers. We hebben een bedrijf moeten aanpakken dat nauwelijks aan te pakken is. Het motiveert ons om door te gaan met de strijd." Wel waarschuwt de student dat deze uitspraak niet gepaard moet gaan met te hoge verwachtingen. „Het is fijn dat de rechter de kant van de Groningers kiest. Het begin is er. Toch vraag ik me nog wel af hoe lang het gaat duren voor de NAM daadwerkelijk gaat uitbetalen en of ze niet weer een juridisch konijn uit de hoge hoed toveren in de vorm van een schikkingsvoorstel."

Hij roept zijn provinciegenoten op om kritisch te blijven. „Natuurlijk is dit een mooie overwinning maar een zwaluw maakt nog geen zomer. Het is nu tijd om door te pakken. Dit soort uitspraken zijn een zetje in de goede richting maar zolang er geen schadeprotocol is en de gaskraan open blijft, is het toch dweilen met de kraan open."

Verheugde kamerleden

In politiek Den Haag wordt er door verscheidene kamerleden gelaten gereageerd op het vonnis. „Groningers winnen van de NAM!'', twittert Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP). PvdA'er Henk Nijboer wijst op „de grote financiële consequenties'' van deze „enorme overwinning''. Die is volgens Liesbeth van Tongeren van GroenLinks „helemaal terecht''. Zij wil van verantwoordelijk minister Eric Wiebes van Economische Zake horen hoe hij denkt over de uitvoering van het vonnis. PVV-Kamerlid Alexander Kops vindt dat „het enige wat de NAM moet doen is betalen!''.

Volgens Carla Dik-Faber (ChristenUnie) loopt de NAM de kantjes eraf richting Groningse huizenbezitters. Dit is de zoveelste tik op NAM-vingers en het is nu „tijd om recht te doen: diréct compenseren'', stelt ze.


Views

15

Likeability of 5

5 x Appsterdam:lokale apps die bést wel handig zijn!

Tibo en Ziggy a.k.a. De Snelle Slijter: ze bezorgen drank in de nachtelijke uurtjes en met een beetje geluk, drinken ze gezellig eentje mee!

Foto van 'Iris Hermans'

De stad van de bruggen, toeristen, paradijsvogels, fietsen en nog zo veel meer, heeft ook een heleboel Amsterdam-apps die variëren van heel erg handig tot gewoon superlekker!

De Snelle Slijter

De Snelle Slijter heeft 't

Of je nu om elf uur ’s avonds aan je scriptie zit in Oud Zuid en enorme zin hebt in een lekkere fles rood, of na het café om drie uur ’s nachts nog trek hebt in een speciaalbier hartje centrum, De Snelle Slijter bezorgt het! De boys erachter heten Tibo Everaerts en Ziggy Shipley en ze hebben een uitgebreide drankkaart. De Snelle Slijter is ideaal voor gezelligheidsdrinker tot latent alcoholist en eigenlijk wel een musthave-app op je smartphone, want je weet maar nooit wat de nacht nog brengt…

Facebook: De Snelle Slijter

FietsFinder

Ben je Amsterdammer, dan is de kans dat je een fiets hebt bijna groter dan dat je een klinker in je naam hebt. Fietsen horen bij de stad als een uier bij een koe en niets zo vervelend als een lekke band of je ketting eraf, net voordat je naar die eerste date of avondje in de club of gewoon je werk wil vertrekken. Daarom is FietsFinder (IOS-versie) onmisbaar: je vindt er de dichtstbijzijnde fietsenmaker en met ‘Dude waar is mijn fiets’ feauture vergeet je nooit meer waar je je fiets toch ook al weer hebt neergezet.

'Dude, waar is mijn fiets?'

Snurk Kliniek Amsterdam

Je hebt het misschien weleens voor de grap gedaan: de snurkgeluiden opnemen van degene die naast je ligt, ‘leuk voor de volgende ochtend’. Met deze app ontdek je hoeveel je zelf eigenlijk snurkt en welke geluiden je precies maakt. Je kunt je telefoon gewoon in de vliegtuigmodus zetten en de app en microfoon doen de rest. De Snurk Kliniek Amsterdam heeft de gelijknamige app ontwikkeld om snurkers gratis te laten ervaren hoeveel ze snurken en eventueel te kijken naar verschillende snurkoplossingen.

Snurk jij? Of hij/zij? ANP

ResQ

Dat eten weggooien zonde is, is je waarschijnlijk met de paplepel ingegoten (,,dus eet je bord leeg, anders geen toetje!”). Maar zeker in restaurants, hotels, cafés en bakkerijen kan het vaak gewoon niet anders en blijft er van alles over, van cold pressed juice tot truffeldelicatesse en broodjes van het ontbijtbuffet. Met ResQ kun je eten bestellen bij jou in de buurt dat anders verspild dreigt te worden en ook nog eens tegen een lekker prijsje.

Ook hotelontbijtjes die over zijn, kunnen worden opgehaald

OmgevingsAlert

Verhuisplannen en benieuwd of je potentiële nieuwe buuf van plan is een dakkapel te laten bouwen dat jouw uitzicht kan belemmeren? Of benieuwd of binnenkort een reclamebord of schutting naast je huis komt? De app OmgevingsAlert toont je de actuele vergunningaanvragen voor de omgevingsvergunningen in de gemeente. Zo kun je zien waar plannen zijn die jouw leefomgeving kunnen beïnvloeden.


like
user_1e7fffc15709743cddce931c35fd7a4af9183c4d_avatar

Views

100+

Rechter heeft gebrek aan kennis rondom tbs

Afbeelding ter illustratie / ANP

Foto van 'Merel Driessen'

Rechters zijn niet goed op de hoogte van wanneer tbs kan worden opgelegd aan criminelen. Daardoor loopt de samenleving mogelijk onnodig gevaar, zeggen experts tegen De Telegraaf.

Niet alleen rechters weten niet goed wat de mogelijkheden rondom tbs zijn. Volgens de experts moet ook de kennis van de Officieren van Justitie worden bijgespijkerd. Gevolg van de gebrekkige kennis is dat geen tbs wordt opgelegd als verdachten weigeren mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek, terwijl dit wel mogelijk is.

Weinig tbs-zaken

Dat rechters en officieren onvoldoende kennis hebben blijkt uit een voorlopig resultaat van een onderzoek van het WODC, het wetenschappelijk bureau van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Rechters behandelen vaak niet meer dan drie tbs-zaken per jaar, wat het niet vreemd maakt dat ze er te weinig kennis over hebben, aldus een van de onderzoekers tegenover de krant.

Niet alleen het WODC constateert dat rechters en officieren niet genoeg over tbs weten. De Vereniging van TBS-advocaten stelt dat zij dit dagelijks terugzien in de praktijk. En ook het hof in Arnhem maakt zich zorgen. De raadsheer vertelt dat bij de SSR, een opleidingsinstituut voor rechters en officieren, regelmatig wordt geconstateerd dat hun kennis onvoldoende is.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

39

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Defensie legt mortierongeluk Mali voor bij OM. / ANP

Defensie legt mortierongeluk Mali voor bij OM

Uitvaartceremonie militair Henry Hoving. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Defensie vraagt het Openbaar Ministerie te kijken of de beslissing om niemand te vervolgen voor het dodelijke mortierongeval in Mali nog steeds stand houdt. Minister Ank Bijleveld van Defensie heeft dat toegezegd op verzoek van de nabestaanden, zegt hun advocaat Michael Ruperti.

Juridisch vervolgd

De commissie-Van der Veer concludeerde vrijdag dat Defensie de veiligheid binnen de organisatie niet op orde heeft. In het rapport over het dodelijke mortierongeluk in 2016 sprak de commissie zich niet uit of mensen juridisch vervolgd moeten worden voor fouten. Dat was wel een wens van de nabestaanden, die willen dat dit wordt uitgezocht. Zij waren hier verbolgen over.

Het ongeval is eerder onderzocht door de marechaussee, maar dat heeft niet tot vervolging geleid. Maar omdat in de rapporten over het ongeluk is vastgesteld dat er veel is misgegaan, wil Ruperti dat het OM hier nog een keer naar kijkt. Ondeugdelijke mortiergranaten waren de oorzaak van het ongeluk. Twee militairen kwamen om het leven en een derde raakte zwaargewond.

Verantwoordelijk

Advocaat Ruperti laat weten dat het gesprek met Bijleveld, waar ook Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer bij was, naar tevredenheid van de nabestaanden is verlopen. De minister heeft volgens Ruperti onderstreept dat Defensie verantwoordelijk is, ook voor de afwikkeling van schade. Hij zegt dat de verwachting is dat de nabestaanden er op korte termijn uitkomen met het ministerie.

Het ministerie laat op vragen van het ANP weten dat het „goede, soms emotionele gesprekken"  waren. „Wij hebben onze civielrechtelijke verantwoordelijkheid ook uitgesproken", aldus een woordvoerder. „Ruperti heeft zelf al met het OM contact gehad en wij hebben gezegd dat wij dat ook doen om te checken of ze het nu anders zien dan in het verleden."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

36

Uitspraak waardevermindering aardbevinghuizen. / ANP

Uitspraak waardevermindering aardbevinghuizen

Gedupeerden melden zich na aardbeving. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Het Gerechtshof in Leeuwarden moet dinsdag uitsluitsel geven over de vraag of de verkoopdatum van een huis het enige betrouwbare moment is voor de bepaling van de waardedaling door de aardbevingen in Noordoost-Groningen.

Uitspraak 2015

De kwestie draait om een uitspraak van de rechtbank in 2015. Die bepaalde dat de waardedaling van huizen in het bevingsgebied in Groningen meteen gecompenseerd moest worden, ook als er nog geen fysieke schade is. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) tekende daartegen beroep aan.

De NAM wil schade pas bij de verkoop van een woning vergoeden en alleen in individuele gevallen een uitzondering maken. Maar veel gedupeerden hebben moeite om hun huis te verkopen, aldus de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG). En mensen die hun huis niet willen verkopen, zouden in dat geval niet voor een vergoeding in aanmerking komen.

WAG

De gaswinner staat tegenover de WAG en twaalf woningcorporaties. WAG berekende eerder dat er sprake is van een waardevermindering van in totaal 1 miljard euro. Zij ging daarbij uit van 100.000 huizen. De Rijksuniversiteit Groningen berekende later dat het om een schadepost van minimaal 954 miljoen euro gaat, maar dan wel verdeeld over 180.000 huizen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

25

Rechter doet uitspraak in moordzaak Koen Everink. / ANP

Rechter doet uitspraak in moordzaak Koen Everink

Start inhoudelijke behandeling moordzaak Koen Everink. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Voormalig tenniscoach Mark de J. hoort dinsdag of de rechtbank hem schuldig acht aan de dood van zakenman Koen Everink. Tegen de voormalig trainer van tennisser Robin Haase is achttien jaar cel geëist. De J. heeft zelf altijd volgehouden dat hij zijn vriend en gokmaatje Everink niets heeft aangedaan.

Ontvoering

Everink werd op 4 maart 2016 dood gevonden in zijn villa in Bilthoven. Hij was door tientallen messteken om het leven gekomen. Dat gebeurde terwijl zijn jonge dochtertje boven lag te slapen. Zij was degene die 's ochtends haar vader vond.

De J. was de fatale avond bij Everink thuis. Nadat hij was vertrokken, is hij naar eigen zeggen ontvoerd door een groep mannen. Een aantal van die mannen zou de 42-jarige zakenman vervolgens hebben vermoord. Dat scenario is volgens de tenniscoach niet voldoende onderzocht.

Gokschuld

Het Openbaar Ministerie gelooft niets van het verhaal van De J. Hij had ruim 80.000 euro gokschuld bij Everink, hij was de laatste die de zakenman heeft gezien en hij heeft verscheidene keren gelogen en zijn verklaringen aangepast.

Volgens het OM was De J. al maanden bezig met plannen om de zakenman te doden.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

54