In het nieuws

'Ik denk dat we nog gelukkiger kunnen worden'

Wat is geluk? Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

12 DEC 2017

In de afgelopen 25 jaar is onze kwaliteit van leven over het algemeen beter geworden. We worden ouder, hebben een hoger opleidingsniveau en meer te besteden. We voelen ons gelukkiger, blijkt uit de cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau: 85 procent van de Nederlanders noemt zichzelf gelukkig en welvarend.

Maar wat is geluk nu eigenlijk en verschilt de definitie van dit begrip per generatie? Aan het woord een 22-jarige, een 48-jarige en een 75-jarige die er verstand van hebben.

Wat is volgens jou de definitie van geluk?

Loudi Langelaan (23) is masterstudent filosofie aan de Universiteit Utrecht:

Eerlijk gezegd heb ik nogal moeite met het begrip geluk in die zin. Ik denk niet dat ‘gelukkig zijn’ echt een staat van zijn is. Je kunt wel tevreden zijn met je leven of er voldoening uithalen, maar geluk is volgens mij niet maakbaar. Het is iets kleins dat je overkomt op sommige momenten. Zo had ik vanmorgen echt een geluksmomentje toen ik met de trein door een winters landschap reed. Het overkomt je. Net als dat een kop koffie op een bepaald moment heel speciaal kan voelen of een bijzondere avond met vrienden.

Foto: Colourbox

Ik vind de vraag: ‘ben je gelukkig?’ in die zin niet kloppen. Ik zou er namelijk ook ‘ja’ op antwoorden. Maar dan gaat het meer over voldoening halen uit het leven, iets waarnaar je mijns inziens moet streven. Als geluk iets is waar je naar moet streven, dan moet het leven één groot genieten zijn en is er altijd een bepaalde onrust: als dít goed is, ben ik echt gelukkig.

Patrick van Hees (48) is geluksexpert:

Ik zie het als een combinatie van twee dingen. Ten eerste: hoe tevreden ben je met je leven als je de factoren bij elkaar optelt? Dan hebben we het over werk, relatie, woonomgeving en gezondheid. Daarbij komt: hoe voel je je? Het antwoord daarop zegt eigenlijk al genoeg.

Ruut Veenhoven (75) is geluksprofessor, socioloog en emeritus hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

De mate waarin je voldoening haalt uit je leven als geheel. Er zijn andere opvattingen over wat geluk is, maar levensvoldoening is iets wat de meeste mensen in gedachten hebben. Je kunt wel een onderscheid maken tussen gevoels- en verstandsgeluk, maar dat is niet heel helder. Gevoelsgeluk gaat meer over hoe lekker je je voelt. Verstandsgeluk bepaalt of je voldoening in je leven schept en dat heeft deels te maken met de omgeving en het land waarin je woont. Wat ook meespeelt: we hebben meer te kiezen.

Hoe ziet geluk er voor jouw generatie uit?

Langelaan: Het speelt een grote rol: lang leve het genieten. Dat mag altijd en daar hoef je je niet voor te rechtvaardigen. We hebben ten onrechte het idee dat alles maakbaar is, waardoor je het idee kunt krijgen dat veel dingen in je leven mislukken of niet goed genoeg zijn. Terwijl heel veel dingen ook afhankelijk zijn van toeval. Social media - typisch iets van mijn generatie - spelen een grote rol in het opstuwen van het idee dat geluk maakbaar is. Mensen willen laten zien waar ze mee bezig zijn en gooien er een filtertje overheen: dit is geluk, dit is hoe het leven eruit moet zien. Waarom moet je een foto van die leuke avond met vrienden op Instagram zetten? Ik denk juist dat je je daar minder goed door voelt, want je leeft niet in het moment. Er is een constante druk om het leuk te hebben, om bijzondere dingen te doen, om mooi te zijn en dat vervolgens te vergelijken met anderen.

Foto: Colourbox

Van Hees: Als je het mij vraagt, verschilt geluk in de basis door de generaties heen niet heel veel. Hebben we het over levensfasen, dan zie je dat veertigers bijvoorbeeld gemiddeld wat minder gelukkig zijn. Vergelijken we generaties met elkaar, dan zit geluk - ook wereldwijd beschouwd - in heel basale dingen. Ik zeg altijd: geluk is DOM, dat staat voor Doelen: iets doen dat bij je past en hiernaar uitkijken; Oplaadpunten: je rust pakken en kunnen ontstressen en Mensen: de allergelukkigste personen hebben warme contacten. Dat zijn er niet per se veel, maar in ieder geval een of meer mensen bij wie ze hun hart kunnen luchten.

Veenhoven: Het idee van geluk is hetzelfde, maar de omstandigheden waren anders. In mijn tijd was er minder te kiezen en dus was het minder leuk. Je kwam vaker terecht in situaties die niet per se bij je pasten. Een voorbeeld daarvan is dat je met vrijen aanzienlijk beter moest opletten, de pil bracht daar verandering in.

En als je het vergelijkt met andere generaties?

Langelaan: Waar mijn moeders generatie vooral opgroeide met de boodschap ‘ga hard werken en zorg dat je je schaapjes op het droge hebt’, zijn wij zijn heel erg opgegroeid met: word gelukkig. Vroeger kon je jezelf niet continu met anderen vergelijken, alleen met de mensen in je omgeving en met personages uit boeken of films, maar dat is natuurlijk fictie. Dat dat nu wel kan, maakt dat je je sneller ontevreden voelt.

Van Hees: Ten opzichte van 25 jaar geleden hebben we per saldo veel meer vrije tijd dan toen. We werken minder en besteden minder tijd aan het huishouden. Tegelijkertijd hebben we het gevoel dat we minder tijd hebben. We slapen minder en voelen ons vaak gestrest.

Ik kan me voorstellen dat de komst van social media zeker een rol spelen in ons geluk. We hebben veel contact met anderen, maar minder oogcontact. Terwijl uit onderzoek blijkt dat dat heel belangrijk is om een speciale band met iemand te voelen. Je maakt het stofje oxytocine aan, dit zorgt voor een fijn gevoel. Dit speelt ook een rol in onze evolutie: zo worden we beloond en voelen we ons veilig en geliefd.

Foto: Colourbox

Veenhoven: Nu wordt er eindeloos gedubd: wel of niet een kind? De kunst van geluk is ook om dingen te kiezen die bij je passen en die optie heb je nu veel meer dan vroeger. Een ander ding is dat er nu veel betere psychotherapie is dan in de jaren 50. Toen moest je zware psychische problemen hebben om bij een behandelaar aan te kloppen, nu kun je terecht bij de huisartsenpraktijk.

Social media spelen ook een rol. Op zich zijn ze niet zo verkeerd - ze zijn vergelijkbaar met de komst van de telefoon destijds. Overdrijf je het, dan krijg je negatieve effecten, zo blijkt uit onderzoek. Best logisch: als je een paar uur per dag op Facebook zit en je ziet alleen maar succesverhalen, kun je goed denken: ik ben maar een loser.

Er zit een stijgende lijn in het geluksgevoel van de Nederlander en ik denk dat we nog gelukkiger kunnen zijn. Kijk maar naar Denemarken: het gelukkigste land van de wereld. Je kunt niet een factor aanwijzen waarom ze daar gelukkiger zijn. Maar met heel veel dingen zijn ze net een stapje verder, bijvoorbeeld op het gebied van vrouwenemancipatie en de manier waarop kinderopvang geregeld is. We kunnen best wat meer kijken naar Denemarken. Wat zij daar doen, blijkt te werken. 


Views

200+

Koud, donker land? Meer kans op drankproblemen

Foto van 'Daisy Heyer'

35 MIN

Mensen die in een koud klimaat leven waar de zon weinig schijnt, hebben volgens recent onderzoek meer kans op een drankprobleem dan mensen die in een zonnig land wonen, meldt BBC. 

strengere regelgeving

Onderzoek dat in de Verenigde Staten gedaan is verklaart een link tussen de gemiddelde temperatuur van een land, het aantal uur dat de zon schijnt en de alcoholconsumptie. Dat blijkt ook uit gegevens uit 193 landen wereldwijd, die werden gebruikt bij het onderzoek naar binge drinking en leverziektes.


Views

21

Behandeling tegen pinda-allergie komt eraan

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

2 UUR

Goed nieuws voor mensen die kampen met een pinda-allergie: er is een behandeling onderweg die helpt tegen de allergie, meldt BBC. 

Het gaat om een behandeling waarbij er langzaam een tolerantie wordt opgebouwd tegen de pinda-allergie. Geen enkele van de bijna 500 4- tot 17-jarigen die meededen aan het onderzoek in Amerika en Europa kon ook maar een tiende van een pinda tolereren.

Maar nadat zij een jaar lang hele kleine dosissen kregen toegediend, kon twee derde van de onderzochte mensen in ieder geval twee hele pinda's aan zonder ernstig ziek te worden.


Views

300+

video icon
02:49

In samenwerking met Asus

16 NOV 2018

Eindelijk kun je echt gamen op je telefoon

Samen met YouTubers Yarasky en Thorben test Metro de nieuwste game telefoon.

Vind je Metro's video's leuk? Klik hier en word lid van ons YouTube kanaal.


Views

1k+

Raymond van Barneveld stopt met darten

Raymond van Barneveld stopt met darten

Van Barneveld is vijfvoudig wereldkampioen / ANP

Foto van 'metronieuws'

3 UUR

2019 maakt hij nog vol, maar daarna is de sportwereld een held armer: darter Raymond van Barneveld heeft aangekondigd met pensioen te gaan. In 2020 stopt hij.

Dankbaar


Views

500+

Rennen of ‘enteren’: 16 game-deals voor Black Friday

Rennen of ‘enteren’: 16 game-deals voor Black Friday

Advertorial Mediamarkt

VANDAAG, 06:00

Voor wie kortingskoopjesdag Black Friday niet snel genoeg kan komen, heeft Metro alvast informatie over deals om je erop voor te bereiden of vanaf dinsdag 20 november al te verzilveren. In dit geval: game-deals!

Mediamarkt speelt al sinds Black Friday uit Amerika kwam overwaaien in op deze kortingsdag in winkels en webshops. Mediamarkt heeft dit jaar, zowel in de winkel als online, het gamen als belangrijk speerpunt. Daarom hieronder 16 game-deals op een rij. Lees dit artikel komende vrijdag nog eens. Want dan komt er één extra deal, speciaal voor Black Friday zelf.

Ook pre-orderen


Views

500+

Oostvaardersplassen herten mogen afgeschoten worden

Oostvaardersplassen herten mogen afgeschoten worden

Actievoerders bij de rechtszaak / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 12:08

De edelherten in de Oostvaardersplassen mogen worden afgeschoten. Dat heeft de rechter in Lelystad bepaald. Het schieten mag echter niet voor eind november beginnen.

Gebrek aan voedsel

De provincie Flevoland had Staatsbosbeheer opdracht gegeven tot het afschieten van honderden edelherten in het natuurgebied. Meer dan de helft van de kudde stierf afgelopen winter door gebrek aan voedsel. Met deze maatregelen moet dat worden voorkomen worden. Toch is het besluit niet onomstreden. Vijf natuurverenigingen hebben de opdracht aangevochten.


Views

300+

Meer dan twee ton voor blokkeer-Friezen

Meer dan twee ton voor blokkeer-Friezen

Actievoerders bij de rechtszaak / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:32

Er is al meer dan 200.000 euro verzameld voor de blokkeer-Friezen. Het geld is bedoeld om een eventueel hoger beroep te bekostigen.

Taakstraffen

In totaal zijn er ruim 10.100 donaties binnengekomen, goed voor 201.200 euro. Met dit geld willen ze de blokkeer-Friezen betalen voor ieder uur dat ze vastzitten of hun taakstraf uitvoeren. De mensen die vorig jaar de A7 blokkeerden om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden, werden veroordeeld tot taakstraffen. Boegbeeld Jenny Douwes kreeg 240 uur taakstraf en een maand voorwaardelijke celstraf. De betogers konden Dokkum niet bereiken en dus ook niet demonstreren tijdens de Sinterklaasintocht van 2017.


Views

500+

De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Camera videoDe ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Langverwacht onder de mobil gamers: de ROG Phone.

In samenwerking met ASUS

15 NOV 2018

Gamen op het mobieltje neemt zo’n grote vlucht, dat sterke smartphones meer dan nodig zijn. Nu is daar de ROG Phone op de markt, waarvan een test vanmiddag live op Metro's Facebook te zien is (zie onderaan).

In Azië weten ze al helemaal niet anders meer: als er een online game wordt gespeeld, gebeurt dat vooral op de smartphone. Maar ook in Nederland weten we het inmiddels: die persoon in de trein die, na het lezen van z’n dagelijkse Metro uiteraard, met z’n duimen vingervlug z’n mobieltje bedient, speelt een game. Onderzoeken lieten onlangs zien dat mobiel gamen op nummer drie staat als het om online activiteiten gaat. Video’s kijken en zoeken naar informatie over muziek, entertainment en vrije tijd, doen we nog net iets meer. Maar: mobiel gamen is hot.

De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Views

2k+

‘Mickey Mouse brengt vreugde in mijn leven’

'Mickey Mouse brengt vreugde in mijn leven'

‘Mickey Mouse brengt vreugde in mijn leven’ Foto: Shauni Hartland

Foto van 'Julia Onclin'

VANDAAG, 10:30

’s werelds meest geliefde muis, Mickey Mouse, is 90 jaar geworden. Metro viert dat met twee trouwe fans.

Grote zwarte oren, een rode broek en een grote grijns op zijn gezicht. Iedereen kent Mickey Mouse. Gisteren blies hij maar liefst 90 kaarsjes uit. Zou je niet zeggen toch? Hij is immers geen grijze muis geworden. In de levens van Tessa Sneyders (25) en Shauni Hartland (25) speelt de wereldbekende muis nog altijd een speciale rol.

‘Mickey Mouse brengt vreugde in mijn leven’

'Het is even weg van de nare wereld waar we in leven en gewoon plezier hebben' Foto: Tessa Sneyers


Views

200+

‘We zijn Mian een beetje verloren, maar niet kwijt’

‘We zijn Mian een beetje verloren, maar niet kwijt’

Achter: Daniëlle de Wit – Snijdelaar (l) en Daniëlle Snijdelaar – De Wit. De kinderen vlnr: Bindi, Mian, Nimke en Fion. / Foto’s: Sandra ten Veen

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 09:00

Van de hel kwam een Lelystads gezin in een tijdelijk warm bad: het Ronald McDonald Huis.

Een regelrechte nachtmerrie: een man die met je kind in zijn armen voor de deur staat, terwijl er bloed uit zijn oren stroomt. Het overkwam twee Daniëlles, Daniëlle de Wit - Snijdelaar en Daniëlle Snijdelaar – De Wit, de moeders van Mian.

Het is 18 april 2016, als in een gezellige huiskamer in Lelystad de verjaardag van Bindi wordt gevierd. Alles verandert in één seconde als een man, een chauffeur van een bestelbusje, met de dan 4-jarige Mian voor de deur staat. Hij heeft het in zijn eigen straat fietsende jongetje over het hoofd gezien en aangereden. „Mian had schedelbreuken, een gebroken schedelbasis, een bloeding in het achterhoofd, een gebroken groeischijf in de nek en een gebroken linkervoet”, De Wit - Snijdelaar. „Met een traumahelikopter werd hij naar het VUmc in Amsterdam gebracht. Nee, daar weet hij niets meer van.”


Views

800+

Rode Kruis: niet genoeg handtekeningen voor Jemen

Een vrouw houdt de voet van haar ondervoede kleinzoon vast. ©EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 07:01

Het Rode Kruis wil meer handtekeningen voor Jemen. Tot nu toe hebben ruim 8700 mensen de petitie van de hulporganisatie getekend om meer aandacht te vestigen op het land, maar dat is nog niet voldoende.

De situatie in Jemen wordt volgens het Rode Kruis steeds nijpender en hongersnood is nu een reëel scenario met vreselijke gevolgen.

Belangrijke rol in Veiligheidsraad


Views

500+

Nederland in top 3 kindersekstoerisme Cambodja

©Pexels

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 06:34

Nederland speelt een grote rol in het sekstoerisme in Cambodja. Ons land staat op de derde plaats van het aantal gearresteerde kindermisbruikers, meldt de Volkskrant.

Alleen al in de provinciehoofdstad van Cambodja, Siem Reap, worden jaarlijks gemiddeld twintig sekstoeristen betrapt en vervolgd. De meeste van hen komen uit westerse landen. Amerikanen vormen de grootste groep.

Strategie


Views

900+

VVD wil geen politieke bemoeienis bij asielbesluit

Staatssecretaris Harbers die mede verantwoordelijk is voor het asielbeleid. ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:16

De VVD wil dat de zogenaamde discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris van Justitie wordt afgeschaft. De coalitiepartij vindt dat de bevoegdheid oneerlijke situaties oplevert en onnodig veel druk op de schouders van de staatssecretaris legt.

Lili en Howick

Weet je nog dat de Armeense kinderen Lili en Howick in september alsnog in Nederland mochten blijven nadat ze eigenlijk uitgeprocedeerd waren? Door zijn discretionaire bevoegdheid kon staatssecretaris Harbers, ondanks de beslissing van de rechter, de twee kinderen alsnog een verblijfsvergunning geven.


Views

400+

Bekende YouTubers die de muzieklijsten bestormen

YouTubers en rapper Vonneke Bonneke en Famke Louise (v.l.n.r). Foto: ANP

Foto van 'Ciana Mayam'

GISTEREN

YouTuber Nienke Plas kan naast vloggen en presenteren ook zingen toevoegen aan haar repertoire. Haar debuutsingle en clip van ’Vrijdag’ staat sinds deze week online en gaat als een tiet.

Daarmee voegt de grappigste vrouw van online Nederland zich bij de andere YouTubers die een muziekcarrière begonnen. Deze Youtubers gingen haar voor en bereikten zo de mainstream.


Views

800+

Noodweer verwoest hotels Tenerife

Videostill Twitter @rtveteleplaneta

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Op het Spaanse eiland Tenerife is het noodweer op dit moment zo heftig dat enkele balkons van een hotel zijn weggeslagen door enorm hoge golven.

Geen dodelijke slachtoffers

Volgens de burgemeester Álvaro Dávila van Tacoronte zijn er geen dodelijke slachtoffers of gewonden gevallen door het noodweer, ook niet bij het hotel. Dat komt omdat de meeste appartementen van het getroffen gebouw in het plaatsje Mesa del Mar alleen in de zomer gebruikt worden.


Views

3k+

Likeability of 2

Bejaarde vrouw (85) ernstig mishandeld op straat

Vanwege de ernst van de zaak heeft de politie in overleg met het slachtoffer en familie van de vrouw een foto van haar naar buiten gebracht, waarop op je goed kunt zien hoe ernstig de vrouw is mishandeld. /

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Een 85-jarige vrouw uit Eindhoven is tijdens een mislukte straatroof in Eindhoven een aantal keren tegen haar hoofd geschopt en daarbij zwaar gewond geraakt. Ze is naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling.

De vrouw liep zaterdagavond omstreeks 19.00 uur op het Cassandraplein. Ze kwam terug van haar kaartclub, toen zij plotseling met veel geweld werd overmeesterd door een onbekende man die haar wilde beroven. Hij schopte haar tegen het hoofd, liet haar hevig bloedend op het wegdek achter en ging er zonder buit rennend vandoor. De vrouw riep om hulp. Voorbijgangers - volgens 112vdg.nl een moeder en dochter - ontfermden zich over de bejaarde, die daarna naar het ziekenhuis is gebracht.

'Verschrikkelijk'


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_27214bae5832cf44dbea05bc0094d29dd496da9c_avatar

Views

3k+

Opnieuw opstootjes en arrestatie bij intochten

Demonstranten en Zwarte Pieten tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op de Zaanse Schans. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Na meerdere opstootjes en arrestaties rondom de intocht van Sinterklaas op zaterdag, ging het op zondag ook weer mis. In Tilburg arresteerde de politie 48 voorstanders van Zwarte Piet. Volgens de politie waren zij onderweg naar een locatie waar tegenstanders van Zwarte Piet zich ophielden. De intochten in Amsterdam en Utrecht verliepen zonder problemen.

De pro-Zwarte Piet-demonstranten werden aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Vervolgens zijn ze per bus overgebracht naar het politiebureau. Zij zitten nog vast. Om hoeveel arrestanten het gaat maakt de politie later zondag bekend. Een en ander speelde zich af buiten het zicht van bezoekers van de intocht, die elders in de stad was.

Bier en eieren


Views

1k+

Alexander Pechtold. Foto: ANP

Wordt Pechtold de nieuwe burgemeester van Rotterdam?

Alexander Pechtold. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Zelf heeft-ie het nieuws nog niet bevestigd, maar volgens zijn ex-vriendin Anne Lok is het toch echt waar: voormalig D66-fractieleider Alexander Pechtold wil burgemeester van Rotterdam worden. Zijn ex stelt dit in een interview met het AD.

Aan het roer van 010

Lok deed al vaker uitspraken over Pechtold: naar eigen zeggen had ze van 2014 tot afgelopen zomer een relatie met de politicus. Volgens Anne is het opvallend dat hij in oktober al het leiderschap van zijn partij opgaf, omdat hij door had gewild tot de provinciale verkiezingen. Dit hangt samen met het burgermeesterschap van Rotterdam, dat hij graag op zich wil of wilde nemen. Dat kan overigens pas over drie jaar: de termijn van Aboutaleb loopt tot 2021.


Views

1k+

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Nederlandse documentaire genomineerd voor een Emmy

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Gert-Jan de Vries filmde als vader, maar is nu met zijn documentaire ‘De Wereld van Puck’ genomineerd voor een prestigieuze Emmy-award. In de film kijk je twintig jaar lang (!) in het leven van zijn dochter Puck, die zwaar gehandicapt is. Het resultaat is een bijzonder staaltje beeldmateriaal.

'Vreemd kind'

De documentaire kwam vorig jaar al uit, maar heeft nu dus ook een topnominatie binnengesleept. Puck leek bij haar geboorte gezond, maar haar ouders kwamen er al snel achter dat er toch iets mis met haar was. ‘Een vreemd kind’, vertelt de moeder van de jonge vrouw tegen EenVandaag. Het meisje keek haar zelden aan. Ze had haar ogen altijd naar het plafond gericht. De Volkskrant beschreef de kijker van de documentaire vorig jaar nog als een 'indringer in de intimiteit van het gezin'.


Views

1k+