In het nieuws

'Ik denk dat we nog gelukkiger kunnen worden'

Wat is geluk? Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

12 DEC 2017

In de afgelopen 25 jaar is onze kwaliteit van leven over het algemeen beter geworden. We worden ouder, hebben een hoger opleidingsniveau en meer te besteden. We voelen ons gelukkiger, blijkt uit de cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau: 85 procent van de Nederlanders noemt zichzelf gelukkig en welvarend.

Maar wat is geluk nu eigenlijk en verschilt de definitie van dit begrip per generatie? Aan het woord een 22-jarige, een 48-jarige en een 75-jarige die er verstand van hebben.

Wat is volgens jou de definitie van geluk?

Loudi Langelaan (23) is masterstudent filosofie aan de Universiteit Utrecht:

Eerlijk gezegd heb ik nogal moeite met het begrip geluk in die zin. Ik denk niet dat ‘gelukkig zijn’ echt een staat van zijn is. Je kunt wel tevreden zijn met je leven of er voldoening uithalen, maar geluk is volgens mij niet maakbaar. Het is iets kleins dat je overkomt op sommige momenten. Zo had ik vanmorgen echt een geluksmomentje toen ik met de trein door een winters landschap reed. Het overkomt je. Net als dat een kop koffie op een bepaald moment heel speciaal kan voelen of een bijzondere avond met vrienden.

Foto: Colourbox

Ik vind de vraag: ‘ben je gelukkig?’ in die zin niet kloppen. Ik zou er namelijk ook ‘ja’ op antwoorden. Maar dan gaat het meer over voldoening halen uit het leven, iets waarnaar je mijns inziens moet streven. Als geluk iets is waar je naar moet streven, dan moet het leven één groot genieten zijn en is er altijd een bepaalde onrust: als dít goed is, ben ik echt gelukkig.

Patrick van Hees (48) is geluksexpert:

Ik zie het als een combinatie van twee dingen. Ten eerste: hoe tevreden ben je met je leven als je de factoren bij elkaar optelt? Dan hebben we het over werk, relatie, woonomgeving en gezondheid. Daarbij komt: hoe voel je je? Het antwoord daarop zegt eigenlijk al genoeg.

Ruut Veenhoven (75) is geluksprofessor, socioloog en emeritus hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

De mate waarin je voldoening haalt uit je leven als geheel. Er zijn andere opvattingen over wat geluk is, maar levensvoldoening is iets wat de meeste mensen in gedachten hebben. Je kunt wel een onderscheid maken tussen gevoels- en verstandsgeluk, maar dat is niet heel helder. Gevoelsgeluk gaat meer over hoe lekker je je voelt. Verstandsgeluk bepaalt of je voldoening in je leven schept en dat heeft deels te maken met de omgeving en het land waarin je woont. Wat ook meespeelt: we hebben meer te kiezen.

Hoe ziet geluk er voor jouw generatie uit?

Langelaan: Het speelt een grote rol: lang leve het genieten. Dat mag altijd en daar hoef je je niet voor te rechtvaardigen. We hebben ten onrechte het idee dat alles maakbaar is, waardoor je het idee kunt krijgen dat veel dingen in je leven mislukken of niet goed genoeg zijn. Terwijl heel veel dingen ook afhankelijk zijn van toeval. Social media - typisch iets van mijn generatie - spelen een grote rol in het opstuwen van het idee dat geluk maakbaar is. Mensen willen laten zien waar ze mee bezig zijn en gooien er een filtertje overheen: dit is geluk, dit is hoe het leven eruit moet zien. Waarom moet je een foto van die leuke avond met vrienden op Instagram zetten? Ik denk juist dat je je daar minder goed door voelt, want je leeft niet in het moment. Er is een constante druk om het leuk te hebben, om bijzondere dingen te doen, om mooi te zijn en dat vervolgens te vergelijken met anderen.

Foto: Colourbox

Van Hees: Als je het mij vraagt, verschilt geluk in de basis door de generaties heen niet heel veel. Hebben we het over levensfasen, dan zie je dat veertigers bijvoorbeeld gemiddeld wat minder gelukkig zijn. Vergelijken we generaties met elkaar, dan zit geluk - ook wereldwijd beschouwd - in heel basale dingen. Ik zeg altijd: geluk is DOM, dat staat voor Doelen: iets doen dat bij je past en hiernaar uitkijken; Oplaadpunten: je rust pakken en kunnen ontstressen en Mensen: de allergelukkigste personen hebben warme contacten. Dat zijn er niet per se veel, maar in ieder geval een of meer mensen bij wie ze hun hart kunnen luchten.

Veenhoven: Het idee van geluk is hetzelfde, maar de omstandigheden waren anders. In mijn tijd was er minder te kiezen en dus was het minder leuk. Je kwam vaker terecht in situaties die niet per se bij je pasten. Een voorbeeld daarvan is dat je met vrijen aanzienlijk beter moest opletten, de pil bracht daar verandering in.

En als je het vergelijkt met andere generaties?

Langelaan: Waar mijn moeders generatie vooral opgroeide met de boodschap ‘ga hard werken en zorg dat je je schaapjes op het droge hebt’, zijn wij zijn heel erg opgegroeid met: word gelukkig. Vroeger kon je jezelf niet continu met anderen vergelijken, alleen met de mensen in je omgeving en met personages uit boeken of films, maar dat is natuurlijk fictie. Dat dat nu wel kan, maakt dat je je sneller ontevreden voelt.

Van Hees: Ten opzichte van 25 jaar geleden hebben we per saldo veel meer vrije tijd dan toen. We werken minder en besteden minder tijd aan het huishouden. Tegelijkertijd hebben we het gevoel dat we minder tijd hebben. We slapen minder en voelen ons vaak gestrest.

Ik kan me voorstellen dat de komst van social media zeker een rol spelen in ons geluk. We hebben veel contact met anderen, maar minder oogcontact. Terwijl uit onderzoek blijkt dat dat heel belangrijk is om een speciale band met iemand te voelen. Je maakt het stofje oxytocine aan, dit zorgt voor een fijn gevoel. Dit speelt ook een rol in onze evolutie: zo worden we beloond en voelen we ons veilig en geliefd.

Foto: Colourbox

Veenhoven: Nu wordt er eindeloos gedubd: wel of niet een kind? De kunst van geluk is ook om dingen te kiezen die bij je passen en die optie heb je nu veel meer dan vroeger. Een ander ding is dat er nu veel betere psychotherapie is dan in de jaren 50. Toen moest je zware psychische problemen hebben om bij een behandelaar aan te kloppen, nu kun je terecht bij de huisartsenpraktijk.

Social media spelen ook een rol. Op zich zijn ze niet zo verkeerd - ze zijn vergelijkbaar met de komst van de telefoon destijds. Overdrijf je het, dan krijg je negatieve effecten, zo blijkt uit onderzoek. Best logisch: als je een paar uur per dag op Facebook zit en je ziet alleen maar succesverhalen, kun je goed denken: ik ben maar een loser.

Er zit een stijgende lijn in het geluksgevoel van de Nederlander en ik denk dat we nog gelukkiger kunnen zijn. Kijk maar naar Denemarken: het gelukkigste land van de wereld. Je kunt niet een factor aanwijzen waarom ze daar gelukkiger zijn. Maar met heel veel dingen zijn ze net een stapje verder, bijvoorbeeld op het gebied van vrouwenemancipatie en de manier waarop kinderopvang geregeld is. We kunnen best wat meer kijken naar Denemarken. Wat zij daar doen, blijkt te werken. 


Scholier eist 250 miljoen dollar van Washington Post

Scholier eist 250 miljoen dollar van Washington Post

De scholier blijft de veteraan aankijken / Screenshot YouTube

Foto van 'Metro'

50 MIN

De 16-jarige Nick Sandmann klaagt The Washington Post aan voor 250 miljoen dollar. De jongen, die bekend is geworden van een video waarin hij een veteraan lijkt te treiteren, stelt dat de krant hem ten onrechte heeft weggezet als racist.

Aangevallen en bedreigd


Foto ter illustratie. Beeld: ANP

Zóveel kans maakt Trump in de noodtoestand-rechtzaak

Foto ter illustratie. Beeld: ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Geen idee hoe ’t nou precíes zit met die noodtoestand in de VS? Geen punt: Metro sprak uitvoerig met Amerikadeskundige Victor Vlam, zodat je weer moeiteloos kan meepraten bij het koffiezetapparaat.

Op 15 februari, inmiddels bijna een week geleden, verklaarde Donald Trump de bouw van een muur aan de grens van Mexico tot een ‘nationale noodtoestand’. Da’s best een verregaande maatregel, omdat de noodtoestand eerder alleen werd uitgeroepen bij een natuurramp of oorlog.

Verkiezingsbelofte


Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom
Likeability of3

Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom

In samenwerking met HelloFresh en Global Savings Group

18 FEB 2019

Emma (31) en Tom (34) wonen sinds kort in Haarlem, waar ze net hun eerste huis hebben gekocht. Emma en Tom delen hun ervaring met HelloFresh.

Emma: „We hebben allebei een leuke, maar drukke baan. In het weekend is het wat ons betreft dan ook tijd voor ontspanning. Lekker uit eten, naar de film, een weekendje weg... Helaas willen de boodschappen er met dit drukke schema nog wel eens bij inschieten. Dat resulteerde op een gegeven moment te vaak in avonden waarop er maar weer lukraak eten werd besteld. Ik was er klaar mee, het kostte op een gegeven moment zoveel geld! Op mijn werk vertelde een collega over HelloFresh. Zij had net haar eerste box besteld. Ik dacht dat wil ik ook wel proberen."

Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom

dislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avatar

Heel veel zon verwacht dit weekend!

Heel veel zon verwacht dit weekend!

Bij de eerste zonnestralen stroomt Nederland uit naar de terrassen / ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Dinsdag mocht dan een aardig bewolkte dag zijn, dit weekend zit je alweer helemaal goed. De zon gaat dit weekend namelijk goed hard schijnen en het kan wel 15 graden worden! Trek die korte broek maar uit de kast.

Zon-overuren

Normaal gesproken is het in deze periode zo'n 5 graden, schrijft Weeronline. De zon draait dit weekend overuren en door het gebrek aan wind voelt het dit weekend alsof het al volop lente is. Voor de schaatsliefhebbers is het even slikken: de kans dat het nog even winter wordt slinkt met de dag.


Likeability of6

Win de nieuwe smartphone OPPO AX7 t.w.v. €249,-!

Foto van 'Metro'

17 FEB 2019

De nieuwe OPPO AX7 gaat woensdag 20 februari officieel gelanceerd worden en wij mogen er 1 weggeven! De AX7 heeft ‘killer-features’ waaronder 4GB RAM, 64GB ROM-geheugen, een grote 4230mAh batterij, een 16MP voorcamera, Hyper Boost voor optimale snelheid en hij ziet er vooral erg stylish uit. Vul hieronder jouw gegevens in en wie weet ben jij binnenkort eigenaar van een OPPO telefoon:


likelove
user_43ed523d1e66f5f22691b0d54e94ccc5626de06a_avataruser_2087d97e29dd9d7ed525899c73b3bfba239c0919_avatar

Vertrouwen consument is negatief

Vertrouwen consument voor 't eerst in jaren negatief

In december werd er wel meer uitgegeven aan voeding en auto / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Voor het eerst in jaren is het vertrouwen van consumenten negatief. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend gemaakt. Zowel het oordeel over het economische klimaat als de koopbereidheid verslechterde iets.

Onder nul

Al in de eerste maand van het jaar was er een grote daling in het vertrouwen te zien, de grootste in ruim zeven jaar. Ook was de stemming onder consumenten in januari voor de zesde maand op rij minder positief dan de maand ervoor.


Nieuwe NS-sprinters vertonen kuren

Nieuwe NS-sprinters vertonen kuren

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven en de president-directeur van NS maakten een ritje in de nieuwe sprinter / ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Het nieuwe paradepaardje van de NS doet zijn werk nog niet helemaal goed. Volgens reizigers vallen de treinen tot wel meerdere keren per dag stil. Ook kampen de nieuwe sprinters met veel storingen.

Kuren

De 'next generation' sprinter rijdt sinds december op het spoor en er komen er tussen nu en eind 2022 gefaseerd steeds meer bij in de dienstregeling, om de enorme groei van woon-werkverkeer in het ov op te vangen. Op de eerste lijnen Den Haag-Haarlem en Leiden-Hoorn vertonen ze flink wat kuren, waardoor pittige vertragingen ontstaan, schrijft de Telegraaf


Huisdieren eten vaker glutenvrij en vegetarisch

Huisdieren eten vaker glutenvrij en vegetarisch

Steeds vaker voeren mensen hun huisdier als waren het mensen.

Foto van 'Amarins de Boer'

3 UUR

Duurzaam gevangen vis, plantaardige ingrediënten en glutenvrije brokken. Steeds vaker geven we onze huisdieren natuurlijke dierenvoeding. De afgelopen drie jaar was er sprake van een verdubbeling in de verkoop, blijkt uit cijfers van dierenspeciaalzaken Pets Place. Dit jaar zullen er naar verwachting meer dan een miljoen natuurlijke dierenmenu’s over de toonbank gaan.

Afgelopen jaar maakten de ‘natuurlijke varianten’ 38 procent van de totaalomzet dierenvoeding van Pets Place uit. Drie jaar geleden was dat nog 21 procent. Mensen worden dus niet alleen kritischer om wat ze zelf binnenkrijgen, maar ook op wat hun huisdier binnenkrijgt, zegt Ard Malenstein, directeur van IJsvogel Groep, waar Pets Place onder valt. „Vegetariërs zijn steeds vaker geneigd ook hun huisdier vegetarisch op te voeden en honden en katten worden steeds vaker op een glutenvrij dieet gezet.”

Humanisering


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Koning looft aanpak Rotterdamse probleemwijk

Koning Willem-Alexander op bezoek/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag een verrassingsbezoek gebracht aan de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken. Na de arrestatie in 2015 van een Fransman, die werd verdacht van terroristische activiteiten in Frankrijk besloot de gemeente de wijk aan te pakken.

„De Rotterdamse aanpak is uniek", zei de koning na afloop. „Ik denk dat die heel erg past in de Nederlandse aanpak: open, transparant. En waar de burgemeester, samen met de driehoek, naar de wijk toegaat en de problemen bespreekt en ook de wijk zelf verantwoordelijk houdt voor de aanpak ervan. Het is een wisselwerking, beide kanten op. Dat doet deze burgemeester heel goed. Ik ben blij dat hij me meegenomen heeft."

Malafide winkels


Ruzie binnen eenmansfractie PVV Rotterdam

Marjan Gonsalvez naast Geert Wilders/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De PVV had in de gemeente Rotterdam een groot succes moeten worden. Mede door een schandaal rondom de na een dag de laan uitgestuurde Géza Hegedüs en de aanwezigheid van Leefbaar Rotterdam kwam dat er niet van. De partij zit met slechts een man in de gemeenteraad en daarmee gaat het niet helemaal lekker.

Tussen het enige raadslid Maurice Meeuwissen en fractiemedewerker Marjan Gonsalvez is er zelfs een arbeidsconflict ontstaan. Een rechter moest ingeschakeld worden om het geschil tussen beiden op te lossen, dat meldt Trouw.

Vriendjespolitiek


Honderdduizenden ouders krijgen alsnog deel van geld

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Door problemen bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders geld misgelopen. Zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het kabinet gaat het deels nabetalen. Dat levert een tegenvaller op van tussen de 375 en 445 miljoen euro.

Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd. De toeslag werd stopgezet als ouders te veel verdienden, maar moest weer automatisch worden hervat zodra ze aan de voorwaarden van de toeslag voldeden. Dat laatste is niet gebeurd.

600 tot 1000 per jaar


Likeability of3

Aangrijpende docu: Ze gooide kokend water over me

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De Britse BBC heeft een indrukwekkende documentaire gemaakt van een jongen die tijden mishandeld werd door zijn vriendin. Deze hongerde hem onder andere uit totdat hij nog maar 44 kilo woog.

Jaloers en stevige ruzies

Alex Skeel en Jordan Worth ontmoeten elkaar als ze nog maar zestien jaar oud zijn. Alex is direct verliefd, maar merkt na een tijdje dat de relatie niet zo mooi wederzijds is als hij had gehoopt. Ze hebben mede door haar jaloezie stevige ruzies en gaan uiteindelijk uit elkaar. Net op dat moment blijkt Jordan zwanger van haar vriendje, waardoor ze een paar maanden na de bevalling toch weer bij elkaar besluiten te komen wonen.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Vijf vragen over Trump en de IS-strijders

Vijf vragen over Trump en de IS-strijders

/ ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

De afgelopen dagen zijn het weer de IS-strijders die veel in het nieuws komen. Wat is er precies aan de hand?

Hoe staat het er nu voor met de IS-strijders?

Op het hoogtepunt was IS een organisatie met duizenden vechters, legt terreur-deskundige Daan Weggemans uit. Nederland had er zo’n 350 uitreizigers. Ook Frankrijk, Duitsland, België en Engeland hadden er veel. „In totaal zijn er een paar duizend mensen geweest die zich vanuit het westen hebben aangesloten bij IS. Een deel ervan is terug, een ander deel is dood of gewoonweg onvindbaar. Maar een aanzienlijk aantal mensen is nog bij IS of in een kamp.”


Politie stuit op 700.000 xtc-pillen in Limburg

XTC-pillen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Nou, ik heb 1, 2, 3, 4 pillen gebruikt. Als dat zowel geldt voor Ronnie Flex als Lil' Kleine, dan zouden ze samen 87.500 van die feestjes kunnen beleven met de vangst van de politie dinsdag in Limburg. Daar werden namelijk 700.000 xtc-pillen in beslag genomen.

Grote vangst

Het gaat om een huis van een 24-jarige vrouw en een man van 25 jaar. De twee bewoners zijn gearresteerd en blijven voorlopig vastzitten, zo melden de Limburgse autoriteiten, die spreken over een grote vangst.


De plofkip lijkt te worden vervangen door de zogenaamde 'lokkip'.

Na plofkip steeds meer 'lokkip' in de schappen

De plofkip lijkt te worden vervangen door de zogenaamde 'lokkip'. Bron: ANP

Foto van 'Femke van Rooijen'

GISTEREN

In 2016 vonden ook de Nederlandse supermarkten: De plofkip kan niet meer. Maar sinds plofkip uit de schappen is gehaald, lijken supermarken niet echt haast te hebben met het werken naar een minimum van één Beter Leven-ster. Er wordt zelfs steeds vaker gestunt met kippenvlees zonder welzijnskeurmerk, zo blijkt uit de kiloknallermonitor van Wakker Dier.

Na de plofkip komen supermarkten, volgens Wakker Dier nu met de zogenaamde ‘lokkip’ en bedenken zij eigen welzijnsconcepten voor de vleeskuikens. Zo vind je bij de Albert Heijn ‘De Nieuwe AH Kip’ en heeft de kip bij Hoogvliet een ‘Pluimgarantie’. In plaats van zich te bewegen naar een Beter Leven-ster voor alle kip, hebben supermarkten de lokkip bedacht”, zegt Valeska Hovener van Wakker Dier. Deze kip heeft geen welzijnskeurmerk, maar heeft het iets beter dan de plofkip. „Supermarkten proberen klanten naar de winkel te lokken met de lage prijzen van dit kippenvlees, vandaar de naam lokkip”, legt Hovener uit.

Eigenaardige benamingen


Bezorgdiensten strakker gecontroleerd op NIX18-regel

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een account aanmaken. Online zeggen dat je achttien - is een eitje. Pizza's bestellen en oh ja, gooi er maar een paar biertjes bij. De bezorger kijkt meestal toch amper aan wie hij het afgeeft.

De gemeente Utrecht gaat thuisbezorgers daarom controleren of zij geen alcohol of tabak afleveren bij minderjarigen. Naar eigen zeggen is de gemeente Utrecht de eerste die gaat toekijken op de zogeheten NIX18-campagne bij bezorgdiensten.

De NIX18-campagne is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en een aantal andere partijen. De campagne moet iedereen in Nederland bewust maken van het feit dat jongeren pas vanaf hun achttiende mogen drinken en roken.


In zak ontsnapte gevangene 'per ongeluk' aangehouden

Gevangenis de Schie/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De man die eind vorig jaar in een vuilniszak ontsnapte vanuit de gevangenis van Rotterdam is weer aangehouden door de politie. Opmerkelijk genoeg gebeurde dit niet tijdens een gerichte zoekactie naar de voortvluchtige, maar bij toeval.

Een paar Rotterdamse agenten waren aan het posten op de 1e Middellandstraat voor een totaal andere zaak, toen ze ineens de ex-gevangene herkenden. Er werd direct ingegrepen en dus zit de man gewoon weer in gevangenis De Schie, zo meldt RTV Rijnmond.

Vuilniszak


‘Fashion = Lagerfeld. Hij was een legende.’

‘Fashion = Lagerfeld. Hij was een legende'

/ ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

De modewereld is in shock. Karl Lagerfeld is dinsdag op 85-jarige leeftijd overleden. „Ik ben er even stil van”, zegt mode-ondernemer Danie Bles, eigenaar van de Amsterdam Fashion Week.

Bles is op dit moment op ski-vakantie, maar toen ze het nieuws op haar telefoon binnen zag komen had ze even nodig om het te verwerken. „Deze man, hij was zo bijzonder. Hij was een legende, een meester. One of a kind.” Metro’s fashion-expert Annemieke Homan is het daarmee eens. „Die man was legendarisch. Als je fashion zegt, zeg je Lagerfeld. Wie kende hem niet?”

Chanel