Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 15 dec 2017
Leestijd: 4 minuten

Heel normaal, glas hoort in ’t bakkie

Nederland staat op het gebied van glas scheiden op het erepodium. Maar ja… het kan nog altijd nét wat beter.

Het grootste deel van de Nederlandse bevolking is ermee opgegroeid en weet niet beter: glas gooi je in de glasbak. „Glas inzamelen is het meest ingeburgerd als het om afval scheiden gaat, we doen het alweer veertig jaar”, zegt Marchel van de Grift, directeur Nedvang (NEDerland Van Afval Naar Grondstof). Op weg naar de feestdagen wijzen Van de Grift en zijn mensen er ‘ons’ er via de campagne Glas in ’t bakkie op dat al dat glas van Kerstmis en oud en nieuw in de glasbak hoort. Verpakkingsglas is tenslotte ontelbare keren te recyclen, dus waarom zouden we het laten?

Overal voorzieningen

Nedvang bestaat sinds 2006 en regisseert de inzameling en recycling van de verschillende soorten verpakkingsafval (papier en karton, glas, kunststof, metaal en hout). De organisatie werkt hierbij intensief samen met gemeenten, afvalbedrijven, recyclers en organisaties die hen vertegenwoordigen. Samen zorgen zij ervoor dat verpakkingsafval een nieuw leven krijgt en kostbare grondstoffen worden bespaard. We mogen ons als Nederlanders overigens best op de borst kloppen: we doen het Europees gezien uitstekend als het om glas inzamelen gaat. Alle gemeenten hebben voorzieningen getroffen en wij gooien het glas er met z’n allen massaal in.

Heel normaal, glas hoort in ‘t bakkie

Bijna massaal dan. „84 procent van het verpakkingsglas in ons land verdwijnt in de glasbak”, zegt Van de Grift. „Daarmee staan we in vergelijking met andere landen op het erepodium, maar nog net niet bovenaan. De Europese doelstelling is 60 procent, dus het gaat best wel goed. Daar zitten we ver boven. Het mooie van glas is dat je het oneindig kunt hergebruiken.”

Niet alle glassoorten

‘Verpakkingsglas’ zegt Van de Grift bewust. Dat gaat namelijk in de glasbak, andere soorten, zoals je glazen ovenschaal die je aan scherven laat vallen, niet. En die ruit uit het kozijn? „Naar de milieustraat ermee”, tipt de Nedvangdirecteur.

In Nederland heeft de overheid bedacht dat we voor een glasinzamelingspercentage van 90 procent gaan. Van de Grift: „Wat we daarom moeten doen is bewustwording bij de mensen blijven creëren. Als je om je heen vraagt, vindt iedereen het normaal dat ‘glas in ’t bakkie’ hoort. Maar iedereen laat het ook weleens na. Het potje pesto verdwijnt toch stiekem in de grijze zak, net als die glazen pot waar nog een beetje appelmoes in zit. Flatbewoners kiezen sneller voor het gemak van vuilnis bij elkaar gooien dan iemand die op de begane grond woont. We hebben richting die 90 procent dus nog een klein stukje te gaan.”

Heel normaal, glas hoort in ‘t bakkie

Bakken op handige plekken

Twee jaar geleden was er ook een Glas in ’t bakkie-campagne. Toen werd ons duidelijk gemaakt dat glas met een dop, deksel of etiket gewoon in de glasbak gegooid mag worden. Per gemeente wordt bekeken of er verbeteringen nodig zijn (prikkels binnen afvalbeleid, de kwaliteit van het inzamelsysteem en de uitleg waarom glas in ’t bakkie hoort). „Zo is in Den Helder een warmtekaart gemaakt”, vertelt Van de Grift. „Daarmee kun je zien hoe mensen zich door de gemeente bewegen en konden we vaststellen of een glasbak wel of niet op een handige plaats stond. In Den Helder is flinke winst geboekt en wordt nu 9 procent meer glas ingezameld.”

Menig flesje opentrekken

Nu, op weg naar de veertigste verjaardag van de glasbak, is het tijd om door te pakken. „Zo rond de feestdagen is het een goed moment om bij glasinzameling stil te staan. Bij al die gezelligheid wordt menig flesje opengetrokken. Daarom geven we aan het einde van het jaar graag mee dat scherven geluk brengen. We klinken samen op het nieuwe jaar, op geluk en gezondheid en gooien de fles vervolgens in scherven in de glasbak. Want scherven brengen geluk! Dus wat let ons? Kat of nee, Glas in t bakkie. Waar anders?”

Heel normaal, glas hoort in ‘t bakkie

Laat je glas even staan

Nedvang wijst erop dat glasbakken tijdens oud en nieuw gesloten of tijdelijk verwijderd worden om vuurwerkgeweld tegen te gaan. „De week erna ontstaat een piek bij de glasinzameling”, zegt Marchel van de Grift. „Glas wordt naast de glasbak gezet. Ik hoop dat mensen zich niet laten ontmoedigen en zou zeggen: spaar je glas even op en begin het nieuwe jaar met het geluk van een kapotvallende fles in de glasbak.”

Meer weten? Kijk op Glasscheiden.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.