Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 28 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Griepepidemie heeft Nederland in zijn greep

Het NIVEL en het Nationaal Influenca Centrum hebben laten weten dat er in Nederland officieel sprake is van een griepepidemie. Het was de afgelopen week de tweede week op rij dat 51 mensen op de 100.000 zich ziek hebben gemeld bij de huisarts, zo schrijft RTL Nieuws.

Volgens Gé Donker van NIVEL duurt een griepepidemie ongeveer negen weken. De afgelopen tijden lijken vooral jonge kinderen door de griep te zijn getroffen, die zijn hier nog minder immuun voor. Gevolg is dat hun ouders daarna meestal beginnen te hoesten en snotteren.

Meerdere keren ziek

Het soort griep wat momenteel in Nederland heerst heet influenza B. „Maar de samenstelling van griep kan veranderen en daardoor kun je ook meerdere keren ziek worden”, laat Donker weten.

Het virus dat griep veroorzaakt verspreidt zich snel door kleine druppeltjes in de lucht. Volgens huisarts Felix van der Wissel is de kans op besmetting groter als je dicht bij elkaar bent en elkaars lucht inademt. „Adem je lucht in waarin iemand hoest dan is er een groter risico dat je besmet raakt.”

Afweersysteem

Het is ook mogelijk dat je besmet wordt met het virus, maar toch niet ziek wordt. Dit hangt af van je afweersysteem. Vermoeidheid, een slecht voedingspatroon, een slechte conditie en stress spelen hierbij een grote rol.

Manieren om griep te voorkomen? Vermijd hoestende mensen en probeer zo min mogelijk in hun buurt te komen, altijd goed je handen wassen met water en zeep, rust goed uit en pak genoeg uren slaap en zorg voor een goede conditie. Moet je toch hoesten? Hoest dan in je arm, want op die manier verspreid je het virus minder makkelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.