Genderneutraal is meest irritante woord van 2017

7 december 2017 om 08:39 door Amarins de Boer
Genderneutraal is meest irritante woord van 2017
Veel stemmers vinden het woord een voorbeeld van politieke correctheid. Foto: ANP.

Genderneutraal is uitgeroepen tot het meest irritante woord van 2017. Het woord dat aanduidt dat er geen verschil tussen de seksen wordt gemaakt, kreeg maar liefst 43 procent van de stemmen. Zo'n 22.000 deelnemers brachten hun stem uit.​

'Geslachtsneutraal'

De stemmers vinden 'genderneutraal' een voorbeeld van politieke correctheid en vooral irritant omdat het een samenvoeging is van het Engels en Nederlands, terwijl het eigenlijk 'geslachtsneutraal' zou moeten zijn. 

Andere woorden of uitdrukkingen die als ergerlijk worden ervaren zijn 'in je kracht staan', 'papadag' (beide 14 procent), 'shinen' (11 procent) en 'soort van' (4 procent). 

In eerdere jaren werden woorden als 'kids' en 'me' ('me moeder' in plaats van 'mijn moeder') als meest irritant bestempeld. Vorig jaar was 'diervriendelijk vlees' het minst geliefd onder taalvaardige Nederlanders. De verkiezing is een initiatief van het Instituut voor de Nederlandse taal. 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!