'Gemeentes snappen niet hoe vet een vuurwerkshow is'

'Gemeentes snappen niet hoe vet een vuurwerkshow is'

Vuurwerkshow in Amsterdam. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

7 DEC 2017

Nederlanders ergeren zich steeds vaker aan vuurwerk. De overlast die Nederlanders van vuurwerk ervaren, is sinds 2015 toegenomen van 28 naar 36 procent. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research.

De grootste ergernissen zijn harde knallen, vuurwerkresten die blijven liggen op straat en gestreste huisdieren. Verder storen mensen zich aan vuurwerkrestanten in de tuin en aan stankoverlast.

'Gemeentes snappen niet hoe vet een vuurwerkshow is'

Vuurwerkrestanten in Amsterdam. Foto: ANP.

Ook blijkt dat steeds meer mensen voorstander zijn van een strengere handhaving op illegaal vuurwerk. Ruim drie kwart van alle Nederlanders is daar voor. 47 procent van de Nederlanders is voor een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren.

Vuurwerkshows

Al een tijdje wordt de discussie gevoerd hoe de overlast en vooral het aantal slachtoffers tijdens oudejaarsavond kan worden teruggedrongen en of en hoe een (gedeeltelijk) verbod op vuurwerk en centrale vuurwerkshows daaraan zouden kunnen bijdragen. De Stichting Maatschappij en Veiligheid deed een oproep aan gemeentes om speciale shows te organiseren waarbij professionals het vuurwerk afsteken, in combinatie met vuurwerkvrije zones.

Toch zijn er maar weinig gemeentes die zo'n vuurwerkshow plannen. Dat de animo beperkt is, merkt ook Aniba Productions, een bedrijf dat vuurwerkshows organiseert. „Vorig jaar hebben we ruim vijftig gemeentes aangeschreven. We realiseerden dat het toen kort dag was, maar vermeldden erbij dat we het dan wel voor dit jaar op touw konden zetten”, vertelt executive producer Marjolein Smids. „Maar opvallend is dat we van geen enkele gemeente een reactie hebben ontvangen.”

'Gemeentes snappen niet hoe vet een vuurwerkshow is'

Vuurwerkshow in Amsterdam. Foto: ANP.

Kippenvelmoment

Smids is bang dat gemeentes niet beseffen dat een vuurwerkshow het aantal ongelukken kan verminderen. „Een vuurwerkverbod is niet de oplossing, maar een alternatief bieden wel”, vult Jeffrey Erens aan. Erens geeft voornamelijk shows in internationale pretparken. „Als mensen een vuurwerkshow in zo'n pretpark bezoeken, gaan ze altijd met een wauw-gevoel naar huis.” Maar zo'n kippenvelmoment hoeft niet alleen in een pretpark, dat kan juist ook achter het gemeentehuis, vindt hij. „Het is jammer dat dat bij veel mensen en gemeentes nog niet echt doordringt.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

55

PSV verliest in blessuretijd punten bij Groningen

De PSV'ers druipen zondag af in de Arena/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

3 UUR

Tot afgelopen zondag had PSV maar een keer punten laten liggen in de Eredivisie. Maar in vier dagen tijd heeft de koploper van de Eredivisie twee keer gemorst. Op bezoek bij FC Groningen speelde het met 3-3 gelijk, dankzij een treffer van de thuisploeg diep in blessuretijd.

Superstart

Handbalvrouwen plaatsen zich weer voor halve finale

Lois Abbingh gooit/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 19:13

Op het wereldkampioenschap in Duitsland hebben de Nederlandse handbalvrouwen weer de halve finales bereikt. Oranje rekende in de kwartfinale af met Tsjechië, al ging dat zeker niet makkelijk.

Lois Abbingh (foto) was de grote uitblinker en sleepte de ploeg er doorheen met maar liefst veertien doelpunten. De eindstand in de sporthal van Magdeburg was 30-26. Bij rust leidde Oranje met 17-16.

Bak jij dit jaar wat van de AIVD-kerstpuzzel?

Zomaar wat opgaven op een rijtje/AIVD-kerstpuzzel

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 16:49

Er zijn in december heel veel dingen waarvan je aan het begin van het jaar al weet dat ze eraan komen. Jaaroverzichten, Serious Request en niet te vergeten de allermoeilijkste puzzel van het jaar: de kerstpuzzel van de AIVD. En helaas, er is weinig kerst aan.

42 opgaven

Op kamers: 'Alles begint met een goed contract'

Woon je in een studentenkamer? Dit zijn jouw rechten

Op kamers: 'Alles begint met een goed contract'. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

VANDAAG, 16:00

Na tien keer een enorme deuk in je zelfvertrouwen te hebben opgelopen, is het eindelijk zover: je bent uitgekozen bij de hospiteeravond. Vanaf heden ben je trotse bewoner van een paar kleine vierkante meters in jouw studentenstad. Je schreeuwt het van de daken, maar let op: er kan een keerzijde zijn. Er zijn namelijk huisbazen die hun huurders volledig in de zeik nemen. Gelukkig zijn er instanties zoals de Huurcommissie die jou kunnen helpen. Want waar heb jij als huurder allemaal recht op?

Huurbescherming

Likeability of 3

Broodje kebab blijft bestaan

Fosfaat mag toch worden toegevoegd aan bevroren kebab. (Foto: EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

VANDAAG, 15:26

Je hoeft niet langer bang te zijn dat je favoriete snack na het stappen verdwijnt. Het broodje kebab blijft verkrijgbaar in snackbars en eethuizen. Aan döner kebab mag namelijk toch gewoon fosfaat toegevoegd worden.

Verbieden van fosfaat

Personeel eet chocoladeletters voor gehandicapten op

Letters van chocoladefabrikant Baronie de Heer in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 13:37

Een vrijwilligster die de gehandicapte bewoners van een zorginstelling wilde verrassen met 25 chocoladeletters, is erachter gekomen dat zij ze nooit hebben gekregen. Het personeel heeft de sinterklaastraktatie zelf opgegeten.

De 70-jarige Miep Broeren is vrijwilligster bij de Senioren Vereniging Dinteloord / Steenbergen in Brabant. Albert Heijn was zo gul geweest om haar 250 chocoladeletters te schenken die ze daar kon uitdelen. Toen ze er een aantal over had, besloot ze de gehandicapten bij de Stichting Dag- en Woonvoorzieningen Dinteloord te verrassen.

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer kondigt zijn vertrek aan. Foto: ANP.

Foto van 'ANP'

ANP

GISTEREN

Emile Roemer stapt begin januari op als leider van de SP in de Tweede Kamer. Hij heeft dat woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in restaurant Dudok in Den Haag, waarbij ook de andere SP-Kamerleden, zijn vrouw en zijn kinderen aanwezig waren.

Hij maakte verder bekend dat de 32-jarige Lilian Marijnissen zijn opvolger wordt. Marijnissen zit sinds maart in de Tweede Kamer en is de dochter van Jan Marijnissen, onder wiens leiding de partij groot werd.