'Gemeentes snappen niet hoe vet een vuurwerkshow is'

'Gemeentes snappen niet hoe vet een vuurwerkshow is'

Vuurwerkshow in Amsterdam. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

7 DEC 2017

Nederlanders ergeren zich steeds vaker aan vuurwerk. De overlast die Nederlanders van vuurwerk ervaren, is sinds 2015 toegenomen van 28 naar 36 procent. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research.

De grootste ergernissen zijn harde knallen, vuurwerkresten die blijven liggen op straat en gestreste huisdieren. Verder storen mensen zich aan vuurwerkrestanten in de tuin en aan stankoverlast.

'Gemeentes snappen niet hoe vet een vuurwerkshow is'

Vuurwerkrestanten in Amsterdam. Foto: ANP.

Ook blijkt dat steeds meer mensen voorstander zijn van een strengere handhaving op illegaal vuurwerk. Ruim drie kwart van alle Nederlanders is daar voor. 47 procent van de Nederlanders is voor een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren.

Vuurwerkshows

Al een tijdje wordt de discussie gevoerd hoe de overlast en vooral het aantal slachtoffers tijdens oudejaarsavond kan worden teruggedrongen en of en hoe een (gedeeltelijk) verbod op vuurwerk en centrale vuurwerkshows daaraan zouden kunnen bijdragen. De Stichting Maatschappij en Veiligheid deed een oproep aan gemeentes om speciale shows te organiseren waarbij professionals het vuurwerk afsteken, in combinatie met vuurwerkvrije zones.

Toch zijn er maar weinig gemeentes die zo'n vuurwerkshow plannen. Dat de animo beperkt is, merkt ook Aniba Productions, een bedrijf dat vuurwerkshows organiseert. „Vorig jaar hebben we ruim vijftig gemeentes aangeschreven. We realiseerden dat het toen kort dag was, maar vermeldden erbij dat we het dan wel voor dit jaar op touw konden zetten”, vertelt executive producer Marjolein Smids. „Maar opvallend is dat we van geen enkele gemeente een reactie hebben ontvangen.”

'Gemeentes snappen niet hoe vet een vuurwerkshow is'

Vuurwerkshow in Amsterdam. Foto: ANP.

Kippenvelmoment

Smids is bang dat gemeentes niet beseffen dat een vuurwerkshow het aantal ongelukken kan verminderen. „Een vuurwerkverbod is niet de oplossing, maar een alternatief bieden wel”, vult Jeffrey Erens aan. Erens geeft voornamelijk shows in internationale pretparken. „Als mensen een vuurwerkshow in zo'n pretpark bezoeken, gaan ze altijd met een wauw-gevoel naar huis.” Maar zo'n kippenvelmoment hoeft niet alleen in een pretpark, dat kan juist ook achter het gemeentehuis, vindt hij. „Het is jammer dat dat bij veel mensen en gemeentes nog niet echt doordringt.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

55

Personeel eet chocoladeletters voor gehandicapten op

Letters van chocoladefabrikant Baronie de Heer in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

2 UUR

Een vrijwilligster die de gehandicapte bewoners van een zorginstelling wilde verrassen met 25 chocoladeletters, is erachter gekomen dat zij ze nooit hebben gekregen. Het personeel heeft de sinterklaastraktatie zelf opgegeten.

De 70-jarige Miep Broeren is vrijwilligster bij de Senioren Vereniging Dinteloord / Steenbergen in Brabant. Albert Heijn was zo gul geweest om haar 250 chocoladeletters te schenken die ze daar kon uitdelen. Toen ze er een aantal over had, besloot ze de gehandicapten bij de Stichting Dag- en Woonvoorzieningen Dinteloord te verrassen.

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer kondigt zijn vertrek aan. Foto: ANP.

Foto van 'ANP'

ANP

VANDAAG, 11:35

Emile Roemer stapt begin januari op als leider van de SP in de Tweede Kamer. Hij heeft dat woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in restaurant Dudok in Den Haag, waarbij ook de andere SP-Kamerleden, zijn vrouw en zijn kinderen aanwezig waren.

Hij maakte verder bekend dat de 32-jarige Lilian Marijnissen zijn opvolger wordt. Marijnissen zit sinds maart in de Tweede Kamer en is de dochter van Jan Marijnissen, onder wiens leiding de partij groot werd.

Deze woning wordt alleen verhuurd aan Nederlanders
Likeability of 5

Huisbaas verhuurt woning alleen aan Nederlanders

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 10:34

„De eigenaar heeft ervoor gekozen alleen aan mensen van Nederlandse afkomst te willen verhuren.” Dit stond in een mailtje, gericht aan een huiszoekend Marokkaans echtpaar.

60 tot 100 miljoen gaat Duits tolplan ons kosten

Duits tolplan gaat ons 60 tot 100 miljoen kosten

Demonstratie tegen Duitse tolplannen Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 09:24

Tussen de 60 en 100 miljoen gaat het Nederlandse automobilisten kosten als het Duitse plan om tolheffing voor personenwagens in te voeren, doorgaat.

Dit blijkt uit een onderzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. Vooral voor de bewoners in de grensstreek zou het flink oplopen, 40 procent van de kosten van de tol zou voor de rekening komen voor bewoners en bedrijven hier.

De gekste kerstpakketten: chocodildo's en glijmiddel

Zo af en toe duikt er een dildo op in een kerstpakket. Foto: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

VANDAAG, 08:51

Ho, ho, ho! De kerstman zal ook dit jaar ongetwijfeld weer een paar vreemde verrassingen in kerstpakketten stoppen. Uit onderzoek van Acties.nl blijkt namelijk dat er regelmatig opvallende voorwerpen opduiken in de verrassingen van bedrijven voor hun werknemers. „Sommige werkgevers maakten het wel heel bont”, zegt Vince Franke van Acties.nl. „Een van de ondervraagden kreeg condooms en glijmiddel in zijn kerstpakket. Drie kregen een dildo, waarvan eentje van chocolade.”

Camera video'Anders hadden we nu rekenen gehad'

'Meester Frank', Mila, Quinten en Florine met de snoepjes (ergo: leraren zijn net zo belangrijk voor hen als snoepjes) / Pepijn Arends

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

VANDAAG, 08:30

Reclamebureau organiseert originele BSO slash snuffelstage voor creatieve leerlingen met als doel: een reclamespot maken om de leraren een hart onder de riem te steken.

Domien: 'Je even terugtrekken wordt lastig'

Angelique Houtveen, Sander Hoogendoorn en Domien Verschuuren. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 07:16

Het Glazen Huis heeft een metamorfose ondergaan, hij zal dit jaar volledig van glas zijn. Vooral bij 3FM-dj Domien Verschuuren zorgt voor extra spanning: „De muren van de slaapkamer zijn ook van glas en overal hangen camera's. Je even terugtrekken wordt lastig'', vertelt hij.

„Maar aan de andere kant is het ook niet voor niks een glazen huis en maakt dit het wel heel echt. Je wilt mensen echt het gevoel geven dat ze een week lang samen met ons in het Glazen Huis wonen.'' Toch hoopt Verschuuren op een gordijntje. „Het is namelijk best heftig om mij 's ochtends vroeg te zien.''