Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Demonstratie tegen Zwarte Piet rustig verlopen

De zaterdagmiddag gehouden demonstratie in Dokkum tegen Zwarte Piet is rustig verlopen. Ongeveer tussen de 200 en 250 demonstranten meldden zich op het plein in het centrum van de stad. Hier konden ze ongestoord hun ongenoegen uiten.

Noodbevel

De tegenstanders van Zwarte Pieter hadden al eerder in de planning om te gaan demonstreren. Maar op 18 november tijdens de intocht van Sinterklaas in Dokkum, werden ze tegengehouden door een groep Friese voorstanders. Nederland Wordt Beter vroeg daarom alsnog om een vergunning om zaterdag actie te kunnen voeren. De groep kwam zaterdagmiddag onder begeleiding van de ME in drie bussen naar Dokkum.

De burgemeester had een noodbevel afgekondigd, waardoor agenten preventief konden ingrijpen. Dat is niet nodig geweest. Een paar vertegenwoordigers van het extreemrechtse Pegida hadden zich zaterdag in Dokkum gemeld. Ze wilden als Zwarte Piet pepernoten uitdelen, maar zij waren al snel weer verdwenen. De politie hield alleen twee mensen aan die geen geldig identificatiebewijs konden laten zien.

Dankbaar

De actievoerders tegen Zwarte Piet zijn voorlopig niet van plan om te stoppen. ,,We gaan door tot de allerlaatste piet de benen heeft genomen”, zei Jerry Afriyie, de voorman van de actiegroep. ,,Nu is Nederland tegen ons, maar over twintig jaar zal Nederland ons dankbaar zijn.”

https://twitter.com/manjureijmer/status/937008801558953984

Voor de toespraak van Afriyie bracht burgemeester Marga Waanders kort een bezoek aan de actievoerders. Ze keek tevreden terug op de demonstratie. ,,Alles is bijzonder goed verlopen. Dit heb ook zo vernomen van de organisatie van de demonstratie, dat doet mij deugd.”

Waanders staat nog steeds achter haar beslissing de demonstratie tijdens de landelijke intocht te verbieden. ,,Het was een terecht besluit, vooral ook gezien de veiligheid van de demonstranten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.